in

Bianca Ingrossos Caia fälls för sexistisk reklam – ”Kvinnorna gör inget mot sin vilja”

bianca
Bildkälla: Bianca Ingrosso på Instagam

Nu fälls Bianca Ingrossos sminkmärke Caia Cosmetics för könsdiskriminerande och sexistisk reklam. Mer

Bianca Ingrossos skönhetsmärke Caia Cosmetics har minst sagt blivit en stor succé. När sminkmärket lanserades förra året kraschade hemsidan på grund av överbelastning på bara några sekunder. Men nu åker Caia på ett bakslag. Varumärket har nämligen fällts efter att Sveriges Kvinnolobby anmält annonser till Reklamombudsmannen, då de ansett innehållet vara både könsdiskriminerande och sexistiskt.

Det rör sig om två olika reklamer. Den enda föreställer en unga kvinna som sitter med särade ben och äter en godisrem, och den andra föreställer samma kvinna i underkläder och skinnkavaj. Sveriges Kvinnolobby valde att anmäla Caia Cosmetics då de inte tycker att fokus ligger på den produkt som varumärket säljer, utan snarare på kvinnans kropp. Sveriges Kvinnolobby skriver i anmälan att reklamen är objektifierande och könsdiskriminerande – något som Reklamombudsmannen nu håller med om. Caia Cosmetics fälls därmed för sexistisk reklam.

Bianca Ingrossos bolag Beauty Icons AB som äger Caia Cosmetics svarar i anmälan på kritiken och menar att ”kvinnorna i reklamen inte gör någonting mot sin egen vilja och att de fullkomligt struntar i om normen i det svenska samhället just nu är på väg mot att kvinnor ska skyla sig, att mannen ska bestämma över kvinnans sexualitet och hennes sätt att uttrycka sig”.