in

Test: Vilken parfym passar mig?

parfym vilken passar mig test
Bildkälla: Shaoqi He / Unsplash

Visste du att det finns flera olika parfymfamiljer, och att vi ofta gillar parfymer som tillhör samma familj? Här kan du lära dig allt om dem, och göra ett test för att ta reda på vilken familj du gillar bäst! Mer

Tycker du det är svårt att hitta rätt i parfym-djungeln? Kanske har du en favoritparfym, men är sugen på att testa något nytt? Om man vet vad man ska leta efter blir lättare att hitta rätt, och när det kommer till parfymer kan de ofta delas in i olika kategorier. Du har säkert hört talas om blommiga, kryddiga och fruktiga parfymer, men visste du att det finns flera olika parfymfamiljer och att vi ofta gillar parfymer som tillhör samma familj? Det är den dominerande noten som avslöjar vilken familj som en parfym tillhör.

Det innebär att om du har hittat en parfym som du verkligen gillar kan du leta efter liknande parfymer genom att ta reda på den parfymens familj. Smidigt va? På så sätt blir det lättare att navigera i parfymhyllorna, och lättare att få en uppfattning om hur parfymerna doftar om man hellre vill köpa en online. Ofta står det vilken doftfamilj en parfym tillhör bland ingredienserna. Här är några vanliga doftfamiljer!

  • Fougère
  • Chypre-dofter
  • Godisparfymer
  • Blommiga parfymer
  • Läderdofter
  • Trädofter
  • Orientaliska dofter

Test: Vilken parfym passar mig?

Innan vi går in på vad som kännetecknar de olika parfymfamiljerna kanske du vill ta reda på vilken som passar dig bäst? Letar du till exempel efter en parfym att använda på jobbet? Eller en du kan ha lite då och då när du vill dofta lite extra gott? Letar du efter en som doftar naturligt och frisk eller en som sticker ut? Gör testet här!

Läs mer om din parfymfamilj här nedan! Och vill du lära dig mer om parfymer, som till exempel vad en toppnot, mellannot och basnot innebär – läs här.

Chypre-dofter

Om du letar efter en doft som verkligen sticker ut ska du leta bland chypre-familjen. Dessa parfymer doftar ofta ganska skarpt, är söta men också lite bittra på samma gång. Den dominerande doften kan komma från till exempel bergamott eller någon läderdoft, och dessa blandas ofta med blommiga dofter som pion och jasmin.

Är du på jakt efter en chypre-parfym?

ysl vilken parfym passar mig

Yves Saint Laurents Mon Paris är en parfym som tillhör chypre-familjen. Den har en djup doft med ingredienser som bland annat jordgubbe, apelsinblomma, cederträ och jasmin. Läs mer och köp här.

Godisparfymer

Godisparfymer kallas även gourmander, men liksom godisparfymer låter hundra procent godare. Man kan säga att parfymer som tillhör den här kategorin innehåller dofter från goda saker som man kan äta, som till exempel choklad, kola, sockervadd, vanilj och kaffe.

Letar du efter en godisparfym?

hugo boss parfym vilken passar mig test

The scent intense från Hugo Boss kan upplevas ganska blommig, men har basnoter av rostade kakaobönor och vanilj. Läs mer och köp här.

Blommiga parfymer

Blommiga parfymer är helt klart den största kategorin. I den här familjen kan parfymerna skilja sig åt ganska mycket. Vi hittar allt från friska och söta parfymer till aldehydiska och fruktiga blomdofter. Dessa parfymer har ofta blommor som dominerande doft, som exempelvis dofter från ros, liljekonvalj, viol och jasmin. Dessa passar även bra ihop med dofter från andra familjer.

Är du på jakt efter en blommig parfym?

vilken parfym passar mig test

Om du är på jakt efter en blommig parfym hittar du en i Gucci Bloom. Här hittar vi dofter från tuberos, jasmin och vanilj. Läs mer och köp här.

Trädofter

Parfymer från den här familjen innehåller ofta inslag från sandelträ, cederträ och rosenträ. Men också eukalyptus, patchouli och mysk. De kan även innehålla friska inslag av citrusfrukter. Dofterna känns ofta ganska sträva och torra, snarare än friska och blommiga.

Är du på jakt efter en parfym med trädofter?

test parfym mysk

Narciso Rodriguez For Her har en dominerande doft av mysk och amber, men också inslag av patchouli, vanilj och bergamott. Läs mer och köp här.

Orientaliska dofter

Under den här kategorin hittar vi kryddiga, intensiva, söta och ganska tunga dofter. Parfymer som tillhör den här familjen innehåller ofta många ingredienser, och du kan känna igen dem på färgen som ofta är ganska varm och guldfärgad.

Letar du efter en varm doft?

hugo boss aromatisk varm

Boss Orange från Hugo Boss är en orientaliskt träig doft, där äpple blandas med kryddig kanel och sandelträ. Läs mer och köp här.

Fougère och aromatiska dofter

Fougère är ett franskt ord som betyder ormbunke, men parfymer som tillhör den här kategorin doftar såklart mer än bara det. Vad som kännetecknar dessa parfymer är att toppnoten (alltså den doft man känner först) är ganska söt, för att sedan övergå till en mer besk doft. Det gör att dessa parfymer upplevs som ganska naturliga. Ofta innehåller fougère-parfymer ingredienser som lavendel, rosmarin och salvia, men också dofter från gräs, skog och mossa.

Letar du efter en aromatisk parfym?

vilken parfym passar mig

Obsessed for Her från Calvin Klein är en klassisk aromatisk parfym, men dofter från ingefära, bergamott, lavendel, liljekonvalj och mysk. Läs mer och köp här.

Läderdofter

Parfymer som tillhör denna kategori har en doft som påminner lite om läder och känns ganska skarp samtidigt som den är bitter. Vanliga ingredienser ä mysk och rökelse, men också tjära och frukter som päron och bergamott. Läderfamiljen är ganska liten, och det är vanligare att olika läderdofter kompletterar andra dofter i parfymer, snarare än dominerar. Men när de dominerar kan man säga att de tillhör den här kategorin.

Letar du efter en läderparfym?

bottega veneta läder parfym test

Bottega Ventas parfym med samma namn har starka inslag av läder, men också dofter av bergamott, patchouli och ekmossa. Läs mer och köp här.

Källor: Parfymguiden, The perfume society