in

Våldskartan februari 2024: 2 brott om dagen i nära relation

karta

Under februari har tre kvinnor hittats döda – och män i deras närhet har gripits misstänka för mord. Utöver det har 55 brott skett i nära relation, och siffrorna beräknas dessutom vara i underkant. Mer

I slutet av januari kommer en kvinna i Uddevalla in till sjukhuset. Hon har skador på huvudet, och när sjukhuspersonalen fattar misstanke om att skadorna inte är naturliga upprättas en anmälan. Den 31 januari griper polisen kvinnans man och tre dagar senare, den 3 februari, dör hon på sjukhus till följd av sina skador.

Några dagar senare grips en man i Sigtuna, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som han tidigare har haft en relation med. Han misstänks även för grov kvinnofridskränkning, eftersom det finns en historik med liknande händelser.

Natten till den 11 februari får polisen i Kungälv ett larm om att en man har knivhuggit en kvinna. När polisen anländer till platsen konstateras kvinnan avliden, och mannen grips misstänkt för mord. Enligt Kungälvs-Posten hade mannen och kvinnan en relation till varandra, men vilken vill åklagaren inte gå in på.

På Alla hjärtans dag grips en man i polisområde Fyrbodal. Detta efter att polisen larmats till en adress med uppgifter om att en man ska ha slagit sin sambo i ansiktet.

I slutet av februari kallas polisen till en adress i polisområde Storgöteborg. En man ska ha tagit strypgrepp på och slagit sin flickvän i ansiktet flera gånger. I bostaden finns även barn.

Under hela månaden har minst 58 brott skett mot kvinnor – av män i deras närhet. 3 kvinnor har dött, 55 har blivit utsatta för brott som misshandel, olaga hot och grov kvinnofridskränkning. Siffrorna är i underkant, dels eftersom att mörkertalet är stort, och dels för att det inte är alla som syns i VeckoRevyns sammanställning.

Så här har vi räknat:

  • Vi har bara räknat med de fall som syns i polisens händelserapporter.
  • Vi har bara räknat med de fall där en man utsatt en kvinna för ett brott (alltså inte de fall där det skett en motanmälan).
  • Vi har bara räknat med de fall där polisen skriver att de inblandade personerna har eller har haft en nära relation eller relation.