in

Därför ska du äta kolhydrater (förutom för att det är gott!)

kolhydrater nyttigt dragarbild
Bildkälla: Evi Radauscher & Ales Krivec / Unsplash

I takt med trendande kolhydratsfria dieter finns det många som ser kolhydrater som något ohälsosamt. Men stämmer det verkligen? Vad är kolhydrater egentligen bra för och är det nyttigt att utesluta dem i kosten? Vi reder ut! Mer

Det finns många som tror att kolhydrater är onyttigt och ohälsosamt, men riktigt så enkelt är det inte. Sanningen är att det finns olika typer av kolhydrater vilket därmed ger olika effekter beroende på vad du äter. Här är allt du vill veta om kolhydrater!

Var finns kolhydrater?

Kolhydrater hittar du exempelvis i bröd, potatis, pasta, ris, müsli, nudlar och gryner. Det finns också kolhydrater i socker, honung och banan. Även grönsaker innehåller faktiskt kolhydrater, men inte lika mycket som exempelvis pasta. En tumregel är att grönsaker som växer under jord innehåller mer kolhydrater än de som växer ovan jord.

Vad är kolhydrater bra för?

Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi eftersom de bryts ner till sockerarten glukos och ger energi till cellerna. Glykos blir till glykogen i lever och muskler där det lagras, som en typ av energireserv för kroppen. Eftersom hjärnan använder det som bränsle är det viktigt att äta kolhydrater, framförallt rätt typ av dem. Kolhydrater innehåller också näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer som våra kroppar behöver.

kolhydrater lista bra
Även broccoli innehåller kolhydrater och är rik på vitaminer, mineraler och fibrer. Bild: Foodism360 / Unsplash

Olika typer av kolhydrater

Kolhydrater är egentligen ett samlingsnamn för kostfiber, stärkelse och olika sockerarter. Kostfibrer är en kolhydrat som hjälper matsmältningen och får tarmarna att fungera normalt. Du känner dessutom en ökad mättnadskänsla av kostfibrer samtidigt som de motverkar förstoppning. Stärkelse är den vanligaste kolhydraten, och både stärkelse och sockerarter bidrar till energi.

Det finns många som delar upp kolhydraterna i snabba och långsamma kolhydrater efter hur de påverkar vårt blodsocker. De långsamma kolhydraterna ger en långsammare stigning av blodsockret, medan snabba kolhydrater just ger en snabbare stigning. Ett långsamt blodsockersvar är något bra till skillnad från det snabba som är mindre bra. Du ska alltså hålla utkik efter de långsamma kolhydraterna i din kost.

Är det nyttigt att skippa kolhydrater?

Många dieter idag går ut på att skippa kolhydrater, som exempelvis keto-dieten och LCHF. Men för att ha möjlighet till maximal prestationsförmåga och hålla blodsockernivån jämn är kolhydrater något som du borde äta. Du behöver med andra ord inte kolhydrater för att överleva, men det finns många hälsofördelar om du äter rätt sort. Det finns studier som visar att fullkorn minskar risken för sjukdomar. Vi får heller inte glömma att livsmedel med bra kolhydrater innehåller många viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att må bra.

kolhydrater dåliga exempel
Satsa på nyttiga kolhydrater med fullkorn istället för dåliga i ljust bröd och bakverk. Bild: Victoria Shes / Unsplash

Hur mycket kolhydrater ska man äta?

Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket kolhydrater just du behöver äta. Du kan alltid kontakta din läkare för att få rekommendationer, men en tumregel är att din kost ska bestå av 40-65 procent kolhydrater.

Recept med goda kolhydrater

Är pasta kanske den absolut bästa kolhydraten? Här är 10 goda och enkla recept med pasta!

Recept med nyttiga kolhydrater

Om du också älskar ris borde du absolut prova svart ris! Det är fullt med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Här är ett smaskigt recept från Jennie Walldén.