in

22 roliga och kluriga lekar för vuxna

lekar för vuxna 1
Bildkälla: Brooke Lark / Unsplash

Det går att leka fast att man är vuxen! Vi har samlat några kluriga och roliga lekar som passar på både middagar och fester. Mer

När restriktionerna lättas och vi äntligen får ha middagar och fester igen kan det vara kul med en ny lek för att underhålla dina gäster. Vi har samlat 22 favoriter!

1. Pekleken

Det klassiska pekleken är verkligen något som går hem på hemmafesten. Någon ställer frågan ”Vem är mest trolig att…” och tillägger efter det ett påstående. Deltagarnas uppgift blir att peka på den person man tycker att påståendet bäst stämmer in på. Den med flest fingrar riktade mot sig ska dricka. En stor fundering kan vara: får man peka på sig själv eller flera samtidigt? Det tycker vi att ni bestämmer helt själva! Ett smart tips kan dock vara att göra upp om reglerna innan leken börjar. Här är 60 perfekta frågor till pekleken!

2. Frågesport: Bäst i test och upp till bevis

Denna lek går till på samma sätt som en tipsrunda, men kräver oftast lite rekvisita. Det skrivs ut frågor på lappar med två olika alternativ. Frågorna har dock ännu inga svar och svarsalternativen inkluderar deltagarnas namn. Till exempel ”Vem klunkar bäst, Anna eller Lotta?”.

Deltagarna svarar sedan på vem de tror klunkar bäst, och går vidare till nästa fråga. När alla har svarat på samtliga frågor ska frågorna rättas och det blir dags för ”upp till bevis”. Man går igenom fråga för fråga och deltagarna får då tävla mot varandra. Om Anna klunkar ett glas vatten snabbast så vinner hon, och de som svarat Anna får poäng. Den med flest poäng vinner frågesporten!

3. Musik-quiz med Disney-tema

Vem älskar inte Disneys stora musikbibliotek? Detta quiz blir svårare och svårare efter hand. Välj själva om deltagarna eller lagen ska ropa svaren rakt ut, räcka upp handen eller skriva ner sitt svar.

4. Gissa introt

Detta musikquiz går ut på att vara snabb på pausknappen! Det handlar om att endast spela introt på en låt och deltagarnas uppgift är att gissa så fort de bara kan vilken låt och artist det är. Man får ett poäng för artisten, ett för låten. Antingen skriker man sitt namn, ställer sig upp eller skiver ner på papper. Vi vet dock om att mest hets tillkommer då man skriker ut sitt namn, så det beror helt på vilken ljudnivå ni vill ha.

5. Musik-quiz med nya hits

Här gäller det att ha koll på ny musik! I videon nedan spelas en snutt av en låt för att sedan bryta till pausmusik – det är då deltagarna ska gissa låttitel och artist innan svaret visas på skärmen. Lycka till!

6. Lek för vuxna med alkohol: Fest på västerbron

Lekledaren har en stor roll i denna lek och behöver helst leda den med stor inlevelse för att det ska bli så bra som möjligt. Samtliga deltagare sitter i en ring, desto fler man är desto roligare blir det, men man ska helst vara minst fyra personer och av dessa personer bör majoriteten inte ha lekt leken tidigare.

Lekledaren säger följande (med stor inlevelse): ”Vi ska på fest på Västerbron och det är festen du absolut inte vill missa. MEN om man ska gå på årets fest så vill man ju ha med sig någonting”. Sedan ska alla deltagare, var och en, säga någonting de vill ta med sig till festen och lekledaren ska godkänna eller avvisa dessa saker.

Spoiler alert! Vad som stå nedan får bara lekledaren läsa. Det som deltagarna inte ska veta om är att lagledaren i förväg har bestämt sig för att godkänna alla saker som börjar (eller slutar) på deltagarnas förnamn.

Ett exempel: Anna vill ta med sig exempelvis alkohol. Detta tycker lekledaren är en fantastisk idé och berömmer Anna, med mycket inlevelse, för denna idén. Sedan vill Sara ta med sig chips till festen, vilket lagledaren tycker är en urusel idé och Sara får dricka tre klunkar av sin dryck. Det blir Alices tur, och hon vill ta med sig ansjovis. Detta tycker lagledaren är suveränt!

Deltagarna kommer nu sitta som frågetecken. Varför får vissa ta med sig jättekonstiga saker medan vissa inte får ta med sig något alls? Efter några varv så kommer garanterat några av deltagarna förstå hemligheten till att få ta med sig saker till festen. Den som till slut får ta med sig minst saker är den som förlorat.

