in

Snart kan dina drömmar börja spelas in – så att du kan se dem när du vaknar

återskapa drömmar

Skulle du vilja kunna se allt du har drömt? Det kan bli verklighet! Mer

Människan har i tusentals år fascinerats av drömmar. Varför drömmer vi, vad betyder drömmarna och varför kan vi inte styra över dem? Det är bara några av frågorna som sysselsatt dröm-forskare länge. Varför vi drömmer finns det inget tydligt svar på. Det finns olika teorier och forskarnas åsikter går isär, och samma sak gäller för de andra frågorna. Men snart hoppas man i alla fall kunna tyda drömmarna och analysera dem på ett bättre sätt. Det pågår nämligen just nu försök att spela in våra drömmar och återskapa dem så att vi kan se dem efter att vi vaknat.

Sjukt coolt. Och SJUKT läskigt. Eller hur?

Läs också: 6 vanliga drömmar – och vad de betyder

Hur ska det här gå till då?

Det är lite komplicerat, så försök att hänga med!

Drömforskaren Daniel Oldis jobbar tillsammans med David M. Schyner, som forskar vid University of Texas at Austin, på att hitta ett sätt att återskapa drömmar. De har via elektroder fästa på armar, ben och hakor på ett antal testpersoner som sover följt deras rörelsemönster. De har också fäst elektroder på försökspersonernas läppar och hals, för att försöka se om det går att utläsa ord eller ljud som sker i själva drömmen.

– Trots att vi inte egentligen gör rörelser i sömnen, så går impulser in i musklerna, förklarar Oldis och berättar att det är med hjälp av elektroderna de försöker kartlägga detta och se om det är så att rörelserna vi gör i sömnen är kopplade till de rörelser som sker i drömmen.

Läs också: 6 sätt dina drömmar påverkas av stress

Datan de får fram från elektroderna ska sedan användas för att skapa en avatar som härmar de rörelser som skedde och de ljud som gjorde i drömmen.

Än så länge är resultatet väldigt trubbigt, men forskningen går framåt snabbt. Redan inom några månader eller år hoppas man kunna få sina drömmar återberättade för sig, enligt CNN. Men det kan dröja ett bra dag innan vi kan spela in dem, på gott och ont.

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!