in

8 saker du inte ska äta om du vill sova gott – och vad du ska äta istället

sova bra

Du har säkert märkt att det du stoppar i dig på kvällen kan påverka hur bra du sedan sover. Det är absolut ingen inbillning – det finns mat du bör undvika om du vill få en god natts sömn, men även mat som får dig att sova bättre. Vi ger dig de bästa tipsen! Mer

Vi är alla olika känsliga för vilka ämnen som påverkar oss negativt (och positivt såklart), så det kan mycket väl hända att din partner exempelvis är känslig för att dricka kaffe på kvällen medan du själv inte alls är det.

Det finns dock en grundregel som gäller alla – att man inte sover bra varken proppmätt eller hungrig. Att vara lagom mätt är bäst. Och vill du vara på den säkra sidan kommer här lite goda kostråd att följa. Här är åtta saker du bör undvika att äta innan du ska sova, och sådant du kan äta istället:

1. Vitt bröd och vanlig pasta

I grunden är kolhydrater bra mat för att sova bra, men undvik snabba kolhydrater som exempelvis finns just i vitt bröd och pasta, eftersom de snabbt gör dig hungrig igen.

Ät istället: Fiberrikt bröd, fullkornspasta och jasminris.
Fibrer gör att matsmältningen tar längre tid och du blir därför inte hungrig lika snabbt. Ett bra sätt att undvika ”klassikern” att vakna upp hungrig mitt i natten.

nattamat

2. Friterad mat

Friterade saker innehåller såklart mycket fett vilket gör din mage gasig och uppsvälld, något som kan hålla dig vaken eller åtminstone störa din sömn.

Ät istället: Fisk (som inte är friterad)
Fisk innehåller aminosyran tryptofan och vitamin B6 som båda behövs för att kroppen ska kunna tillverka sömnhormonet melatonin. Så en bit lax med sallad är ett bra tips för en sen middag.

friterad mat

[adSpace placement=”manual”]

3. Pommes frites

Bör undvikas av samma anledning som ovan – friterad mat är fet och gasbildande.

Ät istället: Spenat, grönkål och sparris.
Spenat och grönkål är båda rika på mineralet kalcium som även det är ett ämne kroppen behöver för sin melatonin-framställning. Sparris innehåller folsyra, eller vitamin B9, som kroppen också behöver för att du ska kunna sova bra.

pommes

4. Kakor och choklad

Allt som innehåller vitt socker är olämpligt att äta precis innan man ska sova eftersom det skapar en energiboost och gör dig pigg. Choklad innehåller dessutom koffein som gör dig extra pigg.

Ät istället: Körsbär, banan och aprikos.
Är du ändå sugen på något sött är körsbär ett bra alternativ eftersom de är fiberrika och även innehåller sömnhormonet melatonin. Aprikoser är också fiberrika och som bonus rika på A- och C-vitamin. Bananer, även de naturligt rika på fibrer och melatonin, innehåller dessutom de bra ”sov-mineralerna” kalium och magnesium.

kakor

5. Feta ostar

Ännu ett exempel på fet mat som helst bör undvikas innan du ska lägga dig.

Ät istället: Keso, hummus och kokt ägg.
För dig som gillar mjölkprodukter är keso ett bara alternativ – proteinrikt och inte så fett. Hummus är ett annat bra ”kvällssnack” som innehåller tryptofan (se ovan) liksom kokta ägg – lika bra till kvällsmat som till frukost.

ost

[adSpace placement=”manual”]

6. Peppar och starka kryddor.

Peppar och starka kryddor har en uppiggande effekt, och en del påstår att de gör att du lättare får mardrömmar. Det senare är dock inte bevisat.

Ät istället: Basilika, salvia och muskot.
Det finns kryddörter som har en lugnande och avstressade effekt, exempelvis basilika och salvia. Så lite pesto till fiberpastan passar bra på kvällen. Muskot påstås inom alternativ medicin vara milt lugnande och lugna oroliga magar.

starka kryddor

7. Chips

Snacks som innehåller transfetter bör undvikas eftersom detta påverkar serotoninnivån negativt. Serotonin är en kroppsegen substans som samverkar med nervsystemet och bland annat påverkar vår mättnadskänsla.

Ät istället: Popcorn.
Popcorn är förvånansvärt fiberrika och fibrer gör som redan nämnts att du sover bättre. Och inte innehåller de särskilt mycket fett heller.

popcorn

8. Kaffe

Alla vet vi att kaffe innehåller koffein som ju är en centralstimulerande drog man blir pigga av och som även kan vara ångestframkallande. Vi är olika känsliga för koffein, men vet du att du inte brukar kunna sova bra efter kaffedrickande bör du helst inte dricka något kaffe efter klockan två på eftermiddagen

Drick istället: Örtte och mjölk.
Örtte utan koffein, exempelvis kamomill och pepparmint, har en lugnande och avslappnande effekt. Ett glas mjölk före sängdags är ju en klassiker, och det funkar! Mjölk innehåller nämligen tryptofan som vi berättat om tidigare.

kaffe

Tack refinery29.uk för inspirationen!