7. Dansstopp

Favoriten på klassfesten när man gick på lågstadiet! Alla dansar till musik, när musiken stoppas ska alla stå så still de bara kan. Om någon rör sig åker denna ut och den som klarar sig längst kvar vinner.

8. Sjung en låt med ordet

I äkta ”Så ska det låta”-anda går denna lek ut på att en spelledare säger ett ord och så ska deltagarna ställa sig upp när hen kommer på en låttext där ordet ingår. Hen ska sedan sjunga låten och ordet måste ingå, annars blir det inget poäng. Det går utmärkt att komma på egna ord, men här kommer lite tips så ni kan komma igång direkt:

 • Back
 • Sweet
 • Fire
 • Miracle
 • Together
 • Sound
 • Take

9. Min andra hälft

Denna lek går ut på att hitta sin andra hälft – vilket kan vara kändisar, seriefigurer eller andra karaktärer som har en stark koppling till varandra.
Förbered genom att fixa olika kort med samtliga personers namn och/eller bild, blanda sedan dessa i en skål. Gästerna får sedan vid ett passande tillfälle (exempelvis vid ankomst) ta ett kort och ska finna ”sin andra hälft” genom att mingla runt och ställa frågor.

Exempel på par:

 • Frank Sinatra och Ava Gardner
 • Barbie och Ken
 • Batman och Robin
 • Barbapappa och Barbamamma
 • Thelma och Louise
 • Bonnie och Clyde
 • Prins Daniel och Prinsessan Victoria
 • Bianca Ingrosso och Lovisa Worge

10. Dryckeslek: Jag har aldrig

Denna lek är en klassiker på förfesten! Tanken är att man ska säga ett påstående som startar med ”Jag har aldrig…” och sedan väljer man någonting som man aldrig har gjort. De deltagare som HAR gjort detta dricker en klunk. Oftast kommer det följdfrågor och väldigt roliga historier till dessa. Man kan även bestämma i förväg om följdfrågor accepteras eller om man får lov att säga ett påstående som man själv har gjort.

lekar för vuxna
Bildkälla: Spencer Davis / Unsplash

11. Galenpanna

Skriv en kändis eller någon alla vet om på en lapp. Tejpa den i pannan på personen till höger om dig. Nu ska alla, genom ja och nej-frågor, lista ut vem man själv är. Man får ställa en fråga åt gången och den som först gissar rätt vinner. Men man får bara gissa på personer tre gånger, sedan åker du ut.

12. Kluriga lekar för vuxna: Maffia

Maffia är ett rollspel där man bör vara minst 6, sen kan man vara hur många som helst. Ni behöver en kortlek och behöver även sitta så att alla ser varandra. Alla i leken får ett kort från kortleken och varje kort innebär en viss roll.

Får man ett rött kort är man en hederlig bybo, men ett svart kort innebär att man blivit en hemsk maffia. Skulle man få en röd kung betyder det att man är byns läkare och en röd knekt innebär att man blivit byns spion.

Låt oss säga att det finns 8 deltagare så bör följande kort finnas:

1 röd kung: Läkare
1 röd knekt: Spion
3 röda sifferkort: Bybor
2 svarta kort: Maffia
+ 1 som är spelledare

Leken är en kamp mellan byborna (de röda) och maffian (de svarta), och när korten är utdelade får man inte visa någon annan vad man fick för kort. Spelledaren berättar därefter vilken by alla befinner sig i och informerar om att samhället har drabbats av maffian.

Spelledaren meddelar att det är natt och att alla sover. Då ska samtliga deltagare blunda. Spelledaren säger sedan åt läkaren att vakna. Läkaren får då genom att peka på någon deltagare skydda denne under natten.

Så somnar läkaren igen, men då vaknar den onda maffian. Alla tre öppnar ögonen och ser vilka kumpaner man har. Sedan väljer de under tystnad ut ett offer. Den de pekar på mördas då under natten såvida läkaren inte har skyddat den i fråga.

När sedan maffian har somnat igen får spionen vakna och peka på någon som hen tycker verkar vara misstänkt. Om spelledaren då nickar betyder det att personen som pekades på är maffia. Annars skakar ledaren på huvudet.

Nu börjar det roliga! Spelledaren väcker hela byn, alla öppnar ögonen och får reda på om någon mördats under kvällen. I så fall åker denne ut ur leken. Om den har blivit skyddad av läkaren så säger spelledaren bara att det har skett ett mordförsök på natten men inte på vem! Varje ny ”dag” har man en dödsomröstning för att få ut maffian. Här gäller det att kunna tala för sig. Förhoppningsvis uppstår här en hel del intressanta och kanske tidvis hätska diskussioner.

