in

Tidigare patienter vittnar om stora brister på Mandos ätstörningskliniker

bild
Bildkälla: Unsplash

Vårdpersonal som beter sig olämpligt, självskadebeteende som förvärras hos patienter och brist på psykologiskt stöd. Det är några av sakerna som tidigare patienter och anställda på Mandometerklinikerna vittnar om i en ny granskning av SVT. Mer

Mandometerklinikerna är en av Sveriges största privata aktörer inom ätstörningsvården och i 25 år har de bedrivit öppen- och slutenvård i Region Stockholm. Klinikerna har hyllats av kända namn som prinsessan Sofia och Isabella Löwengrip, men samtidigt har forskare kritiserat Mandos behandlingsmetod. En behandlingsmetod som utgår från att ätstörningar inte grundar sig i psykologiska problem – utan fokus ligger istället på att de som lider av ätstörningar ska lära sig äta rätt med hjälp av en app och en våg. Därför har klinikerna inga psykologer anställda.

VeckoRevyn har tidigare, tillsammans med Nya Mitten, granskat verksamheten och en utredning som gjorts av regionen. En utredning som visar på stora brister, exempelvis ett utbrett fusk med utbetalningar.

Men det slutar inte där. I en ny granskning från SVT träder tidigare patienter och anställda fram och vittnar om missförhållanden. SVT har intervjuat femton personer som i olika tidsperioder har varit på Mandos kliniker och som alla är kritiska till verksamheten.

Blev uppmanad att gråta tyst

Tio personer vittnar om självskador inne på kliniken, och fyra tidigare patienter uppger att de började självskada mer under tiden hos Mando. En tidigare anställd vittnar om att några av patienterna skrek flera timmar om dagen för att de hade ångest, och att de inte erbjöds någon hjälp att hantera ångesten.

En annan tidigare patient berättar att hon blev ignorerad när hon grät, och att hon blev uppmanad att gråta tyst. Dessutom vittnar ytterligare en annan tidigare patient om en manlig behandlare med olämpligt beteende, som ska ha lagt sig sked med patienten medan hon låg och sov. När hon vaknade viskade han i hennes öra att han sett henne på Tinder.

Tidigare patienter: ”Vården fick oss att må sämre”

Elva tidigare patienter som SVT har pratat med säger att vården de fick på Mandometerklinikerna fick dem att må sämre, och samtliga uppger att det saknades psykologer.

SVT har sökt företagets vd, Cecilia Bergh, som säger att det inte finns några problem med självskador på klinikerna.

– Att det skulle vara vanligt förekommande med självskador är inte korrekt, då får du titta på vår data och lyssna på personalen som behandlar patienterna.

I ett mejl skriver hon sedan att under 2023 fanns sju fall där man gjort suicidriskbedömning. Hon menar att verksamheten har hög personaltäthet, håller kontinuerliga workshops med personalen och följer upp suicidrisker hos patienterna.

Läs VeckoRevyn och Nya Mittens granskning av Mandoklinikerna

Del 1: App istället för vård – så fuskade hyllad ätstörningsklinik till sig skattepengar

Del 2: Så ska kritiserade Mandoklinikerna räddas – vill anmäla forskare och media

Del 3: Reaktioner efter Mando-granskning: ”Fick en utskällning för att jag åt för fort”