in

Lär dig allt om drömtydning – så tolkar du dina drömmar

drommar

Brukar du drömma om otrohet, att du tappar alla dina tänder eller att du går vilse någonstans? Vad betyder det egentligen? Genom drömtydning kan du lära dig mer om ditt undermedvetna! Mer

Visste du att du bara drömmer fem till tjugo minuter i taget, tre till fem gånger per natt? Men om du är en av dem som brukar drömma mycket om nätterna kan det kännas som att dina drömmar pågår i en evighet. När du sover jobbar din hjärna för fullt med att bearbeta allt du upplevt under tiden du varit vaken. Men har dina drömmer någon särskild betydelse?

Drömlexikon: Det här betyder de vanligaste drömmarna

För att tyda en dröm ska du främst fokusera på vad drömmen får dig att känna. Kände du dig glad i drömmen? Stressad eller ledsen? Våra drömmar kan berätta en hel del om hur vi mår. Men det sagt finns det ändå vissa universella betydelser av drömmar. Här är några vanliga drömmar och vad de betyder.

  1. Att ha en dröm i en dröm kan vara ett tecken på att du behöver bearbeta något.
  2. Drömmer du att du är naken bland andra? Om detta får dig att känna dig sårbar kan det tyda på att du är rädd för att visa dina känslor.
  3. Drömmar om att bli jagad kan betyda att du känner dig stressad.
  4. Om du drömmer att du kommer försent kan det vara ett tecken på att du är rädd för förändringar.
  5. Att falla i en dröm kan tyda på att du håller på att tappa kontrollen över något i ditt liv.
  6. Om du drömmer att du är gravid kan det betyda att du går runt och bär på en riktigt bra idé.
  7. Drömmar om att gå vilse kan tyda på att du känner dig osäker på vad du ska göra i en viss situation.

Fler vanliga drömmar och vad de betyder hittar du längre ner i artikeln!

drömtydning gravid flytta vilse
Bildkälla: Marie-Michèle Bouchard / Unsplash

1. Drömmar om sex

I våra drömmar saknar våra sexuella upplevelser ramar och regler. Det står, inte helt oväntat, för starka känslor av närhet men kan också tyda på att du behöver förenas med olika sidor inom dig själv. Om en partner är tydligt framträdande i drömmen ska du lägga särskild vikt på att tolka hens egenskaper. Det kan nämligen vara egenskaper du vill utveckla hos dig själv.

2. Drömmar om otrohet

Otrohetsdrömmar kan tyda på att du känner en viss oro över ditt förhållande, men oftast handlar dessa drömmar snarare om dig än om en eventuell partner. Fundera över om du är helt ärlig mot dig själv, om du lever efter dina ideal eller om du på olika sätt har svikit det du tror på till förmån för något annan. Drömmer du att du är otrogen kan det vara för att du är rädd att göra något mot den du älskar, som du senare kommer få ångra. Känner du dig svartsjuk på en person som du inte känner igen från verkliga livet? Det kan det stå för en känsla av otillräcklighet.

3. Att ha en dröm i en dröm

Inception, much? Har du någon gång vaknat i en dröm, och kunnat uppfatta att allt som händer just bara är en dröm? Då kan det vara dags för dig att bearbeta något i livet! Anledningen till att du vaknar i drömmen kan nämligen vara att du inte vill vara med om det som sker i drömmen (i drömmen). Att du sedan inte vaknar på riktigt är ditt undermedvetnas sätt att säga att det är dags att ta tag i det som du inte vill konfronteras med.

drömtydning a ö orm flytta vilse
Bildkälla: Dyaa Eldin/ Unsplash

4. Att vara naken bland andra

Om du i din dröm helt plötsligt upptäcker att du är naken i en offentlig miljö ska du i efterhand fundera över vad drömmen fick dig att känna. Känner du dig utsatt och sårbar? Det kan tyda på att du är rädd för att visa dina känslor, att du känner dig utanför eller är rädd att inte passa in. Om känslorna inför drömmen är mer positiva kan det tyda på att du orädd och vågar visa vem du är.

5. Drömtydning: Drömmar om död

Om du drömmer om döden befinner du dig troligtvis i en period av förändring i livet. Det kan vara att en situation kommer förändras eller också håller du på att utvecklas som person. Drömmar om döden kan kännas läskigt, men de står för pånyttfödelse. Men var uppmärksam på om du drömmer att du drunknar, det kan nämligen tyda på att du har en djup rädsla som du behöver ta tag i. Om du besöker en närståendes begravning kan det innebära att du är redo att ta farväl av ett tidigare sätt att se på saker. Är det däremot din egen begravning du är på kan det betyda att du hindrar dig själv från att lyckas med olika saker i livet.

6. Att bli jagad

Drömmar om att fly eller att bli jagad är vanligt och ofta ett resultat av att du är stressad. Men om du flyr i drömmen kan det också betyda att du inte är helt nöjd med hur ditt liv ser ut just nu. Att bli jagad i en dröm kan betyda att ditt undermedvetna vill påminna dig om något som du försöker förtränga. Om den som jagar dig är precis bakom dig kan det innebära att något i livet lockar dig och att det finns en möjlighet eller risk att falla för en frestelse.

7. Att komma för sent

En annan vanlig stressdröm är att du antingen håller på att komma för sent till något, eller redan har kommit för sent. Det kan också tyda på att du upplever att livet rinner förbi eller att du är rädd för förändringar.

