in

14 feministiska böcker att läsa och lära av

bokcollage

Vill du komma igång med läsningen? Eller behöver du bara uppdatera bokhögen? Vi tipsar om 14 feministiska böcker du bör läsa nu! Mer

koplankar 1024x37 1

Nu är hösten här och då finns det inte längre några ursäkter till att slarva med läsningen. Här är våra favoriter som du borde plöja i höst.

1. 179 år av ensamhet

179 ar av ensamhet boktips

I boken 179 år av ensamhet avslöjar tio kvinnor från Handelshögskolan sina tankar om den mansdominerade skolan. I boken lyfts ojämställdheten i universitetsvärlden fram och kritiseras. Hur påverkas egentligen forskningen och undervisningen på Handelshögskolan med en sådan lång tradition av mansdominans? Läs mer och köp här.

2. Svart kvinna

svart kvinna

Med texter från författaren Fanna Ndow Norrby, Amie Bramme Sey, Amira Diallo, Yodit Girmay, Adam Tensta och många fler visar denna bok svårigheterna med att vara en svart person i dagens Sverige. Alla rasistiska kommentarer och alla fördomar de tvingas utstå och måste bemöta. Kanske känner du igen dig? Oavsett får du mer förståelse och kunskap. Läs mer och köp här.

3. Mansboken : från en kille till en annan 

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

Perfekt att ge bort till din pojkvän eller en manlig kollega! Journalisten Atilla Yoldas utforskar normerna kring matchomannen och kulturen kring mansrollen. Läs mer och köp här.

4. I love Dick

kraus i love dick omslag inb

Chris Kraus autofiktiva debutroman handlar om kärlek, makt och lust. Chris är en misslyckad filmmakare som är gift med den franska kritikern Sylvère Lotringer, som undervisar vid Columbia University. Chris blir efter en middag mer och mer intresserad av Sylvère kollega, Dick. Intresset leder till en besatthet och karaktären Dick har senare identifierats som medieteoretikern Dick Hebdige. Boken har beskrivits som en av de roligaste och mest feministiska romanerna om erotiskt besatthet. Läs mer och köp här.

5. Gör vad du vill

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

”Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa” Med det smset förändras livet för unga Julie. Efter ett misslyckat självmordsförsök återstår det bara att lämna landet. Erlend Loe blandar humor med samhällskritik och är en av Norges främsta författare. Läs mer och köp här.

6. Bad feminist

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

I boken bad feminist skriver Roxanna Gay allt från fat camps, Bill Cospy, hungerspelen, våldtäkter och hur man kan gilla hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Boken blandar allvarliga ämnen med en lättsam och nästintill humoristisk ton. Ett måste att ha i bokhyllan! Läs mer och köp här.

7. Flickan och skulden : en bok om samhällets syn på våldtäkt

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

Flickan och skulden väckte stor uppmärksamhet första gången boken kom ut 2002. Boken blev nominerad till Augustpriset och tilldelades flera priser. I den här utökade upplagan har författaren Katarina Wennstam gjort nya intervjuer med flickor som utsatts för våldtäkt där hon beskriver lagen och attityderna kring våldtäkt och hur de förändrats under de senaste åren. Läs mer och köp här.

8. Kring denna kropp

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

Författaren Stina Wollter berättar om möten och händelser som har påverkat henne och hennes kropp. Det handlar om ideal och vägen till försoning. Vi behöver nya normer som passar oss då Wolter menar att de gamla normerna är livsfarliga. Läs mer och köp här.

9. Män förklarar saker för mig

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

I denna essä skriver författaren Rebecca Solnit om hur självupptagna kulturmän alltid pratar på och om att subtilt kvonnoförtryck är vardagsmat. Boken fick stor uppmärksamhet och uttrycket ”mansplaning” mytandes efter att boken publicerades. Hur mycket känner du igen dig? Läs mer och köp här.

10. Flätan

flatan

Det här är boken läser jag just nu och jag är helt tagen! Smita, Giulia och Sarah är tre kvinnor på helt olika platser i världen. Smita är kastlös och bor i Indien. Hennes kapitel i boken handlar om hur hon kämpar för sin dotters överlevnad. Kapitlet om Giualita handlar om hur hon arbetar på sin pappas frisörsalong i Palermo, Italien. Hennes pappa är med om en allvarlig olycka och hennes liv rasar samman. Sista berättelsen handlar om Sarah, en flitig advokat som alltid prioriterar jobbet men som blir svårt sjuk. De tre kvinnorna är helt olika men de vägrar ge sig. De har alla hoppet om att förändra deras liv till det bättre. Ett måste att läsa! Läs mer och köp här.

11. Burgers dotter

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

Rosa Burger är 17-år och från Sydafrika. Från ingenstans mister hon sina föräldrar. Hon försöker hitta sin egen identitet och reser därför till Europa. I London möter hon en barndomsvän som är militant i den antirasistiska frihetskampen. När han konfronterar henne om den sydafrikanska verkligheten måste Rosa göra ett val. ”Burgers dotter” är en av fjorton utgåvor i serien ”Kvinnliga Nobelpristagare i litteratur”. Läs mer och köp här.

12. Kvinnor som vill … : Om sexet, lusten och kroppen

kvinnor som vill

Författaren Katarina Wennstam skriver om samtyckeslagen och om slut-shaming. Boken är en samling av nyskrivna texter och gamla publicerade texter kring sex och lust. En ”modernare” version av hennes debut ”flickan och skulden.”. Läs mer och köp här.

13. Kom du? Alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer

16 böcker att läsa och lära sig av i höstmörkret

Succépodden ”Alla våra ligg” kanske känns bekant? Nu släpper grundarna av podden Amanda Colldén och Anna Dahlbäck boken om kvinnliga orgasmer. Där de tar upp synen på ideal kring kvinnans njutning, blandat med författarnas egna sexdiskussioner och orgasmtips. Läs mer och köp här.

14. Kvinnor förändrar världen

Kvinnor förändrar världen av Melinda Gates

I boken Kvinnor förändrar världen skriver författaren Melinda Gates om sitt feministiska uppvaknande. Gates gör en koppling mellan kvinnors självbestämmande och samhällets välmående. I samhällen där kvinnor kan ta preventivmedel är kvinnorna även friskare, har högre inkomst och deras barn mår bättre och är högre utbildade. I boken får man träffa personer som jobbar med jämställdhet runt om i världen. Läs mer och köp här.

Läs också: Vill du läsa mer böcker? Här är utmaningen som gör dig till en bokslukare.