in

Så lär du dig tyda dina drömmar

Brukar du drömma om otrohet, döden eller att vara naken bland folk? Genom att använda drömtydning kan du lära dig mer om ditt undermedvetna! MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!
koplankar 1024x37

När du sover jobbar din hjärna för fullt med att bearbeta allt du upplevt under tiden som du varit vaken. Ibland kan det kännas som våra drömmar pågår i en evighet, men vi drömmer faktiskt bara fem till 20 minuter i taget, trre till fem gånger per natt. Och vad vi drömmer kan berätta en hel del om hur vi mår. Det finns universella betydelser av drömmar, men drömtydning handlar inte bara om vad du faktiskt drömmer om. Du ska faktiskt främst fokusera på vad drömmen får dig att känna. Här är några vanliga drömmar – och vad de kan tänkas betyda!

Drömlexikon: Det här betyder de vanligaste drömmarna

Drömtydning: sex

I våra drömmar saknar våra sexuella upplevelser ramar och regler. Det står, inte helt oväntat, för starka känslor av närhet men kan också tyda på att du behöver förenas med olika sidor inom dig själv. Om en partner är tydligt framträdande i drömmen ska du lägga särskild vikt på att tolka hens egenskaper. Det kan nämligen vara egenskaper du vill utveckla hos dig själv.

Drömmer du om sex?
Källa: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen.

Drömtydning: otrohet

Otrohetsdrömmar kan tyda på att du känner en viss oro över ditt förhållande, men oftast handlar dessa drömmar snarare om dig än en eventuell partner. Fundera över om du är helt ärlig mot dig själv, om du lever efter dina ideal eller om du på olika sätt har svikit det du tror på till förmån för någon annan. Drömmer du att du är otrogen kan det vara för att du är rädd att göra något mot den du älskar, som du senare kommer få ångra. Känner du dig svartsjuk på en person som du inte känner igen från verkliga livet? Det kan det stå för en känsla av otillräcklighet.

drom om otrohet betydelse

Drömtydning: en dröm i en dröm

Har du någon gång vaknat i en dröm, och kunnat uppfatta att allt som händer just bara är en dröm? Då kan det bara dags för dig att bearbeta något i livet! Anledningen till att du vaknar i drömmen kan nämligen vara att du inte vill vara med om det som sker i drömmen. Att du inte vaknar på riktigt är ditt undermedvetnas sätt att säga att det är dags att ta tag i det som du inte vill konfronteras med.

Drömtydning: att vara naken bland andra

Om du i din drömmer helt plötsligt upptäcker att du är naken i en offentlig miljö ska du i efterhand fundera över vad drömmen fick dig att känna. Känner du dig utsatt och sårbar? Det kan tyda på att du är rädd för att visa dina känslor, att du känner dig utanför eller är rädd att inte passa in. Om känslorna inför drömmen däremot är mer positiva kan det tyda på att du orädd och vågar visa vem du är.

Drömtydning: döden

Om du drömmer om döden befinner du dig troligtvis i en period av förändring i livet, att en situation kommer förändras eller också håller du på att utvecklas som person. Drömmar om döden står nämligen för pånyttfödelse. Drömmer du om att ett barn dör kan det vara en indikation på att du behöver låta ditt inre barn få mer plats i verkliga livet. Är det däremot dina föräldrar som dör i drömmen symboliserar det din självständighet och styrka. Men var uppmärksam om du drömmer att du drunknar, det kan nämligen tyda på att du har en djup rädsla som du behöver ta tag i. Om du besöker en närståendes begravning kan det innebära att du är redo att ta farväl av ett tidigare sätt att se på saker. Är det däremot din egen begravning du är på kan det betyda att du hindrar dig själv från att lyckas med olika saker i livet.

dröm om döden, vad betyder det?

Drömtydning: flykt

Drömmar om att fly eller att bli jagad är vanligt och ofta ett resultat av att du är stressad. Men om du flyr i drömmen kan det också betyda att du inte är helt nöjd med hur ditt liv ser ut just nu. Om du i flykten tvingas ta en omväg kan det vara för att du inte kan komma på en lösning på dina problem. Blir du jagad i drömmen kan det vara för att ditt undermedvetna vill uppmärksamma dig på något som du kanske försöker glömma. Om du springer ifrån den som jagar dig och personen är precis bakom dig kan det innebära att något i livet lockar dig och att det finns en möjlighet eller risk att falla för frestelsen.

