in

Så ser endometrios ut – drabbade delar bilder för att sprida kunskap

så ser endometrios ut ärr
Fotograf: Georgie Wileman

#thisisendometriosis sätter fokus på hur en endometrios-drabbad kropp faktiskt kan se ut. Mer

Endometrios är en sjukdom som drabbar en av tio personer som är födda med livmoder. Den är med andra ord ganska vanlig, men det råder fortfarande mycket okunskap kring endometrios. Det tar ofta åtta till tio år för en drabbad person att få diagnosen och den hjälp som behövs för att kunna leva ett drägligt liv utan förlamande smärtor.

Sjukdomen endometrios gör att ett vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och i anslutning till andra organ. När en person med endometrios får mens så beter sig vävnaden så som den vanliga livmoderslemhinnan brukar vid mens. Den tjocknar, ömmar, blöder och går sönder. Men eftersom slemhinnan inte befinner sig i själva livmodern har den ingenstans att ta vägen när den ska stötas ut, så orsaker den extrema smärtor och kan göra att man får väldigt rikliga blödningar, mellanblödningar och svårigheter att bli gravid.

Läs också: 5 symptom på endometrios du borde känna till

Många idag vet inte vad endometrios är, hur det känns att ha det och hur mycket det kan påverka de drabbades liv. Det ville konstnären Georgie Wileman förändra. Under 2017 hade hon en stor utställning på London’s national portrait gallery, där hon visade upp bilder på sin ärrade kropp. Bilderna visade ärr som Wileman hade dragit streck emellan och skrivit årtal på, för att visa att det ofta är många kirurgiska ingrepp som krävs för att hålla endometriosen i schack.

Därför lägger folk upp bilder på sina ärr

Nu, i samband med endometriosmånaden mars, så har hon också lanserat ett kampanj i sociala medier. Under hashtagen #thisisendometriosis har tusentals personer delat bilder på sina egna ärr och skadade magar.

Läs också: Lena Dunham har opererat bort sin livmoder: ”Jag hade inget val”

Läs också: 10 saker du inte ska säga till någon med endometrios

Läs också: Forskare har hittat sambandet mellan endometrios och infertilitet