in

Bianca Ingrosso tjänade miljoner på reklam för Gina Tricots ”skog” – men den var en bluff

tricot
Bildkälla: Bianca Ingrossos Youtube-kanal och Gina Tricots hemsida

Med Bianca Ingrosso som dragplåster, lovade Gina Tricot att plantera en helt egen skog fylld med bikupor. Men marken som företaget köpte är alldeles för liten för att kallas skog, avslöjar SVT Nyheter.

– Jag tycker att det luktar väldigt mycket greenwashing, säger skogsprofessorn Matts Lindbladh. Mer

Mellan 2022 och 2023 gjorde Bianca Ingrosso gjorde reklam för Gina Tricot Forest i en video på sin Youtube-kanal. En helt egen skog skulle planteras i Danmark och ”skogen kommer att fyllas med bikupor, eftersom bin får naturen att blomstra”, går det att läsa under klippet. Men hur har det gått med skogen? En granskning från SVT visar att den endast består av 503 träd och två bikupor, vilket är för lite för att kalla skog, enligt FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation.

Gina Tricot-träden är en del av en stor skogsplantering som totalt består av 17 600 träd som ägs av 150 privatpersoner och mer än 20 företag. Att företag använder sig av greenwashing, alltså lockar kunder genom att snacka om hållbarhet och klimatsmarta val, blir allt vanligare – inte minst i mode- och klädbranschen. Enligt Matts Lindbladh, som professor i skogsekologi på SLU och som SVT har pratat med, verkar det vara precis det som Gina Tricot sysslar med här.

gina

Klädkedjan menar å sin sida att de bara haft goda intentioner och att det är formuleringen ”skog” som är olycklig.

– Jag kan helt ärligt säga att det bara var goda intentioner med denna kampanjen. Att belysa biologisk mångfald, det var fokus, säger Rebecca Watkins, global hållbarhetschef på Gina Tricot, till SVT.

Bianca Ingrosso kan ha tjänat miljoner på kampanjen

Företaget har lagt totalt 80 000 kronor på träden och 28 000 kronor på bikuporna, vilket kan jämföras med de 1,8 miljarder kronor som Gina Tricot säljer för varje år. Däremot kan de ha betalat betydligt mer för att ha Bianca Ingrosso som frontperson för kampanjen.

– Hon är Sveriges största influencer. Jag uppskattar att hon fått mellan 5 och 10 miljoner kronor, säger Ida Nilsson, kommunikationskonsult, till SVT.

SVT Nyheter har sökt Bianca Ingrosso, utan framgång. Nedan hittar du klippet där influencern gör reklam för klädkedjans skog.