in

Därför ska du skippa Viktväktarna – 4 saker att tänka på

dragarvikt

Viktväktarna marknadsför sig som ett sunt sätt att förändra sin livstil på, och som namnet avslöjar är det ett stort fokus på din vikt. Men ens vikt är inget bra mått för att avgöra hur hälsosam man är. Här är därför några saker du bör tänka på innan du testar deras kostplan. Mer

Hur fungerar Viktväktarna?

Viktväktarna säger att mat är A och O för att må bra och för att nå sina mål. Deras metod går ut på att poängsätta livsmedel efter närings- och kaloriintag. Lågt nummer anses vara bra och vissa livsmedel har till och med 0 poäng. Dessa kan du alltså äta hur mycket du vill av. När du anmäler dig räknar de ut hur många poäng du får äta varje dag, baserat på din vikt, längd, ålder och kön. Du får tillgång till en receptbank där alla recept har olika poäng. Någonting som innehåller snabba kolhydrater, mättat fett eller socker har ofta hög poäng, medan grönsaker och fullkorn ofta har låg poäng. Men varför kan det vara problematiskt att gå på den här typen av diet? Här är fyra saker du bör tänka på.

Att äta både mat som soppa och pizza är hälsosamt
Bildkälla: Aleksandra Sapozhnikova/Unsplash

1. Därför ska du vara försiktig med att räkna kalorier

Viktväktarna följer inga specifika dieter som till exempel 5:2 och LCHF (där kroppen ska hamna i ketos), utan går istället ut på att räkna kalorier. Poängsystemet som Viktväktarna har utformat kräver att du pusslar ihop vad du ska äta under en dag. Alltså behöver du räkna och hålla koll på siffror under dagen. Detta kontrollerande av matintag kan leda till en dålig relation till mat och i värsta fall ta bort glädjen kring en middag eller din favoriträtt.

2. BMI kan vara missvisande

Viktväktarna utgår från BMI. Men ens BMI tar varken hänsyn till ens muskelmassa eller kroppsbyggnad, utan utgår endast från vikt och läng. Enligt Livsmedelsverket fungerar BMI inte alls som en måttstock om du är barn, äldre eller om du tränar mycket. Att utgå från BMI när man bestämmer sin diet kan därmed vara missvisande.

3. Hur mycket du väger säger inget om hur hälsosam du är

På Viktväktarnas hemsida står det ”Det funkar! Gå ner i vikt, minska sötsuget, bli hälsosammare!” Men om en diet begränsar dig i ditt liv kommer du inte bli lyckligare, och att alltid fokusera på hur mycket du väger kommer ta upp mycket tanketid i din vardag. Det finns inget bevis på att personer som väger lite är lyckligare än de som väger mer, och hur mycket du väger säger ingenting om hur hälsosam du är. Ställ undan vågen och ät det du mår bra av! Gör de aktivitet som du tycker är roliga, så kommer du enkelt få in motion i din vardag.

personvåg
Bildkälla: I Yunmai / Unsplash

4. Det är viktigt att äta regelbundet

För att bibehålla energin under hela dagen behöver du äta regelbundet och varierat. De stora målen frukost, lunch och middag är lika viktiga som de små mellanmål du äter där i mellan. Du kommer troligen känna dig trött och seg om du slutar äta efter lunch för att du redan har kommit upp i dagens poängnivå. Ät när du är hungrig och jobba på att få ett hälsosamt förhållande till mat istället!

Hur kan ett recept från Viktväktarna se ut?

Ett av Viktväktarnas populäraste recept är kycklingfilé med vitkålsgratäng. Deras vitkålsgratäng skiljer sig från en vanlig då den inte innehåller någon mjölk eller grädde utan bara vitkål, lök, smör och toppas sedan med mager ost. Den här rätten ligger på 6 till 8 poäng per person. Deras kladdkaka är en av deras populäraste bakverk och i den har de bytt ut en del av vetemjölet till kvarg.