Alla som blir anklagade bör få möjlighet att hålla ett försvarstal. Sedan röstar man om vem som ska ut. Röstningen kan ske på olika sätt, vill man kan man skriva på lappar eller så föreslår någon att de ska rösta på någon och om då majoriteten håller med så ”dör” den personen ifråga och får visa sitt kort!

Så är det dags att lägga sig igen. Nu gör man om samma procedur som förra natten. Eftersom maffian ser varandra på natten vet de vilka de arbetar med, därför ska man vara uppmärksam på vilka som på dagens dödsomröstning samarbetar. Om spionen under natten fått reda på nyttig information kan han/hon säga det under dagen. Men om man röjer sin identitet så riskerar man att maffian ”dödar” en under natten.

Tänk på att man får ljuga, vilket också kan vara smart i vissa tillfällen och att läkaren kan bli mördad. Ge det några försök för när man väl förstått sig på spelet är det en väldigt rolig aktivitet på festen!

13. Sardinen

Detta är en version av kurragömma, men tvärtom! En person gömmer sig och resten letar. När du hittat personen så gömmer du dig på samma ställe (det kommer till slut bli trångt som i en sardinburk). Den som är sist kvar förlorar!

14. Kär-leken

Sätt en timer på 5 minuter (eller längre om ni är många deltagare). Alla deltagare sitter i en ring, antingen på golvet eller på stolar, förutom en person. Denna person ska försöka få en plats genom att förklara sin kärlek till någon i ringen. Om personen som sitter då börjar skratta måste den ge upp sin stol, om inte får den kärlekskranke gå vidare till nästa. Den som inte har en plats när tiden är ute har förlorat. Hundra procent skratt-garanti!

lära känna varandra lekar för vuxna
Bildkälla: Christopher Beloch / Unsplash

15. Snurra flaskan

Alla deltagare sitter i en ring och har en tom flaska i mitten av ringen. En deltagare snurrar flaskan och när den stannar på en deltagare så måste denne utföra en uppgift. Uppgiften bestämmer ni själva och när denna är utförd är det den deltagarens tur att snurra flaskan.

16. Sanning och konsekvens

Antingen utförs denna lek i form av snurra flaskan (beskrivs ovan), eller så ställer deltagarna helt enkelt frågan ”sanning eller konsekvens?” till valfri deltagare. Väljer man sanning får man en fråga som man måste svara ärligt på. Om man tar konsekvens så får man istället en uppgift.

17. Lära känna varandra-lekar: Sko-leken

Denna lek är en klassiker på bröllop, men funkar även bra på parmiddagar eller helt vanliga förfester med dina vänner! Två deltagare sitter med ryggarna emot varandra och har en sko som är sin egen i en hand och sin partners sko i den andra. Det ställs sedan påståenden som paret ska besvara genom att hålla upp skon till den person som hen tror stämmer bäst in på påståendet.

18. Sko-memory

Ännu en lek som involverar deltagarnas skor. Allas skor läggs ut på golvet, varav deltagarna, var och en, ska hitta rätt sko-par genom att känna sig fram. Hittas ett par ställs dessa undan och den som hittar flest par vinner. Detta gör man givetvis med förbundna ögon.

19. Risk

Kluriga lekar för vuxna

Risk är ett sällskapsspel där du får kliva in i en värld fylld av spännande äventyr. Här gäller det att besegra sina fiender, flytta fram sina trupper och utöka sitt territorium. Läs mer och köp här.

20. Irländsk julafton

Dela in alla deltagare i lag (se till så det blir jämnt) och ställ er på ett led bredvid varandra. Vänd huvudet nedåt och snurra tio varv – spring sedan tillbaka till ditt lag så fort du kan och så är det nästa deltagares tur. Det lag som först är klara vinner.

21. Kubb

Kluriga lekar för vuxna
Foto: Partykungen

Kubb är en perfekt utomhusaktivitet. Dela upp er i två lag och turas om att med pinnarna få ner de andra lagets kubbar. Läs mer och köp här.

22. Hoppa sopsäck

Att hoppa sopsäck är en annan bra utomhusaktivitet. Dela in er i lag och ställ er i varsin sopsäck. Sedan hoppar en deltagare i respektive lag en sträcka, rundar en pinne och hoppar tillbaka. Därefter hoppar nästa. Det lag som snabbast tar sig i mål vinner!