in

8 hållbara klappar för en klimatsmart jul

Hållbara julklappar
Källa: Juliana Malta / Unsplash

Julen är på ingång och många av oss är mitt uppe i det mest intensiva julklappsshoppandet. Samtidigt pockar den allt mer aktuella klimatfrågan på vår uppmärksamhet, så varför inte kombinera de båda inför årets firande? Vi tipsar om 8 lite mer hållbara julklappar som garanterat kommer att uppskattas av både mottagaren och miljön. Mer

1. Stötta ett djurhem

Den perfekta julklappen till djurälskaren som redan har för mycket saker, eller kanske djur (inte för att man kan få för många av dem!) där hemma. Det finns en uppsjö av djurhem och olika typer av frivilligorganisationer som jobbar för att hjälpa djur i nöd, både här hemma och utomlands. De är ofta helt beroende av donationer för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete. Vissa erbjuder fadderskap för enskilda djur, andra säljer gulliga kalendrar eller vykort som får även den mest inbitna djurskeptiker att vilja adoptera en hemlös kobent cockerspaniel. Oavsett vilket kan även en liten slant göra skillnad för djuren nu i jul.

Hållbara julklappar för en klimatsmart jul
Källa: Alice Dote / Unsplash

2. Klimatkompensera

Nog för att det inte låter som världens sexigaste julklapp, men detta kan vara ett fint sätt att visa omtanke både för globetrottern i ditt liv men också världen den älskar att upptäcka. Genom att bidra till olika typer av klimatvänliga projekt världen över, alltifrån trädplantering till byggande av vindkraftverk, kompenserar du helt enkelt för det utsläpp som orsakats när ni till exempel tog det där sista minuten-flyget till Kanarieöarna. På nätet hittar du många olika företag som erbjuder klimatkompensation, som till exempel klimatkompensera.se. Donationerna kan vara på helt valfritt belopp beroende på läget i plånboken.

3. Ge bort en kurs

Låt dina nära och kära plocka fram sina dolda talanger nästa år! En rolig och utvecklande kurs håller både nere konsumtionen och ger mottagaren chansen att lära sig något som den kanske aldrig haft en tanke på att lära sig tidigare. Med lite tur kan det leda till en helt ny hobby, och annars kan det alltid bli en underhållande anekdot om den där gången farbror Anders skulle lära sig breakdance.

4. Vegoinspirera

Att dra ner på köttkonsumtionen är en av de viktigaste förändringarna vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck. Men det är inte alltid lätt att bryta gamla vanor, så oftast slutar det med att man ändå står där och steker en trött gammal köttfärs precis som alla andra dagar. Lösningen är som tur är lika enkel som den är trevlig att ge bort i julklapp – en vegetarisk kokbok såklart! Men förvänta dig inte att det kommer att bli lätt att välja; idag finns vego-böcker med inriktning på allt från rysk utflyktsmat till hur man gör sin egen Nobelmiddag på nässlor. Och allt däremellan.

Hållbara julklappar fö en klimatsmart jul
Källa: Brooke Lark / Unsplash

5. Uppgradera drickandet

Trots att vissa av oss (jag) fortfarande tycker att det är ganska coolt och ser väldigt ”upptagen citychic businesskvinna” ut att stressa runt på stan med en take away-kopp i handen, så är det ju långtifrån vettigt ur ett miljöperspektiv. Detsamma gäller de otaliga plastflaskor med vatten man alltid samlar på sig utan att riktigt veta när man köpte dem. De som plötsligt bara ligger där längst ner i väskan tillsammans med dina H&M-kvitton och alla hårnålar du tror att du tappat bort. För att minska engångsköpen, och i längden också hjälpa mottagaren att spara pengar, ge istället bort en vattenflaska i glas eller en kaffetermos som kan användas om och om igen. Nog för att någon som släpar runt på en termos kanske är lite mer Peter Haber i ”Sunes Sommar”-vibbar än vad det är Sarah Jessica Parker i ”Sex and the City”, men man kan inte få allt här i världen.

6. Åk på tågweekend

Finns det nåt härligare än att dra iväg på en lyxig weekend med syrran eller bästa vännen? Svaret är såklart nej på den frågan, men eftersom flyg som bekant knappast är miljöns BFF kanske det vore läge att snegla på ett rälsbundet äventyr istället. För den som vill lajva ”Downton Abbey” är en stämningsfull slottshelg sällan många tågtimmar bort, och föredrar man att smeta in sig i lera och dricka konstiga juicer kan ett av Sveriges många hälsohetsiga spa vara ett hett tips.

Hållbara julklappar för en klimatsmart jul
Källa: Antoine Beauvillain / Unsplash

7. Fixa en helkväll hemma

Om julklappsmottagaren är lite av en hemmakatt som hellre prioriterar mjukisbyxor framför mineralbad finns det också många mysiga alternativ som inte kräver en tågbiljett. Bjud på lite välkommen vardagslyx genom att laga personens favoriträtt kombinerat med en flaska vin och något underbart överdådigt till efterrätt. Eller gör ett försök att återskapa känslan av spa-resort i vardagsrummet med väldoftande fotbad, massage och tveksamma fuktmasker som förmodligen gör lika stor nytta som en disktrasa i ansiktet (men det blir i alla fall kul bilder till Instagram).

8. Starta en prenumeration

Tidningar och magasin som bara läggs på hög hör dåtiden till. Digitala prenumerationer och lästjänster samlar inte bara allt man vill läsa i en och samma enhet, det sparar dessutom in på allt material som annars skulle gått åt till obegripliga parfymannonser man ändå bara bläddrar förbi. Enda nackdelen med det nya, tidningsfria levernet är att det enda som finns kvar att läsa när man ska på toaletten är mäklarreklam och gamla mjölkpaket.

Artikel av Adrianna Jalming