in

Så blev Exonphspoilerse influencervärldens viktigaste skvallerkonto

exonphspoilerse
Bildkälla: Privat

Om det händer något av skvallervärde i influencervärlden kan du lita på att instagramkontot Exonphspoilerse vet vad som pågår – och att hon antingen kommer ge dig raka svar eller kryptiska ledtrådar som kanske väcker ännu fler frågor.

Hur Vanessa “Nessa” Elie, som ligger bakom kontot, får reda på alla hemligheter är ett stort mysterium i sig, men hon försäkrar oss om att allt hon skriver stämmer.

– Jag går aldrig ut med information som inte är sann. Jag dubbelkollar med ett helt släktträd om det så krävs, innan jag går ut med information. Jag ska aldrig ha fel. Mer

Dagen innan jag träffar Vanessa ”Nessa” Elie har hennes spoilerkonto, Exonphspoilerse, fått 40 000 nya följare. När vi ses, knappt 24 timmar senare, har hon redan hunnit få 700 följarförfrågningar till. Men var kommer den nya strömmen av följare ifrån?

– De kommer hela tiden. Jag har ingen aning, har någon hängt ut mig eller vad har hänt? Jag blir lika chockad varje gång!

Så här har det sett ut sen 2018. Följarskaran växer stadigt och det verkar inte finnas något stopp. När kontot bara var några månader gammalt hade det 100 000 följare. Idag är det Sveriges största spoilerkonto och bland hennes stories samsas uppdateringar om Paradise Hotel och Ex on the Beach, med en hel del influencerskvaller – och såklart de dagliga hyllningarna till Nicki Minaj

Så får hon reda på alla hemligheter

Genom åren har Nessa avslöjat vem som vinner realityserien Paradise Hotel – långt innan finalen sänds. Hon verkar även sitta inne på en hel del information om olika influencerkonflikter. Exempelvis så domineras kontot just nu av följarnas frågor om vad som hänt mellan det tidigare Love Island-paret Nicci Hernestig och Andreas Deak.

För ett par veckor sedan la Nessa ut små ledtrådar om att ett annat influencerpar väntar barn, och kort därefter gick Emilia Wahlund och den tidigare Paradise hotel-deltagaren Marcelo Peña själva ut med nyheten. 

I somras blev följarna näst intill galna av alla storys som Nessa la upp om det så kallade trekantsparet. Vilka handlade det om egentligen? Rykten började florera om att det rörde sig om paret Guidetti, något som Sanna Guidetti senare dementerade.

Den konstanta frågan om hur hon får reda på allt hänger i luften. Det är tydligt att Nessa har sina knep, men exakt hur hon bär sig åt lär förbli en hemlighet. 

Ett framgångsrecept verkar ha varit att hon skapat ett förtroende gentemot Sveriges influencers, detta trots att hon driver ett skvallerkonto. Många influencers skriver nämligen till henne och berättar om vad som pågår.

– Jag vill att folk ska kunna prata med mig, vem det än är. Jag är aldrig partisk och jag kommer aldrig bara säga det som en vän vill höra, utan jag håller mig till min åsikt eller är på rättens sida.

Hon ser nästan nervös ut när hon berättar om hur många saker hon vet. 

– Det är mycket som jag inte uttalar mig kring. Folk förstår inte att jag alltid möter dem jag skriver om. Om någon vill att jag ska ta bort något, gör jag det. Oftast frågar jag även innan jag lägger ut. Jag är inte här för att förstöra någons liv – det är inte min plan.

Nessa medger däremot att hon är medveten om att vissa spoilers hon lagt ut är grova, men det finns ingen ånger kring det.

– Jag har aldrig ångrat något som jag lagt ut, men jag har absolut lärt mig hur jag ska hantera vissa situationer bättre.

Enligt Nessa kan du vara säker på att informationen hon går ut med stämmer.

– Jag går aldrig ut med information som inte är sann. Jag dubbelkollar med ett helt släktträd om det så krävs, innan jag går ut med information. Jag ska aldrig ha fel.

nessa elie
Bildkälla: Privat

Att Nessa har byggt lite av ett skvallerimperium är ett fakum, men hur hon lyckades med det vet hon knappt själv. Det fanns aldrig en konkret plan eller ett mål.

– Min tanke var inte att det skulle bli något stort, utan jag ville bara ha ett konto där jag kunde prata fritt kring mina åsikter om deltagarna, programmen och spelen. Jag har ett ”alter ego” i hur jag uttrycker mig och det fastnade folk för. Sen bara växte kontot och jag fattade knappt hur jag gjorde det.

Därför avslöjade hon sin identitet

Från början fanns någon slags mystik kring kontot, för ingen visste vem som styrde knapparna. Nessa gick ut med att det var hon som låg bakom Exonphspolierse först våren 2019, några månader efter att kontot skapats.

