in

Viktig upptäckt: forskare har hittat en orsak till endometrios

orsak behandling endpmetrios

En ny upptäckt kan ge svar på varför endometrios uppstår – och hur man botar den smärtsamma sjukdomen. Mer

De senaste åren har kunskapen kring endometrios, sjukdomen som gör att en vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och i anslutning till andra organ, ökat. Men den faktiska anledning till varför endometrios drabbar mer än var tionde person som menstruerar har hittills varit okänd, vilket också har gjort sjukdomen svår att behandla och bota. Nu har dock en forskargrupp vid universiteten Warwick och Edinburgh upptäckt att det kan vara en avvikelse i de vita blodcellerna, så kallade makrofager, som ligger bakom endometrios och den stora smärta sjukdomen kan innebära.

Läs också: Så ser endometrios ut – drabbade delar bilder för att sprida kunskap

Makrofager har i tidigare studier kunnat kopplas till andra typer av kronisk smärta, men aldrig har man kunnat visa på kopplingarna till endometrios. Upptäckten är framförallt viktig för att kunna hitta botemedel och lindring för de 176 miljoner kvinnor världen över som är drabbade av sjukdomen.

– Om vi kan komma fram till hur makrofager påverkas vid endometrios, så kan vi särskilja dem och friska makrofager och på så sätt hitta en behandling som vi kan rikta direkt mot dem. Makrofager är en viktig del av vårt immunsystem och vi måste lära oss mer om deras roll, och den här forskningen tar oss en bit på vägen för att förstå hur dem beter sig annorlunda i anslutning till endometrios, säger huvudförfattaren  Dr Erin Greaves.

Läs också: 5 symtom på endometrios som alla borde känna till