in

7 saker du vill veta om Petra Mede

petra
Bildkälla: Petra Mede i rollen som Katja i Bonusfamiljen.

Snart ska Petra Mede programleda Eurovision för tredje gången! Här är några saker du vill veta om henne. Mer

Visste du att Petra Mede varit balettdansös? Att hon har två barn? Eller att hon snart kommer programleda Eurovision Song Contest för tredje gången? Vi listar några saker du vill veta om stjärnan!

Petra Mede programleder Eurovision 2024

Efter att Loreens Euphoria kammat hem vinsten i Eurovision 2012, blev det Sveriges tur att agera värdland året därpå – och det blev Petra Mede, som alldeles på egen hand, fick programleda tävlingen. Det var första gången på flera år som någon gjorde det helt själv.

År 2016 blev det Sveriges tur att arrangera tävlingen igen, och återigen föll programledarvalet på Petra Mede. Den gången gjorde hon det ihop med Måns Zelmerlöv, som hade vunnit Eurovision året innan. I år blir det alltså tredje gången som komikern leder tävlingen, och den här gången gör hon det med skådespelaren Malin Åkerman.

Vad får hon i lön för att leda Eurovision?

När komikern var gäst i Eftermiddag i P3 fick hon frågan om hon får bra betalt för att programleda Eurovison. På det svarade Petra Mede:

– Allt är relativt. Men jag fick ett sms från David Lindgren som sa att “nu äntligen kan du kanske betala av huslånet”, och det hoppas jag.

Den exakta summan känner vi inte till i nuläget.

Petra Mede har varit balettdansare

Visste du att Petra Mede är balettdansare i grunden? Hon har utbildat sig på Balettakademien, men tvingades lägga dansandet på hyllan när hon skadade ryggen som 20-åring, något hon berättat om i Renées brygga. Efter att varit långtidsjukskriven slog hon igenom som komiker, och sedan dess har vi sett henne lite överallt.

Hon har medverkat i Bonusfamiljen

Hon är inte bara programledare och komiker – Petra Mede har även spelat rollen som Katja i Bonusfamiljen. Inför fjärde säsongen tvingades hon tyvärr hoppa av serien, efter att ha insjuknat i covid-19. Hennes rollkaraktär togs över av Emma Peters.

Petra Mede barn
Källa: Bonusfamiljen / SVT faksimil

Har hon barn?

Ja! Petra Mede har två barn. Ett som föddes 2012, och som hon fick med sin tidigare sambo, och ett som föddes 2022, som hon skaffade som ensamstående.

Har Petra Mede någon partner?

Vad vi vet har Petra Mede ingen partner.

Därför ställde Petra Mede in några datum av sin show 50/50

Under 2022 och 2023 var Petra Mede aktuell med humorföreställningen 50/50 på Scalateatern i Stockholm. I föreställningen reflekterade hon kring hur det är att bli äldre.

– Föreställningen handlar om att fylla 50, om att vara över på andra sidan. Om att äntligen kunna andas ut, för att sedan, snabbt som fan andas in och ta ny sats och gasa på upploppet, sa Petra Mede i ett pressmeddelande inför showen.

Men flera datum av 50/50 ställdes in, till följd av hennes ryggsmärtor.