in

Hamstrar du toalettpapper? Här är varför det inte behövs

Därför ska du inte hamstra toalettpapper på grund av Corona viruset
Bild: freepik

I dagsläget köps det toalettpapper som aldrig förr både i Sverige och runt om i världen till följd av coronavirusets spridning. Men är hamstringen nödvändig? Mer

I samband med det nya coronaviruset verkar många hamstra varor, och kanske framförallt toalettpapper. I Australien började människor bråka om toalettpapper och stora matvarubutiker satte en gräns för hur många paket australiensarna får köpa i veckan. I Hongkong har beväpnade män stulit hundratals rullar med toalettpapper. I England vädjar matvarukedjor till konsumenter att inte köpa mer än de behöver. I Sverige har vi ett liknande beteende, då hyllor står tomma i många matvarubutiker även här. 

Därför är det tomt på toalettpapper i butikerna

I samband med att folk börjat hamstra toalettpapper har efterfrågan gått upp i otakt med butikernas lager. Därför har många butiker sålt slut på toalettpapper. 

Men det finns ingen anledning att oroa sig och hetsköpa. Att vara förberedd för pandemin är en sak, men som det ser ut i dagsläget har konsumtionen gått överstyr. Det menar Maria Bergstrand som är chef för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i en intervju med SVT

– Att handla mat för ett halvår framåt enbart för att man är orolig över corona är att gå till överdrift. Maten kommer inte att ta slut. Just nu köper alla stora mängder toalettpapper och pasta på samma gång – därför är det tomt i butikshyllorna. Men de kommer att fyllas på. Det finns inget att vara orolig över, säger Maria Bergstrand till SVT.

Hamstringen av toalettpapper lämnar hyllorna näst intill tomma i vissa matvarubutiker, men påfyllning kommer.

Sluta hamstra toalettpapper
Bild: Privat

Tradera och Blocket förbjuder vidareförsäljning av varor

Alla som bunkrar på toalettpapper gör det inte av oro för att det ska ta slut hemma när det krisar, utan vissa gör det för att göra en ekonomiskt vinst på det genom ockerförsäljning. En ynka toalettpappersrulle låg uppe på Blocket.se med en prislapp på hundra kronor när VeckoRevyn besökte hemsidan. Och enligt Svenska Dagbladet kunde budgivningen för två flaskor handsprit starta på 1 600 kronor på Tradera.com. Blocket och Tradera, två av Sveriges största köp- och säljsidor, har tagit beslutet att förbjuda annonser där försäljaren säljer produkter som handsprit och munskydd

Tero Marjamäki, som är kommunikationsansvarig på Blocket, menar att det inte är läge för sajten att förbjuda annonser med toalettpapper i just nu. Han menar att det inte finns någon anledning att hamstra och sälja toalettpapper på deras sajt, då toalettpapper inte är slut i butikerna och konsumenter inte tvingas köpa av andra privatpersoner.

– Vi följer utvecklingen och just nu finns det inga indikationer på att toalettpappret ska ta slut, det är bara tillfällig brist. Då finns det ingen anledning att bunkra och det vill vi inte uppmana till, säger Tero Marjamäki till VeckoRevyn.

Däremot har Tradera valt att sätta stopp för vidareförsäljningen av toalettpapper. Sofia Hagelin, presskontakt på Tradera, berättar att de inte längre låter annonser med toalettpapper finnas på sajten. 

– Vi vill inte att Traderas marknadsplats på något sätt uppmuntrar till att människor hamstrar. Vi tar helt och hållet avstånd från att människor utnyttjar den här situationen, säger Sofia Hagelin till VeckoRevyn. 

Bunkring av toalettpapper
Bild: freepik

Kommer toalettpappret att ta slut?

I en intervju med SVT säger Robert Torstensson, chef för konsumentprodukter i Sverige på papperstillverkaren Essity (som äger märken som Edet, Tork och Torky), att tillverkningen av toalettpapper rullar på som den ska. 

– Vår produktion i Lilla Edet går för full maskin. Man kan vara lugn i att vi har allting på plats för att fortsätta leverera till kunderna och handlarna precis så som vi gör i dag. Jag kan inte detaljerat spekulera om framtiden, men om ordervolymerna blir mycket högre under väldigt lång tid så kommer den totala efterfrågan kanske bli svår att täcka. Men vi kommer fortsatt att ha en produktion för att fylla på, säger han till SVT.

Varför hamstrar folk toalettpapper?

Jana Bowden, professor på Macquarie University, förklarade sin tolkning av fenomenet med toalettpapper-bristen i en intervju med TV-stationen CNA i Singapore. 

– Jag tror att det beror på rädslan för risken att en nödvändig produkt ska ta slut. Nödvändiga produkter, som toalettpapper, vill konsumenter ha i sitt hushåll. Jag tror att det är en känsla av trygghet som man sammanlänkar med att ha toalettpapper hemma, säger Jana Boden till CNA.

Vidare säger hon att många köper toalettpapper på grund av så kallad ”FOMO” – fear of missing out. 

– Det finns en effekt som vi kallar ”herding effect”, vilket sker när du ser andra konsumenter längst med gången i en matvaruaffär som samlas runt en hylla, med exempelvis toalettpapper, och köper det. Då finns det en psykologisk effekt som gör att du dras in i det och får ”fear of missing out”, säger Jana Boden till CNA.

Därför ska du inte använda hushållspapper istället för toalettpapper

Om man inte får tag i toalettpapper kan hushållspapper kanske kännas som ett alternativ. Men, hushållspapper hör hemma i köket. Eller vardagsrummet. Eller var som helst egentligen, förutom i toalettstolen. 

Toalettpapper är framtaget så att det enkelt ska lösas upp i samband med vätskor. Hushållspapper är däremot framtaget för att göra det motsatta – att fortsätta hålla ihop när det kommer i kontakt med vätska så att det kan torka upp smuts och spill utan att falla sönder.

Har du exempelvis provat att torka ett glas med hushållspapper jämfört med toalettpapper? Toalettpapper lämnar små blöta bitar på glaset medan hushållspapper lämnar glaset torrt och fritt från pappersbitar. Så undvik att använda hushållspapper efter ett toalettbesök om du inte vill att det ska bli stopp i avloppet.