in

Vill du läsa mer böcker? Här är utmaningen som gör dig till en bokslukare

bokutmaning

Har du listor med böcker som du vill läsa men som aldrig blir av? Här är läsutmaningen som får dig att steppa upp din läsning!
Mer

Det är ingen hemlighet att även en riktig bokmal kan bli distraherade av sociala medier och därmed prioritera bort sin läsning. Ibland kan till och med lusten till läsning helt försvinna. Känner du igen dig? Det finns ett knep du kan ta till! Youtubern, aka Booktubern, Chelsea kom på utmaningen ”Reading My Rainbow”, där hennes böcker tillsammans föreställer regnbågens färger. Utmaningen är enkel, man ska helt enkelt välja några böcker i samma färg på bokomslaget och börja läsa. Chelsea menar på att det blir en roligare läsupplevelse om man läser färgkoordinerat.

Busle skriver att Chelsea sedan hon påbörjade sin utmaning har hon hunnit plöja sin blåa och orangea hög, där hon valt ut sex stycken böcker från respektive färg.

Varför inte utmana dig själv lite extra? Utgå ifrån teman när du läser eller läs författare i alfabetisk ordning. Hur många författare med förnamn på z har du läst? Chelsea valde ingen specifik bokstav hos författarna, men bestämde sig för att läsa böcker som ifrågasätter heteronormen.

Självklart kan du anpassa utmaningen och låta ”Reading My Rainbow” fungera för dig – justera antalet böcker och bestämd en tidsperiod som du anser är rimligt.

Våga utforska nya författare

Förutom att färgkoordinera läsningen så gillar jag tanken med att följa teman.  Har du hört talas om Ayi Kwei Armahs eller Kyung-Sook Shin? Förmodligen inte, men det kan vara oerhört spännande att läsa böcker från olika kulturer och med ett annat perspektiv. Varför inte prova läsa en roman som skildrar Ghana eller se om du gillar den koreanska litteraturen bättre? Prova dig fram och se vad du gillar.

För att utforska nya författare krävs det såklart att du letar utanför din bokhylla. Leta på loppisar eller varför inte låna och byta böcker med dina vänner. Och du, glöm inte biblioteket!