in

3 serier som är inspirerade av svenska krimfall

Mörkt hjärta
Bildkälla: Mörkt hjärta /HBO Max

Vi listar några svenska krimserier som är baserade på verkliga händelser. Mer

1. Mörkt hjärta

Tv-serien Mörkt hjärta är baserad på de verkliga händelserna kring Förlösamordet. Det var i augusti 2012 som Göran försvann från sin gård utanför Kalmar och först två år senare hittades hans kropp – begravd 700 meter från hemmet. Detta efter att en person tipsat Missing People om var kroppen låg. I rollerna ser vi Aliette Opheim, Gustav Lindh och Clara Christansson Drake. Du kan se den på Discovery+ och HBO Max.

2. Nattryttarna

Tv-serien Nattryttarna är delvis baserad på de verkliga händelserna kring den ridlärare som utsatte flera elever för sexuella övergrepp på Ekerö under 90-talet. Mannen, som spelas av Jonas Karlsson, dömdes till fängelse för sexuella övergrepp redan 1991, men trots domen fortsatte han alltså vara verksam som ridlärare. Tidigare elever har vittnat om att övergrepp fortsatte ske långt efter domen, något det berättas om i P1-dokumentären Hästgården. Nattryttarna finns på TV4 Play och i övriga roller ser vi bland andra Hanna Ardéhn (från Störst av allt) och Amanda Jansson (från Tunna blå linjen).

3. Knutby

2004 mördades Alexandra Fossmo i Knutby. Barnflickan Sara Svensson dömdes för mordet och Alexandras man, pastorn Helge Fossmo, dömdes för anstiftan till mordet. TV4-serien Knutby är baserad på de verkliga händelserna kring fallet, och i rollerna ser vi Alba August, Einar Bredefeldt och Aliette Opheim. Det finns än så länge bara en säsong av serien, men en andra säsong förväntas komma någon gång under 2024.