in

9 saker du ska tänka på när du shoppar på rea

shoppa smart rea black friday

Mellandagsrean kan lätt kännas stressig och överväldigande. Få våra bästa tips på hur du ska tänka kring rean. Mer

Det är lätt att dras med i rea-hetsen som uppstår under mellandagsrean och Black Friday. Men det är viktigt att stanna upp och tänka till innan du genomför dina rea-köp. Behöver du verkligen just den där klänningen, eller ännu en sheetmask? Att shoppa saker du inte behöver är dåligt för din plånbok, men inte minst för miljön. Så innan du ger dig ut i readjungeln så bör du kika igenom punkterna nedan, för att vara helt säker på att de köp du gör faktiskt är rimliga!

1. Skulle du köpa plagget för ordinarie pris?

Om du hittar en tröja som är nedsatt med 40 procent så kanske du tänker att det är världens kap, och det kan det såklart vara också. Men fråga dig själv en extra vända om du verkligen skulle köpt plagget till ordinarie pris, eller om du bara tycker det är fint nu på grund av att det är nedsatt i pris.

2. Har plagget några fläckar eller missfärgningar?

Foundationfläckar vid halsen på en tröja? Någon konstig blekt fläck på jeansen? I fall ett plagg har fläckar redan i butiken är det bäst att låta bli att köpa det, om du inte vet att du kan få bort fläcken själv eller att kemtvätten kan hjälpa dig. Men det är en risk, så häng tillbaka plagget på galgen.

3. Är plagget helt?

Kolla igenom ett plagg innan du köper det. Har det några hål eller revor? Om det finns ett hål i en söm kan det vara lättare att laga än om det är ett hål någonstans mitt på plagget. Tänk över i fall du verkligen kan laga plagget, och i så fall om du kommer laga det direkt. Är svaret nej på någon eller båda frågorna – häng tillbaka.

4. Passar plagget dig perfekt?

Är klänningen lite för tajt eller byxorna lite för stora? Köp bara plagget om det passar perfekt, och passar dig perfekt nu. Tänk inte att du kan bära plagget när du går upp eller ner i vikt. Tumma inte på passformen bara för att ett plagg har blivit nedsatt i pris.

5. Köp inte trendplagg

Konstigt mönstrade byxor, megastora tunga örhängen, en illrosa pälsjacka. Om du inte normalt brukar klä dig i utstickande plagg är det ingen idé att börja nu. Bara för att en mysig pälsjacka är nedsatt till halva priset betyder inte det att du kommer bära den fler än två gånger.

6. Leta efter baskläder

Baskläder behövs alltid i en garderob, så det är bra att passa på att köpa om man kan hitta det till billigare pris. Jeans, t-shirts, stickade tröjor. Du kan även kika i de lite dyrare butikerna när det är rea. Du kanske får betala lika mycket som om du hade köpt ett plagg i fullpris i en billigare butik, men kvaliteten brukar ofta vara bättre!

7. Vill du använda plagget direkt?

Om du tänker att du vill köpa plagget för att det ”kommer passa så bra till våren när det är varmare ute” – häng tillbaka! Och om du vill köpa plagget nu bara för att du ”måste hitta något att ha på dig till festen ikväll” – häng tillbaka! Du ska dock vilja bära plagget direkt, men inte bara för att du behöver panik-köpa något.

8. Tänk julklappar och presenter

Under reor är det superbra att passa på att köpa presenter. Vet du att din pappa önskar sig nya kaffekoppar, eller att din syster länge velat ha den där sminkpaletten? Håll utkik då under reorna, du kanske kan hitta produkten till ett bättre pris.

9. Bär plagg som är lätta att ta på och av

Om du ska shoppa i fysisk butik är det bra att tänka på dina egna kläder du har på dig först. Ta på dig plagg som är lätta att ta på och av, och som inte är för varma. Vi alla vet ju hur megavarm man blir av att testa tre par jeans och sju tröjor på raken.

Läs också: 8 hållbara klappar för en klimatsmart jul.