Drömtydning: att komma för sent

En annan vanligt stressdröm är att du antingen håller på att komma sent till något, eller redan har kommit för sent. Det kan tyda på att du upplever att livet rinner förbi eller att du är rädd för förändringar.

Drömtydning: att falla

Ofta tyder dessa drömmar på att du känner att du tappat kontroller över något i ditt liv eller att du måste ta bättre hand om dig själv. Det kan också innebära att du känner dig otrygg, är rädd för att misslyckas med något och att din självkänsla för tillfället inte är på topp. Om du landar efter fallet kan det vara för att du känner att botten är nådd, men om klarar dig utan skador vill ditt undermedvetna berätta för dig att du kommer att ta dig igenom det som känns svårt. Upplever du däremot en positiv känsla i samband med fallet kan det betyda att du känner dig känslomässigt stabil.

tyda drom om att falla

Drömtydning: att tappa tänder

Även drömmar om att tappa tänderna är en indikation på att du känner att du tappat kontrollen över något i ditt liv. Det kan också vara så att du känner att din omgivning inte är tillräckligt lyhörd för dina behov. Den här typen av dröm kan också förekomma om du känner dig stressad och gnisslar tänderna.

Drömtydning: om kändisar

Har du någon gång drömt att du har en sexuell relation med en känd person? Det kan betyda att ditt bekräftelsebehov inte är tillfredställt. Det kan också tyda på att du vill utöka ditt umgänge. Om det är du som är kändisen i drömmen är det också ett täcken på att du vill ha mer bekräftelse eller uppmärksamhet, kanske längtar du efter att någon ska berömma dig för något du har gjort? att drömma om kända personer kan indikera en önskan om utökat socialt umgänge. 

Det här betyder det om du drömmer om kändisar.

Drömtydning: katastrofer

Jordens undergång, krig och naturkatastrofer. Drömmarna kan likna varandra men samtidigt betyda helt olika saker. Drömmer du om jordens undergång kan det vara för att du är rädd för förändringar. Drömmar om krig tyder däremot på en stark oro eller att du behöver bli vän med någon i din närhet. Jordbävningar är en symbol för sexuell frigörelse men kan också betyda att något i ditt liv är instabilt. Översvämning tyder på att du har tagit dig an alldeles för mycket, medan en explosion av något slag är en undantryck känsla som du behöver ta tag i.

Drömtydning: graviditet

Kanske drömmer du om att bli gravid eller går du runt och bär på en riktigt bra idé? Då kan du drömma att du är gravid. Drömmer du om en förlossning är det dags för dig att berätta om din idé för omvärlden så snart du vaknar!

dromtydning gravid

Drömtydning: vatten

Vatten är en symbol för känslolivet och allt som döljer sig i det undermedvetna och drömmar om vatten och hav kan säga mycket om hur vi mår. Drömmer du om hav och vatten ska du försöka minnas vattnets kvalitet. Klart vatten betyder ofta att du känner dig självsäker, medan grumligt vatten kan tyda på att du tvivlar på dig själv. Ett stormigt hav kan innebära att du har en del problem som måste redas ut. Högvatten står för en positiv förändring, medan lågvatten kan betyda att du känner dig utmattad. Kan du ana saker på havets botten kan det vara för att du är redo att bearbeta känslor som du tidigare trängt undan. Vattenfall indikerar en plötslig förändring och en fors kan tyda på att du känner att din känslor håller på att ta kontrollen över ditt liv. Om du badar i din dröm, och vattnet är varmt, kan det vara så att du saknar närhet från en annan person.

Drömmar: väder

Om vi är extra uppmärksamma kan vi lägga märke till vädret är i våra drömmar, och såklart att det ofta mer eller mindre påtagligt. Solen står för värme och lycka, medan dåligt väder kan innebära att du känner dig stressad. Tycker du livet känns ohanterligt kan du drömma att du befinner dig mitt i ett yrväder. En härlig bris kan betyda att du känner dig modiv och stark, medan en tromb tyder på oro för snabba förändringar. Har du någonsin drömt om en regnbåge? Det kan betyda att du håller på att komma ur en tuff period. Står du mitt i ett ösregn utan att skydda dig är du öppen för att låta dina känslor få spela en större roll i ditt liv. Men om du upplever ett högljutt hagel försöker ditt undermedvetna påminna dig om känslor du försöker trycka undan.

Vill du lära dig mer om drömtydning? Köp boken Drömjournalen här.

Text: Emelie Lindblom Dalén och Frida Olheden.