in

7 anledningar till varför kalorier ska ätas – inte räknas

Därför ska du inte räkna kalorier
Bild: malcolm garret/Pexels

Är det verkligen så viktigt att veta hur många kalorier det är i ägg och banan? Nä, det finns många viktigare saker att lägga tid på än att läsa kaloritabeller. Vi listar sju anledningar till varför man ska sluta räkna kalorier! Mer

Det blir lättare och lättare att räkna kalorier med appar och hemsidor som visar vad livsmedel innehåller. Vilket kan vara världens mest onödiga sysselsättning! Därför listar vi sju anledningar till varför du inte ska räkna kalorier.

1. Att räkna ut hur mycket kalorier du ska äta kan få matglädjen kan minska

Att laga mat och äta tillsammans med människor som man älskar är bland det mysigaste som finns. Men det kan snabbt tappa mysfaktorn och inte alls bli lika njutbart om ditt fokus ligger på att räkna ut hur många kalorier din portion innehåller.

Anledningar till varför du inte ska räkna kalorier
Bild: Elly Fairytale/Pexels

2. Kalorier avgör inte hur hälsosam maten är

När man blint jagar livsmedel med få kalorier kan det lätt bli att man begränsar sig. Man väljer bort god och näringsrik mat som innehåller mer kalorier – så som nötter, oljor, ost och avokado. Helt i onödan! Gå inte i fällan att välja mat efter kalorinivå istället för näringsnivå. En Cola Zero innehåller exempelvis inga kalorier, men det gör däremot en hallon-smoothie. Det betyder inte att läsken är bättre för dig. Lightprodukter kan också trigga hungern istället för att göra dig mätt, enligt en studie från The University of Sydney.

3. Du kan bli trött och på dåligt humör när du är hungrig

Kroppen vet när den behöver mat, och när man ignorerar kroppens hungersignaler för att spara in på sina dagliga kalorier kan man tappa mycket energi. Det kan leda till att du blir trött och tappar lusten att röra på dig. Du kan dessutom bli mer lättirriterad. Saker som du normalt sett inte stör dig på blir plötsligt jättejobbiga. Så se istället till att lyssna på kroppen, vissa dagar behöver man äta mer än andra.

4. Det spelar ingen roll hur många kalorier ett ägg innehåller i kaloritabellen

Livsmedelsverkets hemsida står det att näringsinnehållet i enskilda livsmedelsprover kan skilja sig åt och därför ”bör enstaka näringsvärden i livsmedelstabeller endast tolkas som ett på olika grunder bedömt medelvärde”. Du får alltså inte alltid en helt exakt siffra på hur många kalorier olika livsmedel faktiskt innehåller. Det finns även flera faktorer som kan spela in. Beroende på om till exempel tomater är i säsong kan de innehålla mer näring, vara sötare och innehålla fler kalorier än när de är gröna och smaklösa. Och vilka vill du helst ha? Kalorimängden kan också ändras vid tillagning av maten.

Att räkna kalorier kan vara missvisande
Bild: cottonbro/Pexels

5. Du vet inte hur många kalorier din kropp absorberar per dag

Att veta hur många kalorier man ska äta på en dag är nästan omöjligt utan professionella verktyg. För att räkna ut det behöver man räkna ut sitt basal metabolic rate, BMR, för att se hur många kalorier man förbrukar. Detta görs genom indirekt kalorimetri (vilket innebär att en maskin mäter ditt exakta intag av syre och hur mycket koldioxid du andas ut).

Ekvationer på hemsidor och i appar kan anta hur många kalorier man behöver, men det är bara ett antagande. Dessutom, kan det vara svårt att veta hur många kalorier din kropp tar upp. Vissa livsmedel, som nötter och majs, har kroppen svårt att absorbera. En studie på mandlar visade att man bara får i sig ungefär tre fjärdedelar av nötternas kalorier.

6. Det är för mycket matte

Ärligt talat, att räkna kalorier är JOBBIGT! Det är helt enkelt för mycket matte, det är tidskrävande och det håller inte i längden. Och det finns faktiskt viktigare saker att lägga tid och energi på än att räkna ut hur många kalorier frukostmackan kan innehålla. Kalorier ska ätas inte räknas!

7. Det kan vara dåligt för din psykiska hälsa

När man räknar kalorier kan det leda till att du får en dålig relation till mat, då kalorier blir någonting som man måste styra över och strikt kontrollera. Att kontrollera sin mat kan vara en undanflykt från någonting annat och ge en känsla av att det går att hantera något som man inte har kontroll över. Ätstörningar är vanligt hos människor som upplevt trauman. Många vänder sig till mat för att ignorera obekväma känslor som stress, ångest eller hjärtesorg.

Om du känner att du måste räkna kalorier, fundera på varför! Prata med någon i din närhet och sök hjälp om du behöver det. I slutet av dagen så är en kalori bara en siffra, inte en måttstock för din lycka. Så lyssna på din kropp och ät det som du tycker om och som får dig att må bra.

Därför ska du inte räkna hur mycket kalorier du ska äta per dag
Bild: Daria Shevtsova/Unsplash

Kostrådgivaren Ulrika Davidsson: ”Det kan vara missvisande att räkna kalorier”

Kostrådgivaren och författaren Ulrika Davidsson svarar på några frågor om varför man inte ska räkna kalorier.

Vad är fördelarna med att inte räkna kalorier?

– Så länge man följer en hälsosam kostplan så behöver man inte fokusera på kaloriräkning utan mer att ge sin kropp mat som stärker hälsan och ger en bra energi, säger hon.

Kan det vara missvisande att räkna kalorier?

– Ja det kan det verkligen! Det är stor skillnad på vilka kalorier du äter. Vissa kalorier är så kallade ”tomma kalorier” som inte innehåller bra näring och är snabba kolhydrater som påverkar ditt blodsocker. En bulle innehåller mindre kalorier än en avokado, men skillnaden är stor på dessa kalorier för din kropp, säger hon.

Räkna kalorier - därför ska du låta bli
Ulrika Davidsson Fotograf: Maria Östlin

Vad är skillnaden på bra och dåliga kalorier?

– Dåliga kalorier är kalorier som inte ger näring samt många gånger drar ner din energi och skapar sötsug. Bra kalorier är ofta fiberrik mat som mättar länge och innehåller mycket näring. Det är stor skillnad på kalorier från torsk, lax, kyckling, olivolja, oliver och grönsaker jämfört med chips, bullar, smågodis och läsk, säger hon.