– Jag har aldrig haft någon baktanke eller plan, utan allting har bara hänt efter känsla. Men när jag startade kontot skulle fokuset inte vara på mig.

Men enligt Nessa verkade hennes följare ha svårt att acceptera anonymiteten. Vid 100 000 följare kände Nessa att hon inte hade något annat val än att spräcka mysteriet. 

– Då växte kontot och så många ringde. Jag kunde inte sova den natten, för jag tänkte bara ”Vad har jag gjort nu?”. Men responsen var fin och det var bara kärlek.

Dagen efter gick Nessa ut på kvällen med sina kusiner, och märkte att hon över en natt hade blivit rikskändis.

– Jag möttes av en flock av tjejer som grät, var hysteriska och sa att de dör för mig. Det var kaos. Jag kunde inte förstå varför folk tyckte om mig så mycket som de gör.

Det blev för mycket att ta in, så Nessa bestämde sig för att stänga av allt. Snabbt eskalerade ryktena om att hon var i Mexiko för att spela in Paradise Hotel, men egentligen satt hon hemma i Skövde. Nu stod hon inför ett val, att stänga ner allt och låtsas som att det aldrig hänt, eller fortsätta kontot med sig själv som frontfigur. 

Spolier alert: kontot levde vidare.

exonphspoilerse
Bildkälla: Privat

”Folk tror att jag är en bitch”

När Nessa växte upp hade hon ingen tanke på att bli influencer, men sedan hon startade Exonphspoilerse har det kommit naturligt. Hon tjänar pengar på sina instagramkonton genom samarbeten med stora företag. Exakt hur stor inkomsten är vill hon inte berätta, men hon säger att det räcker till sparande, hyra och “att leva loppan”. Nu är det viktigaste för henne att faktiskt kunna influera genom sin plattform, för hon menar att ordet influencer har tappat sitt värde i Sverige. 

– Det innebär att man influerar folk till något, och jag tycker inte att alla influencers i Sverige gör det. Man ska påverka sina följare, inte bara sitta och sminka sig eller visa upp kläder. 

För Nessa är det viktigt att använda sin plattform till att skapa förändring. Tillsammans med rapparen Imenella har hon podcasten “Driveru?”.

– Jag vet att vi influerar många tjejer till att bli mer självsäkra, och jag brinner för det. Jag vill bara fortsätta influera människor, specifikt unga tjejer, till att må bra i sig själv och välja sig själv först.

Vid sidan av spoilerkontot har Nessa ett privat instagramkonto, där vibben är helt annorlunda. Här delar hon med sig av både sin kamp mot psykisk ohälsa, och svåra sjukdomar personer i hennes närhet haft. 

– Jag är en helt annan person på mitt privata konto. Där är jag personlig, mycket djupare och har diskussioner med mina följare.

Även hennes följare reagerar på att hon är en annan person privat.

– När folk kommer fram till mig ute säger de ofta ”men gud, jag trodde inte att du skulle vara så här trevlig” och det är jättekul att bli bemött av, men sen är jag jätteokej med att folk tror att jag är en bitch. Jag kunde inte bry mig mindre.

När Nessa var tolv år gick hennes pappa bort. Det har fått henne att se på livet på ett annat sätt. Hon har svårt att göra framtidsplaner, eftersom hon är så medveten om att livet är skört. Visst har hon förhoppningar på framtiden, men hennes främsta mål är att hon ska må bra. 

– Om fem år är jag förhoppningsvis gift och har barn, kontot lever kvar och podden lever kvar, men jag vet inte. Det enda jag vet är att jag kommer må bra. Jag får ofta frågan ”vad är livets mening?” och för mig har det alltid varit att göra livet till en mening.

Vad ser du för skillnad på dig själv idag, gentemot hur du var när du skapade exonphspoilerse för fem år sedan?

– Jag har blivit så stabil i mig själv, jag vet vad jag vill. Jag känner mig trygg med kontot och allt som läggs upp. Jag har behövt gå igenom många stormar för att komma hit och för att vara bekväm med den jag är och vad jag gör. Jag har lärt mig efter varje snedsteg i livet och aldrig lagt mig platt.

  • Kort fakta om Vanessa ”Nessa” Elie:
  • Ålder: 26 år
  • Bor: Skövde
  • Antal följare @exonphspolierse: 402 000 
  • Antal följare @nessaelie: 85 500
  • Aktuell med: Podden “Driveru?” tillsammans med rapparen Imenella. Där pratar de om allt mellan himmel och jord, som två systrar. Tanken är att lyssnaren ska känna sig som det tredje syskonet.