in

Recept: Frasiga och goda grönkålschips

grönkålschips nyttiga i varmluft
Bild: Charles Deluvio / Unsplash

Älskar du också grönkålschips? Här är våra bästa tips för att göra de bästa – allt från recept och smaksättare till förvaring och hållbarhet. Mer

Hur perfekta är inte grönkålschips? Ganska nyttiga, krispiga och dessutom behöver man knappt några ingredienser. Här är våra bästa tips för att göra dem ännu godare, mer smakrika och krispiga.

nyttiga grönkålschips allt från hållbarhet till förvaring
Bild: chuttersnap / Unsplash

Recept: Hur gör man grönkålschips i ugn?

Goda grönkålschips kräver få ingredienser. Du behöver:

  • 7 stora blad grönkål
  • En nypa salt
  • 2 matskedar olja (exempelvis kokosolja, olivolja eller rapsolja)

Sätt ugnen på 160 grader. Ta bort stjälken i mitten och skölj grönkålen ordentligt. Torka bort vattnet efteråt (detta är viktigt för krispigheten!). Dela grönkålen i lagom (inte för små!) stora bitar och lägg i en skål med olja och salt. Nu kommer den viktigaste delen om du vill att kålen ska få en mindre sträv och torr smak (vilket du vill) – massera! Massera grönkålen länge, det gör också att saltet och oljan går in bitarna bättre! Sprid ut på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta mitt i ugnen på 160 grader i ungefär 10 till 15 minuter, men håll koll så att chipsen inte bränns (detta kan, vilket jag vet av egen erfarenhet, gå ganska fort!).

Recept: Hur gör man grönkålschips i varmluftsugn?

Det går bra att göra grönkålschips i varmluftsugn. Tänk bara på att ugnen behöver vara lite varmare då, för att tiden i receptet ovan ska gälla. 170 grader i mitten av ugnen i ungefär 10 till 15 minuter brukar vara lagom.

Hur ska man smaksätta grönkålschips?

Känner du för att experimentera lite med smakerna är variationerna oändliga. Här är några förslag på smaksättare, observera att dessa är provade var för sig och inte i kombination. Kanske är det gott att blanda allt, men vi tar inget ansvar om det inte är det!

Följ receptet ovan och tillsätt:

  • En matsked soja (japansk soja eller tamarisoja är godast!).
  • Eller två teskedar näringsjäst. Det ger en god smak av parmesan.
  • Eller en klyfta pressad vitlök. Känns överflödigt att ens förklara varför det är gott!
  • Eller en tesked cayennepeppar för extra starka chips!

Hur länge håller grönkålschips och hur ska jag förvara dem?

Grönkålschips är godast att äta direkt, eftersom de kan tappa lite krispighet efter någon dag. Genom att förvara dem i en skål utan lock kan de behålla sin krispighet ett tag, men kom ihåg att chipsen kan ätas till vad som helst. Kanske på en macka eller i en sallad? Därför rekommenderar vi att äta upp grönkålen så snabbt som möjligt!

grönkål i ugn och varmluftsugn
Bild: chuttersnap / Unsplash

Varför är grönkål nyttigt?

Grönkål innehåller, kanske lite oväntat, mycket C-vitamin. Till och med mer C-vitamin än en apelsin. C-vitamin är bland annat bra för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad och fungerar som en antioxidant. Att grönkål innehåller mycket antioxidanter går att se på den gröna färgen. Det finns också mycket fibrer i grönkål som är bra för magen!