in

Vad är kristi himmelsfärd? Här är tips på vad du kan hitta på under ledigheten

Kristi
Foto: Eberhard Grossgasteiger / Unsplash

Kristi himmelsfärdsdagen, eller Kristi flygare som vissa kallar det, är en högtid som ofta seglar obemärkt förbi. Men vad firar vi egentligen och vad kan man hitta på under ledigheten? Mer

När är kristi himmelsfärd 2022?

I år är det Kristi himmelsfärd den 26 maj, vilket är en torsdag. Dagen sägs infalla 40 dagar efter att Jesus uppstått från döden. Det är alltså dagen då Jesus, enligt Nya Testamentet, lämnade jorden efter uppståndelse. Högtiden har firats sedan 300-talet och kallas även för Kristi flygare, därför att många hade bilden av att han flög tillbaka upp i himlen..

Är kristi himmelsfärd en röd dag? Och är man ledig denna dag?

Ja! Kristi himmelsfärd är den tredje största kristna högtiden (efter påsk och jul) och är en röd dag. På många arbetsplatser är man ledig just den här dagen, och många har även klämdag på fredagen. Kolla upp hur det ser ut på just din arbetsplats och håll tummarna för ledighet!

Vad ska jag göra på kristi himmelsfärd?

Denna högtid är ingenting som vi firar på något speciellt sätt här i Sverige, men varför inte skapa dina egna traditioner? Här kommer lite förslag på vad ni kan hitta på under ledigheten.

Vad heter kristi himmelsfärd på engelska?

På engelska heter högtiden Ascension Day, och ordet ascension betyder uppstigning.