in

Black Friday 2023! Här är butikerna med bäst rea

black friday
Bildkälla: freestocks / Unsplash

Black Friday närmar sig med stormsteg! Här är några saker att tänka på innan du börjar shoppa – och butikerna med bäst rea. Mer

koplankar

Snart är årets stora readag här! Under Black Friday kan man passa på att köpa julklappar, men också fynda de där grejerna man kanske gått och spanat in ett tag men inte haft råd med. För att undvika att göra onödiga felköp i all hast kan det var en bra idé att bokmärka det du vill köpa redan nu. Ett annat tips är att det faktiskt kan löna sig att ta en extra titt på olika prisjämförelsesajter för att se till att få din vara till bästa pris. Förutom det är det såklart viktigt att du tänker en extra gång innan du handlar, så att du inte gör både plånboken och miljön en otjänst. Nog om det! Här kommer allt du behöver veta.

När är Black Friday 2023?

I år är Black Friday den 24 november, vilket innebär att de flesta får lön den dagen (då arbetsgivaren oftast betalar ut lön på fredagen om den 25:e infaller på en lördag). Black Friday är alltid den fjärde fredagen i november, och i USA är det en ledig klämdag för många då den sammanfaller med Thanksgiving, som är den 23 november i år.

När börjar Black week?

Även om Black Friday är den stora readagen kan man oftast fynda både flera dagar innan och efter fredagen. Black week börjar måndagen den 20 november och avslutas med Cyber Monday den 27 november.

black week rea butiker erbjudanden usa
Bildkälla: Freestocks / Unsplash

Shoppa smart! Var försiktig med Black Friday-fällorna

Under denna stora shoppinghögtid kan det vara lätt att man i all hast köper på sig saker utan att tänka på fällorna som man kan stöta på under Black Friday. Här är tre tips för att undvika dem:

  • Tips 1: Det kan vara bra att kolla en extra gång om butiken erbjuder gratis frakt och vad de har för regler gällande returer. Det är inte roligt att åka på dyra och krångliga returer om varorna du fyndat hem inte passar.
  • Tips 2: Ibland kan skenet bedra och de grymma prisnedsättningarna vara bluff. Det har hänt att priser höjs innan Black Friday för att sedan sänkas rejält för att locka kunder, men om du har ett hum om prishistoriken för varan så kan du undvika detta.
  • Tips 3: Stora rabatter och superreor kan göra en stressad och att man köper mer än vad man egentligen hade tänkt sedan innan. Försök att ha i bakhuvudet att ta det lugnt under Black Friday-shoppingen, ett sätt att göra det på är att i förväg fundera på vad det är som man vill köpa. Att shoppa online kan också minska stressen och köphetsen.

Vilka butiker har de bäst Black Friday-rabatt 2023?

Under Black Friday i år tror vi att elektronik kommer att vara bland det mest populära produkterna att klicka hem. Rabatter och erbjudanden på TV-apparater, spelkonsoler, mobiltelefoner och hörlurar tror vi att vi kommer se en hel del av i år. Hudvård och kläder brukar också få många bra rabatter under Black Friday.

Några online-butiker som vi kan ana har extra mycket rabatter i år är (i olika kategorier):

Erbjudande under Black Friday 2023: vilka andra butiker har rea?

Under Black Friday kan du fynda allt från kläder och prylar – till smink och inredning. Här är några butiker att hålla koll på under readagen:

Smink, hud- och hårvård:

Kläder:

Inredning och prylar:

Accessoarer:

Black friday 2023 datum
Bildkälla: Lucas Hoang / Unsplash

Hur funkar Black Friday i Sverige?

Det var för ett par år sedan som Black Friday smög sig in på den svenska marknaden. I USA är readagen som störst i fysiska butiker men i Sverige är det webbshopparna som är bäst på att locka med röda priser, ofta redan från klockan tolv på natten. Rean varar i 24 timmar, men följs ofta av ytterligare rabatter under helgen och efterföljande måndag. En hel del butiker smygstartar även rean samma vecka som det är Black Friday, och kallar perioden för Black week.

Vad är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday?

Nuförtiden är det inte mycket skillnad mellan Black Friday och Cyber Monday. Men från början gällde Black Friday endast fysiska butiker medan Cyber Monday i huvudsak var en readag online. Cyber Monday är alltid måndagen efter Black Friday.

bästa black week erbjudanden
Bildkälla: Tamanna Rumee / Unsplash

Text: Jenny Landström, Beatrice Lindfors, Frida Olheden och Sara Åstrand.