Apotekens lager börjar ta slut och i samband med coronaviruset fylls internet av recept på egentillverkad handsprit – med bland annat kokosolja, glycerol och t-sprit. Men är det helt riskfritt att göra handsprit hemma? Mer
Därför ska du inte göra egen handsprit hemma
Vi vet, i dessa tider är handspriten en bristvara. Det har lett till att en del har börjat experimentera lite med att tillverka egen hemma. Genom att blanda glycerol, aloe vera-gel, kokosolja, etanol och t-röd (eller t-sprit som lösningsmedlet också kallas) i olika kombinationer hoppas man kunna undvika att bli smittad av det nya coronaviruset.
Finns det några risker med att använda egentillverkad handsprit?
Vi har pratat om den nya trenden med Boris Vasic på Kemikalieinspektionen.
Finns det några risker med att använda egentillverkad handsprit?
– Det är svårt att svara på om det finns risker. Kommersiell handsprit är godkänd och testad för att användas på huden. T-sprit, som många recept som sprids nu baseras på, är ett lösningsmedel som inte är testat för huden och som både är irriterande för ögonen och kan torka ut huden.
Dessutom, menar Boris Vasic, finns det inget företag att hålla ansvarig om något skulle hända i samband med användning av egentillverkad handsprit. Han menar också att eftersom hemmagjord handsprit inte är testad finns det heller inga belägg för att det fungerar effektivt mot det nya coronaviruset.
– Jag vill också tipsa alla om att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att först och främst tvätta händerna. Handsprit kan användas om man inte har tillgång till tvål och vatten.
Finns det risker med att tillverka handsprit hemma?
Enligt Johannes Forsberg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det absolut risker med att tillverka handsprit hemma. Till exempel kan elektrisk utrustning, som inte gjord för att vara i närheten av den här typen av tillverkning, antända handspriten.
– Man måste vara medveten om att man skapar en explosiv atmosfär. Det räcker med att man tillverkar handsprit i närheten av en vanlig strömbrytare eller en dator för att riskera att handspriten börjar brinna.
I samband med Svininfluensan 2009 började allt fler använda handsprit för att förhindra smittspridning. Innan dess hade den främst används inom sjukvården. Redan då varnade MSB för att handsprit är brandfarligt då den innehåller höga halter alkohol, som exempelvis etanol, och tipsade om hur handsprit på bästa sätt skulle hanteras. Detta efter att olyckor, bland annat i form av brännskador, uppstått i samband med användning.
Enligt Johannes Forsberg är det viktigt att använda handspriten på rätt sätt, bland annat genom att gnugga in den ordentligt.
– Om man bara tar på den lite slarvigt, efter exempelvis ett toalettbesök, och sedan slår av strömbrytaren för att släcka lampan i badrummet, kan det börja brinna på händerna.
Rekommendationerna gäller alltså handsprit som är godkänd och säljs på apotek. För egentillverkad handsprit finns inga rekommendationer.
Behöver du använda handsprit?
Enligt Vårdguiden 1177 och Folkhälsomyndigheten är det inte nödvändigt att använda handsprit om man har tillgång till tvål och vatten. En anledning till att handsprit används inom vården är för att de som jobbar där kan få torra händer om de tvättar händerna med tvål ofta. Då kan handsprit fungera som ett alternativ.