in

Så klarar du mörkret – 8 tips för en (lite) piggare vinter

Tips för att klara av mörkret
Källa: Unsplash/Elijah O'Donnell

Många av oss känner av mörkret och blir tröttare, hängiga och kan hamna i en höstdepression. Hur ser vi till att må bra under de kommande mörka månaderna? Vi listar 8 av våra bästa knep. Mer

Aftonbladet skriver i en artikel om att november månad kan slå bottenrekord i soltimmar. Stockholm har haft 28 soltimmar, mot det normala som är 52. Vi behöver D-vitamin som vi får av solljuset och ljuset i sig får många av oss att må bättre och bli piggare. Men när vi inte längre kan räkna med det, hur ska vi då må bra? Här är 8 tips för att orka med mörkret.

Skärmavbild 2019 11 22 kl 14 02 55
Källa: Unsplash/Pavel Badrtdinov

1. Ta vara på solljuset

Gå ut på lunchen och samla på dig de lilla solljus som finns. Du kommer att känna dig piggare!

2. Träffa vänner

Våga berätta att du för tillfället har brist på energi. Peppa dig själv med att umgås med vänner. Boka in roliga saker att se fram emot (gärna mitt i veckan).

3. Motionera

Jaja…vi alla vet att träning har magiska effekter och är bra. Är du otaggad på att ta dig till gymmet? Ta en lång promenad med en kompis.

4. Unna dig det lilla extra

Jag hör till de som råkar älska hösten. Man kan tända ljus, ta fram den varma jackan och dricka massa gott te. Under dessa månader är det extra viktigt att unna dig lite extra lyx i vardagen. Köp den där ansiktsmasken du suktat efter eller varför inte en fancy badbomb att ha under kalla höstkvällar.

5. Fyll på skafferiet

Det är vanligt med vitaminbrist, inte minst under de mörkare månaderna. Fyll på skafferiet med med näringsrik mat och sådant du tycker är extra gott!

6. Ljusterapi

Piggar upp ordentligt och du kan drömma dig tillbaka till sommaren. Här finns en lista på ställen som erbjuder ljusterapi.

7. Skapa bra spellistor

Musik får i alla fall mig att må bättre! Gör nya spellistor som motiverar dig lite extra. Eller varför inte lyssna på sommarens spellista och håll kvar i sommarkänslan.

8. Sov ordentligt

Genomsnittspersonen behöver sova omkring 7 timmar på vintern. Kanske någon extra timme om du känner dig väldigt trött och sliten. Du sover bäst om ditt sovrum är svalt. Försök även att undvika koffein, alkohol och nikotin innan läggning.