in

Topp tio-lista: årets bästa böcker

vårafavoritböcker
Källa: Fabiola Peñalba

Har du koll på vilka böcker som getts ut under 2019? Nu listar vi våra favoriter från året. Har du läst alla? Om inte – här är några lästips lagom till jul! Mer

koplankar 1024x37 1

1. ”Klubben” av Matilda Gustavsson

Klubben är årets bästa bok 2019

Det har gått två år sedan Matilda Gustavssons publicerade sitt reportage i Dagens Nyheter med arton kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp, något som senare ledde till att kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt vid två olika tillfällen. I ”Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning och berättar om efterspelet inom Svenska Akademien. Läs mer och köp här.

2. ”Tre kvinnor” av Lisa Taddeo

Tre kvinnor är med på vår topp lista av böcker.

”Tre kvinnor” av Lisa Taddeo handlar om kvinnors sexualitet, och om hur kvinnor ibland gör saker mot sin vilja. Läs mer och köp här.

3. ”Den rödaste rosen slår ut” av Liv Strömquist

Topp tio listan på böcker.

Hur går det egentligen för kärleken under senkapitalismens tid? Det undersöker Liv Strömquist i ”Den rödaste rosen slår ut”. Hon söker svar på frågan om varför vi känner så lite och om det går att styra över sina känslor. Läs mer och köp här.

4. ”Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi över Selma Lagerlöf” av Anna-Karin Palm

Vi listar 2019 bästa böcker.

Selma Lagerlöf, nobelpristagare och första kvinna att bli invald i Svenska Akademin. Det finns mycket att säga om henne och författaren Anna-Karin Palm berättar Selmas historia. I boken får vi ta del av ämnen som vänskap och kvinnokamp. Läs mer och köp här.

5. ”Vegan boken: recept, fakta & inspiration” av Sanna Bråding

Vi listar årets bästa böcker.

Om du funderat på att gå över till en mer växtbaserad kost är detta ett perfekt tillfälle! I Sanna Brådings ”Vegan boken” får du lära dig allt du behöver veta om vegansk kost. Läs mer och köp här.

6. ”Kväll i paradiset + Välkommen hem” av Lucia Berlin

Se 2019 bästa böcker.

Flera olika novellsamlingar med temat; kvinnor som får ta ansvar för männens beteende. Gillade du hennes tidigare novell ”Handbok för städerskor”? Då kommer du garanterat att gilla den här. Läs mer och köp här.

7. ”Mansboken: från en kille till en annan” av Atilla Yoldas

Mansboken är en av 2019 bästa böcker.

Journalisten och krönikören Atilla Yoldas skriver om mansnormer och stereotypen ”machomannen”. Läs mer och köp här.

8. ”Zeinas green kitchen: Gröna recept från olika delar av världen” av Zeina Mourtada

Zeinas matlagningsbok är en vinnare 2019.

En irakisk spenatgryta eller varför inte en georgisk böngryta? I den här kokboken lär du dig laga spännande och vackra rätter som väcker matlagningslust. Läs mer och köp här.

9. ”Gift” av Tove Ditlevsen

tove

Gift är den sista boken från Tove Ditlevsens självbiografiska trilogi; ”Barndom”, ”Ungdom” och ”Gift”. Boken handlar om hennes kärleksobjekt – männen, drogerna och skrivandet. I ”Gift” får vi följa fyra olika äktenskap. Läs mer och köp här.

10. ”Kom du?: alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer” av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck

Kom du är en bra bok.

Vännerna Amanda Colldén och Anna Dahlbäck skriver om synen på orgasmer och om den kvinnliga njutningen. Läs mer och köp här. Och missa inte vår intervju med författarna till boken här.

Läs också: 14 feministiska böcker att läsa och lära av och vill du läsa mer böcker? Här är utmaningen som gör dig till en bokslukare.