in

Tidigare friade från kvinnomisshandel – nu häktade för mord och grov misshandel

ny

Två män sitter just nu häktade för mord respektive grov misshandel mot närstående kvinnor. Den ena har tidigare gjort sig skyldig till en rad grova brott, och har flera fängelsestraff i bagaget. Den andra blev så sent som i januari åtalad för grov kvinnofridskränkning – men friades. Mer

En man i 50-årsåldern har avtjänat flera fängelsestraff och dömts för misshandel med tortyrinslag. Nu sitter han häktad, misstänkt för mordet på en närstående kvinna i Borlänge i mitten av mars.

Dagen efter det att kvinnan i Borlänge hittades död, kom en kvinna till sjukhuset i Askersund med svåra skador. En 58-årig man, som friades för grov kvinnofridskränkning så sent som i januari, är nu häktad för grov misshandel.

Under mars har minst 5 kvinnor hittats döda, där en man i deras närhet misstänks för mord. Samtidigt har det inkommit minst 52 larm till polisen, gällande kvinnor som blivit utsatta för brott av närstående män. VeckoRevyn har kollat på två fall, där de misstänkta gärningsmännen tidigare blivit dömda och åtalade för grova brott.

Dömd för tortyrmisshandel mot kvinna – nu häktad för mord

En tidig fredagseftermiddag, en vårdag i mars, hittas en kvinna död i en lägenhet i centrala Borlänge. Hennes skador tyder på att hon blivit utsatt för ett brott, och kort därefter grips en man i 50-årsåldern.

Mannen är inte okänd för polisen – tvärtom. För bara några månader sedan anmälde den nu döda kvinnan mannen för misshandel, men en månad innan kvinnans död lades utredningen ner. Så sent som förra året dömdes han för misshandel av en annan kvinna och upprepade överträdelser av kontaktförbud. Men den mordmisstänkte mannens belastningsregister är längre än så, och han har flera fängelsestraff och en lång vistelse på rättspsyk bakom sig. För många år sedan dömdes mannen efter att ha misshandlat en kvinna genom att använda sig av tortyrliknande metoder.

Den nu häktade mannen flyttades från rättspsyk till öppenvården 2019. Ett krav var då att han inte skulle dricka alkohol, men nyare handlingar visar att han har fortsatt dricka alkohol efter detta.

I början av förra året skrev Kriminalvården ett yttrande i samband med att det gjordes en utredning om mannen, rapporterar SVT. De slog då fast att det finns en risk att mannen återfaller i brottslighet. Nu, ungefär ett år senare, är han häktad på sannolika skäl (det vill säga den högre misstankegraden) för att ha mördat en kvinna han haft en relation med.

dom
Tidigare domar mot andra kvinnor 2023.

Friad från brott i januari – nu häktad för grov misshandel

På lördagen, dagen efter att kvinnan i Borlänge hittats död, kommer en kvinna i Askersund in till sjukhuset med ambulans. Hon är allvarligt skadad, men omständigheterna kring hennes skador är oklara. Läkare på sjukhuset bedömer att de orsakats av våld, och en 58-årig man anhålls kort därefter. I polisens händelserapportering från den dagen skriver de att: ”P.g.a. de allvarliga skador kvinnan har så är brottsrubriceringen för närvarande försök till mord.” Brottsrubriceringen ändras sedan av Örebro tingsrätt, som häktar mannen för grov misshandel.

Men det är inte första gången mannen är misstänkt för ett grovt brott. Så sent som i januari i år åtalades han för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren menade att mannen utsatt en närstående kvinna för en rad brott. Han ska vid flera tillfällen ha misshandlat henne och hotat att döda henne, och under hösten 2023 har hon larmat polisen flera gånger.

Mannen friades från brotten, trots att skador på kvinnan fotograferats av polis och att ett vittne sett mannen ta struptag på kvinnan. Tingsrätten slår till och med fast att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan blivit utsatt för ett strupgrepp, men skriver att det inte finns tillräckligt med stöd för att gärningen ska ha skett det datum som påstås i åtalet: ”Åtalet i denna del kan därför inte vinna bifall”, går det att läsa i domen. I domen står också att polisen uppger att kvinnan ibland haft svårt att hålla isär olika händelser. Kvinnan har vid ett senare skede också dragit tillbaka de hon tidigare sagt. Hon menar att hon blandat ihop händelser från tidigare relationer. Samtidigt kan man i domen läsa att: ”Det är för tingsrätten uppenbart att (kvinnan) inte vill medverka, vilket kan ha sin förklaring i att hon fortsatt är i en nära relation med (mannen)”.

1 720
Ur domen från januari 2024.

Samtidigt som han friades för grov kvinnofridskränkning dömdes han för grovt rattfylleri och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. För det fick han ett kortare fängelsestraff. Och nu är han häktad igen, samtidigt som en kvinna vårdas för allvarliga skador på sjukhus.

12 kvinnor misstänks ha mördats 2024

Minst 12 kvinnor i Sverige misstänks ha mördats under årets tre första månader. I minst 9 av fallen är det närstående män till kvinnorna som misstänks för morden. Bland dessa män är minst två flera gånger tidigare dömda för att ha misshandlat de nu dödade kvinnorna. Utöver de 9 kvinnor som hittills misstänks ha blivit dödade av män som de har haft en nära relation med, så har misstänks många fler än så blivit utsatta för andra typer av relationsbrott. VeckoRevyn har sedan 1 januari 2024 kartlagt fall av våld i nära relation genom att titta på polisens egna händelserapporter. Totalt har minst 167 larm om våldsbrott i nära relation inkommit och registrerats på polisens hemsida. Men mörkertalet är stort. Det här är bara toppen av ett isberg.

Vill du läsa mer?

Våldskartan januari 2024: 62 brott i nära relation

Våldskartan februari 2024: 2 brott om dagen i nära relation

Intervju: Polisen om arbetet med mäns våld mot kvinnor