in

5 symptom på endometrios som du borde känna till

istock 695107866

Endometrios. Gör en mental lista över allt du vet om sjukdomen. Blir den inte särskilt lång? Då behöver du läsa vidare. Mer

Om du känner att du inte har så bra koll på vad endometrios är för sjukdom, så är du långt ifrån ensam. Vi är många som inte vet vad sjukdomen är eller hur den tar sig i uttryck, och många kvinnor med endometrios känner sig missförstådda, både av vården och av andra medmänniskor.

Att söka vård, och få rätt vård är viktigt om du har endometrios, eftersom komplikationerna kan bli allvarligare ju längre sjukdomen är obehandlad.

Här är fem symptom på endometrios som är lätta att ignorera.

1. Det gör ont att gå på toa

Om det gör ont att kissa eller bajsa, eller om du har problem med förstoppning och/eller diarréer så kan det bero på endometrios. Endometrial vävnad kan bildas i urinblåsan och i olika delar av tarmsystemet.

Enligt Vårdguiden är det vanligt att endometrios misstas för IBS, vilket kännetecknas av en orolig och känslig mage.

2. Du har intensivare eller mer utdragen mens

Endometrios kan ha stor påverkan på din menstruation på flera olika sätt. Det kan vara att du får feber i samband med mensen, blöder väldigt mycket, har kortare menscyklar än normalt, eller att du blöder under längre tid än normalt (sex-sju dagar eller mer).

Det vanligaste symptomet är kraftiga kramper i magen, som ofta är såpass allvarliga att du blir sängliggande en eller flera dagar i månaden.

3. Du får ont av penetrerande sex

Över 50 procent av de som lider av endometrios får ont av att ha penetrerande sex. Smärtan kan vara allt från lätt till outhärdlig, och kan hålla i sig flera dagar efter du har haft sex.

Det är också vanligt att du känner mer oro kopplat till sex, vilket kan göra att du har svårare att slappna av under sex och därmed (oavsiktligt) gör det ännu mer smärtsamt.

4. Infertilitet

Mellan 30 och 50 procent av de med endometrios har svårt att bli gravida. Det beror på att den endometriala vävnaden kan störa äggledaren, så att ägget och spermien inte kan mötas.

5. Kronisk trötthet

Trötthet är inget milt symtom för den som lider av endometrios. Enligt Vital Health Endometriosis Treatment Center kan tröttheten de med endometrios upplever jämföras med den som personer med avancerade former av cancer upplever. Känner du dig ofta helt utmattad kan det vara ett tecken på endometrios.

Känner du igen dig i flera av symptomen kan du kontakta en gynekolog eller en läkare för att få hjälp. Även om du inte har just endometrios så kan bara en av punkterna på listan vara värda att söka vård för. Vill du så kan du läsa mer om sjukdomen på Vårdguidens hemsida.