in

Munskydd – från skydd till trendig accessoar

Kan munskydd bli nästa trend efter corona?
Bild: Airinum & Anna Shvets/Pexels

När pandemin är över och tillgången på munskydd inte längre är begränsad, är munskydden då här för att stanna? Mer

Det debatteras flitigt om huruvida munskydd hjälper som skydd mot coronaviruset eller inte. I USA rekommenderar smittskyddsmyndigheten att amerikaner ska bära munskydd när de är ute, och i Sverige menar Folkhälsomyndigheten att munskydd inte behövs i vardagliga situationer utanför vården. Samtidigt, i länder som Japan, kan munskyddet även ses som en trendig accessoar.

Vad är skillnaden mellan andningsskydd och munskydd?

När man pratar om olika typer av skydd för munnen och näsan kan det handla om munskydd eller andningsskydd. Vi har pratat med Lotta Edman på Arbetsgruppen för Vårdhygien på Folkhälsomyndigheten för att reda ut vad som gäller – och vilka olika typer av skydd som faktiskt finns.

– I vård och omsorg har munskydd två funktioner. Dels att skydda personalen mot eventuella stänk (droppsmitta) mot ansiktet, och dels för att skydda patienten och omgivning från eventuella stänk från personalens saliv, säger hon.

När det gäller andningsskydd säger hon:

– Andningsskydd skyddar användaren och rekommenderas för vård- och omsorgspersonal vid arbetsmoment som innebär risk för luftburen smitta. Vid vård av patienter med covid-19 bör andningsskydd användas vid vissa arbetsmoment. Och i vissa situationer kombineras munskydd eller andningsskydd med annan skyddsutrustning.

Droppsmitta innebär att ett virus sprids genom nysningar, hostningar och kräkningar, vilket är fallet med bland annat coronaviruset. Luftburen smitta innebär att viruset sprids via små partiklar i luften.

Hjälper munskydd mot coronaviruset?

Så, fungerar munskydd som skydd mot coronaviruset? Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kan munskydd användas om du nyser eller hostar för att förhindra att du smittar personer i din omgivning (men kom ihåg att hålla dig inne just nu om du känner dig sjuk!). Om du däremot är frisk ska du endast använda munskydd om du behandlar någon som är eller misstänks vara smittad av coronaviruset. Därför är munskydden viktiga för vårdpersonal.

– Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, det är bättre att hålla avstånd till andra och att vara noga med att tvätta händerna. Men det finns en diskussion om vilken nytta munskydd eventuellt kan ha om de bärs av personer som vistas ute. Här gör olika länder på olika sätt eftersom det inte finns någon exakt kunskap vilken nytta det gör, säger Lotta Edman.

De menar också att det generellt sett behövs mer kunskap kring när, var och hur personlig skyddsutrustning ska användas. De påpekar dessutom att användaren riskerar att få en falsk trygghet av att använda skyddsutrustningen felaktigt.

Till SVT säger statsepidemiologen Anders Tegnell att felaktig användning kan öka risken för smittspridning.

– Virus kan samlas i munskyddet, och när man tar av och på skyddet kan viruset överföras till händerna och därmed spridas vidare. Det gäller att kunna hantera munskydden rätt, säger han.

Munskydd kan ge falsk trygghet
Bild: Anna Shvets/Pexels

Kommer vi att använda munskydd och andningsskydd som accessoar framöver?

I Japan har det länge varit vanligt att använda munskydd. Främst av personer som är förkylda för att visa hänsyn till andra, men också för att skydda sig mot luftföroreningar. I en intervju med SVT säger Anders Tegnell att munskydd kan vara effektiva mot större partiklar som finns i exempelvis luftföroreningar.

Men det finns även en annan anledning till varför munskydd är populärt att använda i Japan. Enligt tidningen Matcha har munskydd blivit en modetrend eftersom det kan ge illusion av att ens ansikte är mindre än vad det är, vilket kan anses vara ett ideal i Japan. I Japan är det dessutom en del av etiketten hos många företag att män kommer rakade till jobbet. Så för de som inte hinner raka skägget på morgonen kan munskydd vara en snabb lösning, skriver tidningen.

I samband med coronavirusets spridning ser vi en ökad användning av munskydd och andningsmasker, men kommer användandet hålla i sig och bli en trend även här i Sverige? På det svenska företaget Airinum tillverkar man andningsmasker med snygg design. Idén började när företagets grundare, Alexander Hjertström, bodde i Indien och blev sjuk på grund av den dåliga luften som han andades. Då bestämde han sig för att starta företaget. Maria Ahnlund, som är Customer Experience- och Social Media Manager på Airinum, menar att masken är framtidens accessoar som ska användas av hälsoskäl.

Andningsmasker som accessoar
Bild: Airinum

– Vår Urban Air Mask är först och främst ett hälsotillbehör, men vi vet också att människor inte kommer att bära något om det inte ser bra ut. Det var något som saknades på marknaden för andningsmasker och enligt vår mening behöver design inte äventyra funktionaliteten.

Enligt Maria Ahnlund kan att bära en andningsmask också ses som ett statement.

– Det kan vara ett statement för att öka medvetenheten om problemet med dåligt luftkvalitet idag.

I samband med coronautbrottet har efterfrågan på Airinums sortiment ökat kraftigt.

– Efterfrågan på vår produkt har varit extrem, och nu är de tyvärr slutsålda.

På Airinums hemsida har produktsidan stängts och kunder uppmanas att skriva upp sig på en väntelista.

Här kan du köpa fina munskydd

munskydd 1

Med denna ansiktsmask kan du skydda både näsa och mun. Det kan tvättas och återanvändas om och om igen. Masken har också plats för ett skyddsfilter. Läs mer och köp här.

svart munskydd ansiktsmask

En trekantig svart snusnäsduk av bomull. Läs mer och köp här.

vit snusnäsduk ansiktsmask munskydd

En vit trekantig snusnäsduk av bomull, med dekorativa läppar. Läs mer och köp här.

röd munskydd ansiktsmask

Röd snusnäsduk i bomull, med röda läppar i en annan nyans. Läs mer och köp här.

Kan man tillverka egna munskydd?

Som tidigare nämnt ska munskydd främst användas av vårdpersonal, och det finns inga garantier för att du som är frisk skyddar dig från att bli sjuk genom att använda ett munskydd. Om det däremot skulle bli en modetrend framöver, är Youtube fyllt med videor på hur du kan göra dina egna. Kolla bara här i videon nedan!Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!