in

Bianca Ingrossos Caia fälls igen – ”kvinnor som peppar och lyfter varandra”

Bianca Ingrossos Caia fälls för könsdiskriminerande reklam
Bianca Ingrosso i Caia Cosmetics reklamfilm

Nu fälls Bianca Ingrossos Caia Cosmetics ännu en gång för könsdiskriminerande reklam. ”Syftet med reklamen är att visa upp produkten och hur man ser ut om man använder sminket”, skriver en representant från sminkmärket. Mer

För tredje gången den här hösten fälls Bianca Ingrossos sminkmärke Caia Cosmetics för könsdiskriminerande reklam. Den här gången rör det sig om en reklamfilm där en av kvinnorna slickar på en godisklubba, en annan låter mjölk rinna ur sin mun, ner över halsen och bröstkorgen, samtidigt som en manlig röst sjunger orden ”Give me that” i bakgrunden. Enligt Reklamombudsmannen har filmen ingenting med smink att göra.

Reklamombudsmannen menar att filmen framställer kvinnorna som sexobjekt och att den är kvinnoförnedrande. ”Framställningen av kvinnorna saknar koppling till de sminkprodukter som marknadsförs. Reklamen framställer därför kvinnorna som sexobjekt på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet”, går att läsa i Reklamombudsmannens beslut.

Precis som när Caia Cosmetics i november fälldes för två fall av sexistisk reklam är det organisationen Sveriges kvinnolobby som ligger bakom anmälan.

Caia Cosmetics: ”Dessa kvinnor gör inget mot sin vilja”

Syftet med reklamen är att visa upp produkten och hur man ser ut om man använder sminket. Det menar i alla fall en representant från Caia Cosmetics, enligt Aftonbladet. I ett yttrande skriver representanten att filmen visar ”starka och självständiga kvinnor som peppar och lyfter varandra, kvinnor som bryr sig om varandra och är inkluderande. Dessa kvinnor klär sig, rör sig, uttrycker sig och uppför sig precis som de själva vill. Dessa kvinnor gör inget mot sin vilja.”