in

Knutbyfallet blir tv-serie – med Alba August i en av rollerna

Alba August
Bildkälla: Alba August i The Rain

Nu blir Knutbyfallet tv-serie med Alba August och Aliette Opheim i rollerna. Här är allt vi vet om den! Mer

Den 10 januari 2004 skjuts Alexandra Fossmo till döds i sin säng i samhället Gränsta, strax utanför Knutby. Hennes man, pastorn Helge Fossmo, döms senare för anstiftan till mord. Nu blir händelserna i Knutby en tv-serie.

Den nya tv-serien om Knutbydramat är baserad på Jonas Bonniers roman Knutby. Boken, i sin tur, skildrar de händelser vi känner till som Knutbydramat. I rollerna ser vi bland andra Alba August och Aliette Opheim. Regissör är Goran Kapetanoviç, som även regisserat tittarsuccén Kalifat.

– Det här är en historia som innehåller kärlek, svek, sex, tro och fanatism. Jag har blivit lite av expert på sekter genom Kalifat, säger han till DN, och fortsätter sedan:

– Det blir en utmaning att gestalta de komplicerade, psykologiska relationerna mellan människor och Gud.

Dramaserien kommer att spelas in i Stockholm och karaktärerna kommer ha andra namn. På så vis kommer serien följa Jonas Bonniers bok mer än de verkliga händelserna.

Aliette
Aliette Opheim i Kalifat. Foto: Johan Paulin/SVT

Vilka skådespelare är med i serien?

I rollen som barnflickan ser vi Alba August, som vi känner igen från Alla utom vi. Aliette Opheim, som vi känner igen från Kalifat, kommer spela rollen som Kristi Brud. Som pastor kommer vi få se Einar Bredefeldt, som vi tidigare sett i Björnstad. Vi håller er uppdaterade efterhand som fler skådespelare presenteras!

När har serien om Knutby premiär?

Inspelningen är planerad att äga rum över sommaren, med start i juni och avslut i augusti. Premiären kommer vi dock få vänta på, men det ryktas om att vi kan se serien på TV4 och C more i början av 2022.

Hur många avsnitt kommer serien bestå av?

Sammanlagt kommer serien bestå av sex avsnitt. Om det blir fler säsonger återstår att se!

Vad hände i Knutby?

Det har gått 17 år sedan händelserna i Knutby. Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mordet på sin fru Alexandra, och den som ska ha utfört mordet på hans begäran är Sara Svensson (som i media kallats för barnflickan). Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, och i rapporteringen om händelserna riktades även ett stort fokus på församlingens ledare – pastorn Åsa Waldau, även kallad Kristi Brud.

Nyligen gjordes en dokumentär om fallet. Här kan du läsa mer om Knutby: I blind tro.