in

12 saker du inte visste om Zendaya

Zendaya movies
Zendaya i rollen som Rue från Euphoria. Bildkälla:HBO

Är du ett Zendaya-fan? Då kanske du tror att du har full koll på skådespelerskan, men vi listar 12 saker du antagligen inte känner till. Mer

Skådespelaren Zendaya, eller Zendaya Maree Stoermer Coleman som är hennes fullständiga namn, är en av de mest framstående och inflytelserika personerna i underhållningsbranschen just nu. Många känner igen henne från HBO-serien Euphoria där hon spelar huvudrollen Rue, och för den rollen fick hon en Emmy 2020 – vilket gjorde henne till den yngsta personen någonsin att vinna priset. Vi listar några saker du antagligen inte visste om skådespelaren.

1. Zendaya har lanserat en klädkollektion

Utanför skådespeleriet är Zendaya en ledande modeikon och under våren 2019 lanserade hon sitt första modesamarbete med Tommy Hilfiger, med titeln Tommy X Zendaya. Kolla in kollektionen i videon nedan.

2. Hon startade sin karriär på Disney Channel

Zendaya startade sin karriär på Disney Channel med huvudrollen Rocky Blue i succéserien Shake It Up! Hon var med i serien tre säsonger tillsammans med Bella Thorne. Senare medverkade hon i serien K.C. Undercover, som hon också var med och producerade.

3. Zendaya är vegetarian

Zendaya berättar för People att hon blev vegetarian vid 11 års ålder när hon passerade ett slakteri på en roadtrip med sin pappa. ”Jag tyckte det var hemskt, alla dessa djur som packades ihop och väntade på att bli dödade. Jag kunde inte tro mina ögon att det var så jag hade fått mitt kött!”, säger hon i intervjun. Sedan dess har hon hållit sig till en växtbaserad kost.

wyRrGKtKSbcaFaXhRbBw6V 1200 80.jpg
Zendaya som Rue i Euphoria. Bildkälla: HBO

4. Hon är ambassadör för UN AIDS

Zendaya är FN:s aids-ambassadör, vilket betyder att hon arbetar med att sprida medvetenhet kring ämnet. Hon pratar ofta om vikten av att testa sig och att minska stigmatisering kring hiv och aids.

5. Zendaya har varit med i en Sears-reklam med Selena Gomez

Skådespelaren har varit med i en musikvideo för Sears, där låten framfördes av Selena Gomez. Hittar du Zendaya i videon nedan?

6. Hon skänker ofta pengar till välgörenhet

Zendaya föddes den 1 september 1996 och är stjärntecknet jungfrun. Enligt Glamour firar hon ofta sina födelsedagar med att ge bort pengar till välgörenhet och engagera andra att göra likadant. När hon fyllde 20 år samlade hon in runt 500 000 kronor till en kvinnorättsorganisation, för att nämna ett exempel.

zendaya bruno mars
 Zendaya i Bruno Mars musikvideo Versace On The Floor. Bildkälla: Youtube

7. Zendaya betyder tack

Zendaya har berättat att hennes namn betyder ”att tacka” på Shona, ett bantuspråk som är inhemskt hos Shonafolket i Zimbabwe.

8. Hon har släppt musik

Visste du att Zendaya släppt musik? 2013 kom debutsingel Replay, som nådde nummer 40 på Billboard Hot 100-listan i USA. Hon har dessutom gjort flera andra låtar till exempel My Baby och Butterflies. Lyssna på hennes debutsingel här nedan.

9. Zendaya har varit sin egen sminkös under några av de största kvällarna i hennes karriär

Som ansiktet utåt för flera sminkmärken, kommer det kanske inte som någon överraskning att Zendaya har ett stort sminkintresse. Faktum är att hon har sminkat sig själv inför allt från inspelningen av filmen Malcolm och Marie till Oscarsgalan, skriver Girls United.

10. Hon har blivit yngsta kvinnliga pristagaren flera gånger

Zendaya tog emot ett Emmypris 2020 och blev den yngsta kvinnan att någonsin få en Emmy, och när hon vid 26 års ålder vann en till blev hon den yngsta personen som vunnit två priset på galan. Dessutom mottog Zendaya också CFDA:s (Council of Fashion Designers of America) Fashion Icon Award 2021, vilket också gör henne till den yngsta mottagaren av detta pris.

zendaya taylor swift
Zendaya i musikvidon Bad blood av Taylor Swift. Bildkälla: Youtube

11. Om hon inte var skådespelare skulle hon vilja bli lärare

Båda Zendayas föräldrar är lärare och hon säger till Teen Vogue att om hon inte var i underhållningsbranschen skulle hon bli lärare ”utan att blinka”.

12. Zendaya har varit med i ”Dancing with the stars” (och var SÅ nära att vinna!)

Zendaya var 16 år när hon var med i tävlingen och var den yngsta tävlande någonsin att vara med i programmet. Hennes partner var Val Chmerkovskiy och dansparet slutade på en andraplats.