in

Alba August om brevet från den verkliga Knutby-barnflickan: ”Jag bara grät”

knutby
Knutby. Fotograf: Ida Borg / TV4 och C More

Skådespelaren Alba August krävde att få spela rollen som barnflickan i Knutby-serien. Efter premiären fick hon sedan ett brev – från den verkliga barnflickan. Mer

I serien om Knutby-dramat får vi följa 21-åriga Anna och hennes utveckling från oskuldsfull barnflicka till osannolik mördare. I början av året stod det klart att serien får ytterligare en säsong – som den här gången kommer handla om en lite mer okänd del av Knutby-dramat. Serien är löst baserad på de verkliga händelserna i Knutby 2004, där Alexandra Fossmo mördades av barnflickan Sara Svensson – och pastorn Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mordet.

I rollen som barnflickan ser vi Alba August och pastorn Sindre spelas av Einar Bredefeldt. Nästa säsong är helt fristående och kommer kretsa kring Kristi brud, som spelas av Aliette Opheim.

– Jag ser fram emot att återigen få utforska sektmentalitet och grupptryck. Det är tematik som fascinerar mig, säger Goran Kapetanović, seriens regissör, i ett pressmeddelande.

Alba August om brevet från barnflickan: ”Jag bara grät”

När Alba August nyligen gästade Hellenius Hörna berättade hon att hon krävde rollen som barnflickan. Hon hade läst en bok som hette ”Barnflickan” och kände direkt ett behov av att gestalta henne. Alba hörde av sig till utvecklaren av serien och nästan hotade med att det är hon som ska spela rollen, berättade hon skämtsamt i programmet.

Efter att serien haft premiär blev Alba kontaktad av den verkliga barnflickan – genom ett brev.

– Jag fick ett brev av henne när tv-serien hade kommit ut där hon berättade att tv-serien hade betytt jättemycket för henne. Jag fick ett erkännande och det betydde jättejättejättemycket, en otrolig lättnad att läsa det, säger Alba i programmet.

– Så då bara grät jag. Man är så himla orolig att dra upp sår i folks liv när man börjar gräva i sånt här. Men det var så himla skönt att veta att jag inte hade gjort henne illa.

När har Knutby säsong 2 premiär?

I den nya säsongen eskalerar förtrycket och manipulationen i den lilla församlingen i Knutby. Misshandel, arrangerade äktenskap, otrohet och hot blir en del av medlemmarnas vardag – allting bakom en lycklig fasad. Men efter mordet i byn börjar media och nyfikna psykologer gräva i församlingens hemligheter.

Inspelningen av den andra säsongen startar i slutet av februari 2023, och den kommer ha premiär någon gång under 2024.

knutby dokumentär
Aliette Opheim. Fotograf: Ida Borg

Hur många avsnitt består C Mores serie om Knutby av?

Precis som den första säsongen kommer den andra säsongen bestå av sex avsnitt. Du kommer kunna se den på TV4 och C More. Du kan redan nu se första säsongen på streamingtjänsten.

Finns det en trailer?

Än så länge finns ingen trailer, men om du inte har sett säsong två än hittar du trailern till den här nedan.

Rollista: Vilka skådespelare är med i serien?

I säsong 2 återvänder Aliette Opheim i rollen som Kristi Brud. Skådespelaren vann pris på Kristallen-galan 2022 för hennes rollprestation. Många av skådisarna i första säsongen återvänder, och några kommer få ta större plats i de nya avsnitten – som till exempel Amy Deasismont och Malin Persson.

Här är några skådespelare som medverkar i serien:

  • Alba August
  • Einar Bredefeldt
  • Klara Hodell Risberg
  • Aliette Opheim
  • Edvin Bredefeldt
  • Emilia Ekstam-Roosmann
  • Nils Wetterholm
Knutby serie
Knutby. Fotograf: Aril Wretblad / TV4 och C More

Dokumentär om Knutby: allt om deras församling, sekt och vilka personer som var inblandade i dramat

Det finns flera dokumentärer om fallet som skakade Sverige. En av dem är Knutby: I blind tro.

Artikel: Frida Olheden och Sara Åstrand