in

Bränt dig i solen? Då ska du följa de här viktiga tipsen

solbrand dragare

Vi alla vet att man ska vara noggrann med att använda solskyddsfaktor, men om du av någon anledning bränner dig ska du göra det här. Mer

Vissa dagar bara glömmer man smörja på solskyddsfaktor överhuvudtaget, andra dagar kanske man badar hela tiden och glömmer smörja på under tiden uppe på land, vissa gånger kanske man har en med för lite SPF i – men vi alla bränner vår hud ibland.

För att börja läka huden direkt och minimera skadorna ska du följa de här stegen.

Direkt efter att du har bränt dig

– Det första du ska göra är att komma bort från solen så fort som möjligt, säger dermatologen Karyn Grossman, till Refinery29 och fortsätter:

– Det är otroligt hur många människor som är solbrända och sedan går ut i solen igen. Det är sant, bara tänk på hur många gånger du varit på semester och kanske blivit lite rosa, och sedan gått till stranden i bikini igen nästa dag. Din hud har redan sagt till dig: ”Det är nog. Det är dags att sluta.”

Nej, du behöver inte ligga hemma eller på ett hotellrum när alla andra är ute och har roligt, men du måste täcka din kropp.

– Stanna under ett parasoll, bär en hatt. Du måste vara totalt täckt, så att din hud inte får någon mer sol på sig, säger Grossman.

När du väl är borta från solen rekommenderar Grossman att ta ett svalt bad med lite mjölk i.

– Mjölkproteiner hjälper till att lugna din hud. Köp en aloe vera-gel och applicera där det behövs. Du kan också ta en ibuprofen (Ipren), som minskar inflammationen medan den lindrar smärtan.

Dagarna efter att du har bränt dig

Förutom att täcka din hud när du är ute i solen ska du hålla dig återfuktad. Alltså dricka massor av vatten, men också hindra din hud från att bli uttorkad.

– Du kan återfukta din hud med kokosolja, tipsar Grossman.

Vänta dock en dag eller så. Att applicera kokosolja precis när du bränt dig kan faktiskt fånga värmen i huden och göra inflammationen värre.

När det kommer till din hudvårdsrutin rekommenderar Grossman att bara använda det nödvändigaste.

– Håll dig borta från exfolierande och aktiva ingredienser, din hud har redan blivit traumatiserad.

Om din hud börjar flagna eller få blåsor ska du hålla dig borta från att vara där och pilla. Din hud gör sin sak för att läka sig själv.

En liten extra påminnelse: Använd alltid solskyddsfaktor!