in

Lars Lerin blir årets julvärd i SVT

lars lerin årets julvärd
Lars Lerin. Bildkälla: SVT / Faksimil

Nu står det klart att Lars Lerin blir årets julvärd i SVT. Mer

Att vara årets julvärd i SVT är ett ärofyllt uppdrag, och den här julen är det ingen mindre än konstnären och författaren Lars Lerin som får uppdraget.

– Det lät så otroligt att få frågan. Det är ju faktiskt ett stort förtroende jag fått, att få vara sällskap till många som kanske känner sig ensamma den här speciella julen, säger Lars Lerin till SVT.

Många känner igen Lars Lerin från SVT:s programmen Lerins lärlingar, Vänligen Lars Lerin, Lerins sommarö, Den inre skogen och Lerins jul.  

– Jag tänker att jag ska vara lite sällskap till de som är allra mest ensamma. Jag har min egen mamma på äldreboende och kan vinka till henne. Och jag kan berätta om de jular jag varit med om tidigare, de har sett olika ut, säger han till SVT.

Hur länge har vi haft en julvärd på julafton?

Traditionen med en julvärd i SVT på julafton började 1959 med Bengt Feldreich. Han var sedan julvärd fram till 1971 då Arne Weise tog över. Båda gick bort under 2019.

Lars Lerin blir SVT:s 21:e julvärd

Under flera år var Arne Weise julvärd i SVT men sedan 2002 har en ny person för varje år fått synas i tv-rutan på julafton. Sarah Dawn Finer, Petra Mede och Gina Dirawi är bara några av våra tidigare julvärdar och nu blir alltså Lars Lerin den 21:e julvärden i ordningen.

Kommer SVT:s julvärd sända live?

När Lotta Lundgren och Erik Haag valde att förinspela programmet 2017 började det diskuteras kring huruvida SVT:s julvärd ska sända live eller inte. Hur Lars Lerin väljer att göra i år återstår att se.

Förra årets julvärd var Marianne Mörck

Bonusfamiljen, Wallander och Stjärnorna på slottet. Marianne Mörcks meritlista kan göras lång – och år 2019 var hon också årets julvärd. Marianne är skådespelare, sångerska och regissör. Hon föddes 1949 i Göteborg och studerade teater vid scenskolan i samma stad. Hon har senare blivit lite av en Malmöprofil efter att ha medverkat i många uppsättningar på Malmö Stadsteater. Hon har även spelat teater på många andra scener, bland annat på Göta Lejon i Stockholm.

Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT
Källa: SVT Faksimil

Marianne Mörck som Bigge i Bonusfamiljen

De flesta har nog sett Marianne spela den älskade karaktären Bigge i Bonusfamiljen. Bigge är familjens farmor och var gift med Gugge som spelades av Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Marianne Mörck har medverkat i ”Stjärnorna på slottet”

År 2017 medverkade Marianne i ”Stjärnorna på slottet” på SVT. Där pratade hon bland annat om en tuff start i livet när hon lämnades till ett barnhem som liten och adopterades av en familj när hon var åtta månader gammal. Hon har berättat att hennes adoptivföräldrar var stränga och inte förstod sig på teater – vilket redan tidigt var hennes stora intresse.