in

Love is blind-deltagare stämmer Netflix – ”Han var våldsam och drogberoende”

love is blind
Bildkälla: Love is blind /Netflix

Den tidigare Love is blind-deltagaren Renee Poche stämmer Netflix och det amerikanska produktionsbolaget bakom dejtingprogrammet. Detta efter att hon förlovat sig med en man som enligt henne varit våldsam och beroende av droger och alkohol. Enligt kvinnan ska produktionen ha bett henne se till så att mannen inte hade tillgång till vapen. Mer

Ännu en Love is blind-deltagare stämmer Netflix och produktionsbolaget Delirium TV efter medverkan i dejtingprogrammet. Den här gången kommer stämningsansökan från Renee Poche, som medverkade i den femte och senaste säsongen av realityserien i USA. Hon beskriver sin upplevelse av inspelningen som ”traumatisk” efter att hon och en manlig deltagare fallit för varandra i kapslarna.

– Jag kände mig som en fånge och hade inget stöd när jag lät Delirium veta att jag inte kände mig säker, säger hon in en intervju med Variety.

Hon sa till slut nej vid altaret, men det här var inget som tittarna fick se. Parets relation klipptes nämligen bort helt och hållet efter att de lämnat kapslarna, alltså rummen där deltagarna dejtar varandra i. Anledningen till det var, enligt Renee Poche, att produktionen inte ville att hon skulle behöva återuppleva förhållandet med mannen, vilket framgår av hennes stämningsansökan.

Mannen fick medverka trots våldsam och drogberoende

Hon riktar skarp kritik till produktionen och castingansvariga och ifrågasätter att mannen fick medverka i programmet överhuvudtaget. Detta eftersom han var ”arbetslös utan pengar på bankontot, hemlös, våldsam, hade ingen kontakt med sin familj och var aktivt beroende av droger och alkohol”, enligt stämningsansökan. Enligt henne ska han varit vaken flera nätter under inspelningen, till följd av sitt amfetaminmissbruk.

Hon menar att mannen psykiskt misshandlade henne under hela relationen och att produktionen tvingade henne att spendera långa perioder ensam med honom. Delirium ska ha varit medvetna om mannens beteende och uppmanat Renee Poche att se till så att mannen inte hade tillgång till vapen, enligt stämningsansökan.

När Renee Poche började uttala sig offentligt om de traumatiska upplevelserna i Love is blind, krävde produktionsbolaget henne på 4 miljoner dollar, då de menade att hon brutit mot sekretessavtalet. Därför valde hon att svara med att stämma både Delirium och Netflix.

– Jag försökte hantera dessa känslor över tid och så småningom kände jag att jag behövde dela med mig av vad som hade hänt. Jag kände att det var helt rätt att låta andra veta sanningen om vad alla medverkande fick utstå, säger hon till Variety.

Inte första gången deltagare stämmer produktionen

I augusti 2022 stämde Tran Dang, en annan deltagare från femte säsongen, produktionsbolagen Kinetic Content och Delirium efter misstänka sexuella övergrepp i programmet. I stämningsansökan pekar hon ut sin manliga Love is blind-partner, Thomas Smith, som förövare. Enligt Tran Dangs vittnesmål ska han, under parresan till Mexiko, ha visat sig naken för henne utan hennes samtycke. Han ska även ha ”tvingat henne till sexuell kontakt upprepade gånger trots hennes uttryckliga invändningar”. Inte heller den här relationen visades i Netflix-serien, utan klipptes bort helt och hållet.

I ett mejl till The Cut meddelar Thomas Smiths advokat att han inte vill kommentera den pågående rättstvisten, men att hans klient förnekar anklagelserna.

I stämningsansökan framgår det att Tran Dang berättat för produktionen att hon känt sig obekväm kring mannen, men att ingenting hände. Till People säger kvinnans advokat att producenterna måste hållas ansvariga.

– Vi har en etisk plikt gentemot vår klient att göra det, men också en moralisk skyldighet gentemot nästa generations realitydeltagare.

Love is blind netflix
Bildkälla: Love is blind / Netflix

I en intervju med People säger seriens skapare, Chris Coelen, att Love is blind-deltagarna kan komma och gå som de vill, att produktionen inte kontrollerar de medverkande utan att det är de själva som bestämmer om de vill vara kvar i programmet.

Även produktionsbolagen har uttalat sig om fallet, och säger att de stöttar offer för sexuella övergrepp, men att Tran Dangs stämningsansökan inte tjänar något till. De menar att de filmar vuxna personer som frivilligt deltar i ett socialt experiment och att de ”inte har någon kontroll över vad som händer i privata bostadsutrymmen när de inte filmar, och att deltagarna kan välja att avsluta sin resa när som helst”, enligt The Cut.

Love is blind Sverige ser över sina castingrutiner

Nyligen hade den svenska versionen av programmet premiär på Netflix. Snabbt blev serien en succé, både i Sverige och internationellt, men bara kort efter att de första avsnitten sänds framkom det att en av deltagarna tidigare blivit åtalad för misshandel av en före detta partner. Mannen blev friad, bland annat eftersom det inte gick att bevisa hur skadorna på kvinnan uppstått. Men frågetecken väcktes kring om en man med den här bakgrunden överhuvudtaget borde få medverka i ett dejtingprogram.

– Vi ser allvarligt på detta och vi kommer att se över våra rutiner och hur vi arbetar med olika castingprocesser framåt. Som alltid är våra deltagares säkerhet av största vikt, skriver Matilda Snöwall, som är vd på Mastiff och exekutiv producent för Love is blind Sverige, till Aftonbladet.