in

8 saker du behöver veta om Marianne Mörck – och uppdraget som årets julvärd

Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT
Marianne Mörck. Källa: SVT Faksimil

Bonusfamiljen, Wallander och Stjärnorna på slottet. Marianne Mörcks meritlista kan göras lång – och nu blir hon dessutom årets julvärd! MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!

Du känner säkert igen henne som Bigge i Bonusfamiljen eller som receptionist i Wallander-filmerna. Men Marianne Mörck är både sångerska och regissör vid sidan av skådespelarkarriären. Nu blir hon årets julvärd 2019 på SVT – och här är allt vi vet om henne och det prestigefyllda uppdraget.

Vem är Marianne Mörck?

Marianne är skådespelare, sångerska och regissör. Hon föddes 1949 i Göteborg och studerade teater vid scenskolan i samma stad. Hon har senare blivit lite av en Malmöprofil efter att ha medverkat i många uppsättningar på Malmö Stadsteater. Hon har även spelat teater på många andra scener, bland annat på Göta Lejon i Stockholm.

Marianne Mörck om uppdraget som årets julvärd

I samband med att SVT presenterade Marianne som julvärd berättar hon i en intervju att tittarna kan se fram emot att känna igen sig i hennes program och att det är hennes uppgift att nå alla i Sverige.

– Vi ska visa kärlek, det behöver vi mer än någonsin nu, säger hon.

Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT
Källa: SVT Faksimil

Hur länge har vi haft en julvärd på julafton?

Traditionen med en julvärd i SVT på julafton började 1959 med Bengt Feldreich. Han var sedan julvärd fram till 1971 då Arne Weise tog över. Båda avled under 2019 och till Dagens Nyheter avslöjar Marianne att hon kommer hedra båda två i årets program.

Marianne Mörck blir SVT:s 20:e julvärd

Under flera år var Arne Weise julvärd i SVT men sedan 2002 har en ny person för varje år fått synas i tv-rutan på julafton. Sarah Dawn Finer, Petra Mede och Gina Dirawi är bara några av våra tidigare julvärdar och nu blir alltså Marianne Mörck den 20:e julvärden i ordningen.

Kommer SVT:s julvärd sända live?

Marianne säger i en intervju med Dagens Nyheter att hon kommer att sända live från studion på julafton. När Lotta Lundgren och Erik Haag valde att förinspela programmet 2017 började det diskuteras kring huruvida SVT:s julvärd ska sända live eller inte.

Marianne Mörck som Bigge i Bonusfamiljen

De flesta har nog sett Marianne spela den älskade karaktären Bigge i Bonusfamiljen. Bigge är familjens farmor och var gift med Gugge som spelades av Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Marianne har spelat rollen i tre säsonger av Bonusfamiljen.

Marianne Mörck och Barbro "Lill-Babs" Svensson i SVT:s Bonusfamiljen.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Marianne Mörck i Bonusfamiljen. Källa: SVT Faksimil

Marianne Mörck har medverkat i ”Stjärnorna på slottet”

År 2017 medverkade Marianne i ”Stjärnorna på slottet” på SVT. Där pratade hon bland annat om en tuff start i livet när hon lämnades till ett barnhem som liten och adopterades av en familj när hon var åtta månader gammal. Hon har berättat att hennes adoptivföräldrar var stränga och inte förstod sig på teater – vilket redan tidigt var hennes stora intresse.

Hur går valet av julvärd till?

Julvärden utses av en liten krets på SVT. Peter Nyrén, underhållningschef på SVT, säger till Aftonbladet att valet av julvärd börjar diskuteras direkt efter sommaren. Han säger också att han föll för Mariannes värme och livserfarenhet vilket är några av anledningarna till att hon nu blir årets julvärd.