in

Läsarfråga: “Hur hjälper jag min partner som är deprimerad?”

terapi
Bild: One zone Studio / Unsplash

Vad ska men egentligen göra när någon i ens närhet mår dåligt? Vår terapeut svarar på veckans läsarfråga. Mer

Fråga: “Hur hjälper jag min pojkvän som är deprimerad?”

Hej! Min pojkvän mår dåligt och har ingen energi eller lust att göra något alls längre. Jag vet inte hur jag ska hjälpa honom. Vi har varit tillsammans i fyra år och i början av vårt förhållande var han helt annorlunda. När jag försöker prata med honom så säger han att det inte är något och att han bara är trött. Vad kan jag göra? /Sofi

Svar: ”Fortsätt fråga hur han mår, även om han inte vill prata om det”

Hej Sofi, och tack för ditt mejl. Jag förstår att det känns tufft att se sin pojkvän må dåligt. Det du kan göra som hans partner är att finnas där bredvid honom när han vill prata om det. Även om han inte vill prata om det tycker jag du ska fortsätta fråga hur han mår, och kanske kolla om han vill gå till någon professionell och prata om att han inte har någon energi och är trött? Eftersom att han säger att han är trött. Han behöver kanske upptäcka och landa i sig själv innan han kan berätta för dig hur han mår och vad han behöver hjälp med. Det du kan göra tills dess är att fokusera på dig, saker du mår bra av och ta hand om dig själv.

Varm kram från mig /Paula

Läs också: Så stöttar du någon som lider av psykisk ohälsa.

Ställ en fråga till vår terapeut

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.