8. Att falla

Ofta tyder dessa drömmar på att du känner att du tappat kontrollen över något i ditt liv eller att du måste ta bättre hand om dig själv. Det kan också innebära att du känner dig otrygg, är rädd för att misslyckas med något och att din självkänsla för tillfället inte är på topp. Om du landar efter fallet kan det vara för att du känner att botten är nådd, men om klarar dig utan skador vill ditt undermedvetna berätta för dig att du har vad som krävs för att ta dig igenom det som känns svårt. Upplever du däremot en positiv känsla i samband med fallet kan det faktiskt betyda att du är känslomässigt stabil.

drömtydning gravid sök flytta
Bildkälla: Bruce Christianson / Unsplash

9. Drömtydning: Att tappa tänder

Även drömmar om att tappa tänderna är en indikation på att du känner att du tappat kontrollen över något i ditt liv. Det kan också vara så att du känner att din omgivning inte är tillräckligt lyhörd för dina behov. Den här typen av dröm kan också förekomma om du känner dig stressad och gnisslar tänderna.

10. Drömmar om kändisar

Har du någon gång drömt att du har en sexuell relation med en känd person? Eller är det du som är kändisen i din dröm? Båda alternativen kan tyda på att ditt bekräftelsebehov inte är tillfredställt. Kanske längtar du efter att någon ska berömma dig för något du har gjort? Men det kan också betyda att du vill utöka din umgängeskrets.

11. Drömmar om katastrofer

Jordens undergång, krig och naturkatastrofer. Drömmarna kan likna varandra men samtidigt betyda helt olika saker. Drömmer du om jordens undergång kan det vara för att du är rädd för förändringar. Drömmar om krig tyder däremot på en stark oro. Jordbävningar är en symbol för sexuell frigörelse men kan också betyda att något i ditt liv är instabilt. Drömmer du att det är översvämning tyder det på att du har tagit dig an alldeles för mycket.

12. Drömtydning: Att vara gravid

Kanske försöker du skaffa barn eller också går du runt och bär på en riktigt bra idé? Då kan du drömma att du är gravid. Drömmer du om en förlossning är det dags för dig att berätta om din idé för omvärlden så snart du vaknar!

13. Drömtydning djur: Drömmar om ormar

Dyker ett djur upp i din dröm kan det betyda olika saker. En orm kan till exempel tyda på en underliggande sexlust, eller också tyder den på en andlig medvetenhet. Fundera på vad ormen gör i drömmen. Försöker den bita dig? Då kan det handla om att du gjort någon annan svartsjuk eller avundsjuk. Om den däremot ömsar skinn betyder det att det är dags för dig att lägga något bakom dig och gå vidare.

14. Drömtydning: Att gå vilse

Att gå vilse är en vanlig dröm som kan betyda att du känner dig osäker på vad du ska göra i en specifik situation. I videon nedan får du reda på mer!

15. Drömtydning: Drömmar om pengar

Har pengar haft en central roll i någon av dina drömmar? Det kan vara ett tecken på att du har en förmåga att göra vad du vill i livet. Pengar kan också ses som en symbol för makt och självförtroende. Kanske har du makten att styra över en specifik situation?

16. Vad symboliserar vatten i drömmar?

Vatten har en stark symbolik, och står för vårt känsloliv och det undermedvetna. Därför kan drömmar om vatten säga mycket om hur vi egentligen mår. Försök tänka på hur vattnet i drömmen såg ut exakt. Drömde du om ett klart vatten? Det kan betyda att du känner dig självsäker. Ett grumligt vatten tyder däremot på att du tvivlar på dig själv.

Ett stormigt hav indikerar att du har problem som behöver lösas. Kan du ana saker på havets botten är du redo att bearbeta känslor du tidigare tryckt undan, medan ett vattenfall indikerar en plötslig förändring. Om du badar i din dröm och vattnet är varmt kan det vara så att du saknar närhet från en annan person.

17. Vad har väder för betydelse i drömmar?

Om vi är extra uppmärksamma kan vi lägga märke till hur vädret är i våra drömmar. Solen står för värme och lycka, medan dåligt väder kan innebära att du känner dig stressad. Tycker du livet känns ohanterligt kan du drömma att du befinner dig mitt i ett yrväder. En härlig bris kan betyda att du känner dig modig och stark, medan en tromb tyder på oro för snabba förändringar. Har du någonsin drömt om en regnbåge? Det kan betyda att du håller på att komma ur en tuff period.

Vill du lära dig mer om hur du tyder dina drömmar?

Ett bra sätt att lära sig mer om drömtydning och om hur du ska tolka dina drömmar är att läsa en bok om det! Här är våra favoritböcker som du hittar i butik just nu.

Drömjournalen

Drömjournalen fungerar som en drömdagbok, där du kan skriva ner dina drömmar och sedan få hjälp med att tolka dem. Ha den nära sängen och skriv ner så snart du vaknar och medan du fortfarande kommer ihåg.

Här kan du läsa mer om boken (länk till Adlibris).

drömbok

Klicka på bilden för att komma direkt till boken (länk till Adlibris).

Drömmar A-Ö : Lexikon med över 900 drömsymboler och tolkningar

I den här boken kan du lära dig mer om symboler och tolkningar i drömmar. Den finns som E-bok hos Storytel.

Här kan du läsa mer om boken (länk till Storytel).

drömbok2

Klicka på bilden för att komma direkt till boken (länk till Storytel).

Text: Emelie Lindblom Dalén och Frida Olheden.