in

Lena Dunham har opererat bort sin livmoder: ”Jag hade inget val”

lena dunham endometrios
Bill Davila / IBL Bildbyrå

Efter år av extrem smärta bestämde sig Lena Dunham för att operera bort sin livmoder. Läs hennes starka ord om det. Mer

Girls-skaparen och skådespelaren Lena Dunham berättade tidigare i veckan att hon har opererat bort sin livmoder. Detta efter långvariga smärtor på grund av endometrios och andra sjukdomar. I en artikel Dunham själv har skrivit för amerikanska Vogue berättar hon om valet, som aldrig riktigt var ett val, att operera bort sin livmoder.

För Dunham, som redan som liten flicka drömde om att bli gravid, var operationen inget lättvindigt beslut. Men när smärtan blev så allvarlig att hon knappt kunde fungera ställde hon ett ultimatum till sina läkare: jag åker inte från sjukhuset förrän ni botar mig eller tar bort min livmoder.

– Jag vet något mer än att jag har en intensiv längtan efter barn: jag vet att det är något fel på min livmoder. Jag känner det extremt specifikt, men det är också overifierat. Detta trots så många tester och så mycket medicinska samtal. Jag känner bara på mig att den livmoder jag har fått är defekt, skriver Lena Dunham i sin text.

Hennes livmoder var i värre skick än någon hade kunnat föreställa sig.

Hon berättar också att hon trots fler än 40 ultraljudsundersökningar och nio operationer aldrig har fått svår på om eller vad som är fel. Inte ens hennes endometrios har bekräftats.

Fram till nu.

När Lena Dunham vaknade upp efter operationen stod det klart: hennes livmoder var i värre skick än någon hade kunnat föreställa sig. Hon likställer den med en fejkväska från Chanel som inhandlats i Chinatown; full av synliga och osynliga fel.

Det bekräftas att hon, precis som hon trodde, har lidit av endometrios. Man fastställde också att det i livmodern fanns en skiljevägg som inte ska finnas där och en puckel som sköt ut ur livmoderväggen. Dunhams mensblod hade runnit åt fel håll vilket lett till att hela hennes mage är full av blod och att hennes äggstockar växt fast i musklerna kring den nerv som sitter i ryggen och gör att vi kan gå.

– Eftersom jag var tvungen att jobba så hårt för att få min smärta bekräftad har jag inte haft tid att vara rädd eller sörja. Att säga hejdå. Jag gjorde ett val som aldrig var ett val för mig, ändå känns sörjandet som en lyx jag inte har rätt till. Jag gråter, och snyftar högt, ensam i badkaret eller på den där plats där jag, klichéaktigt nog, har börjat pyssla.

Men, lägger Dunham till. I övrigt mår hon bra och det hela känns som en lättnad. Smärtan är borta och hennes ägg är sparade. En dag kanske hon får ett barn, ändå.

 

 

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

instagram 1