in

Att sminka över solbränd hud är lockande – men du borde aldrig göra det

solbranna sminka over

Att sminka över en megaröd näsa eller trolla bort solglasögon-märkena efter en dag i solen må vara lockande, men du borde undvika det. Mer

Att glömma eller medvetet skippa solkräm har vi alla gjort någon gång (ja, vi ångrar oss nu!!!), och vi har alla tänkt ”fan” när vi framåt kvällen börjat se huden gå från ljus till röd eller på annat sätt skadad.

Att se ut som rudolf eller ha vita ringar runt ögonen är inte en look de flesta av oss vill sporta, men vi är ändå många som hamnar där. Lösningen? Täckande foundation på alla brända områden. Det funkar ju liksom!

På internetforumet Reddit la användaren ”ryingwithmarkers” upp en bild på sig själv där hon, på ett helt magiskt sätt, hade täckt över sitt VÄLDIGT brända ansikte. Hon la också upp en före-bild och skrev ”Too Faced Born this way foundation täckte min solbränna”.

På efter-bilden ser hennes hy flawless ut, men hur bra är det egentligen för skadad hud att täckas med massor av smink? Inte jättebra, i alla fall om man ska tro dermatologen Dendy Engelman, som intervjuats av Refinery29 om just solbränna och smink.

– Att applicera smink, särskilt om den innehåller kemikalier och irriterande ämnen, kan orsaka mer inflammation på huden. Man vill att ens hud ska läka ordentligt och snabbt. Det är därför viktigare att fokusera på produkter som lindrar och motverkar skador, säger Engelman.

Aloe Vera och äppelcidervinäger mot solbränd hud

Att satsa på bra hudvård när man har bränt sig är a och o enligt Engelman. Hon föreslår att smörja in de skadade områdena med aloe vera och använda produkter med antioxidanter. För den modiga är ett bad men en kopp äppelcidervinäger i att rekommendera, eftersom det lugnar huden och tar bort en del av det röda, enligt Engelman.

Ska du prompt täcka de brända områdena med smink så är puderform att föredra, eftersom de är lättare att applicera på huden utan att irritera den!

KOM IHÅG! Använd solskydd, alltid! Det gör risken för cancer mindre och du slipper pigmentfläckar och rynkor i förtid!