in

Test: Vilken parfym passar dig?

parfym vilken passar mig test
Bildkälla: Shaoqi He / Unsplash

Visste du att det finns flera olika parfymfamiljer, och att vi ofta gillar parfymer som tillhör samma familj? Här kan du lära dig allt om dem, och göra ett test för att ta reda på vilken familj du gillar bäst! Mer

koplankar 1024x37

Tycker du det är svårt att hitta rätt i parfym-djungeln? Kanske har du en favoritparfym, men är sugen på att testa något nytt? Om man vet vad man ska leta efter blir lättare att hitta rätt, och när det kommer till parfymer kan de ofta delas in i olika kategorier. Du har säkert hört talas om blommiga, kryddiga och fruktiga parfymer, men visste du att det finns flera olika parfymfamiljer och att vi ofta gillar parfymer som tillhör samma familj? Det är den dominerande noten som avslöjar vilken familj som en parfym tillhör.

Det innebär att om du har hittat en parfym som du verkligen gillar kan du leta efter liknande parfymer genom att ta reda på den parfymens familj. Smidigt va? På så sätt blir det lättare att navigera i parfymhyllorna, och lättare att få en uppfattning om hur parfymerna doftar om man hellre vill köpa en online. Ofta står det vilken doftfamilj en parfym tillhör bland ingredienserna. Här är några vanliga doftfamiljer!

  • Fougère
  • Chypre-dofter
  • Godisparfymer
  • Blommiga parfymer
  • Läderdofter
  • Trädofter
  • Orientaliska dofter

Test: Vilken parfym passar mig?

Innan vi går in på vad som kännetecknar de olika parfymfamiljerna kanske du vill ta reda på vilken som passar dig bäst? Letar du till exempel efter en parfym att använda på jobbet? Eller en du kan ha lite då och då när du vill dofta lite extra gott? Letar du efter en som doftar naturligt och frisk eller en som sticker ut? Gör testet här!

Läs mer om din parfymfamilj här nedan! Och vill du lära dig mer om parfymer, som till exempel vad en toppnot, mellannot och basnot innebär – läs här.

Chypre-dofter

Om du letar efter en doft som verkligen sticker ut ska du leta bland chypre-familjen. Dessa parfymer doftar ofta ganska skarpt, är söta men också lite bittra på samma gång. Den dominerande doften kan komma från till exempel bergamott eller någon läderdoft, och dessa blandas ofta med blommiga dofter som pion och jasmin.

Är du på jakt efter en chypre-parfym?

Si från Giorgio Armani är en typisk parfym som tillhör chypre-familjen. Den doftar nektar från svarta vinbär, turkisk ros och freesia. Doften avslutas med en bas av patcholi, vanilj och trädackord.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

giorgio

Klicka här för att komma direkt till parfymen (länk till Lyko).

Godisparfymer

Godisparfymer kallas även gourmander, men liksom godisparfymer låter hundra procent godare. Man kan säga att parfymer som tillhör den här kategorin innehåller dofter från goda saker som man kan äta, som till exempel choklad, kola, sockervadd, vanilj och kaffe. The scent intense från Hugo Boss kan upplevas ganska blommig, men har basnoter av rostade kakaobönor och vanilj.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Sephora).

hugo boss parfym vilken passar mig test

Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen (länk till Sephora).

Blommiga parfymer

Blommiga parfymer är helt klart den största kategorin. I den här familjen kan parfymerna skilja sig åt ganska mycket. Vi hittar allt från friska och söta parfymer till aldehydiska och fruktiga blomdofter. Dessa parfymer har ofta blommor som dominerande doft, som exempelvis dofter från ros, liljekonvalj, viol och jasmin. Dessa passar även bra ihop med dofter från andra familjer.

Om du är på jakt efter en blommig parfym är Pradas nya ikoniska signaturdoft ett bra val för dig. Noterna i Prada Paradoxe består bland annat av saftiga päron, mandarin, syrlig bergamott, apelsinblomma, jasmin, neroliessens, varm bärnsten, vit mysk och lyxig vanilj.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

prada

Klicka här för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Trädofter

Parfymer från den här familjen innehåller ofta inslag från sandelträ, cederträ och rosenträ. Men också eukalyptus, patchouli och mysk. De kan även innehålla friska inslag av citrusfrukter. Dofterna känns ofta ganska sträva och torra, snarare än friska och blommiga.

Narciso Rodriguez Cristal har freesia, apelsinblomma och bergamott som toppnot. I hjärtat finner vi mysk, ros, jasmin och vita blommor. Doften avslutas med basnoter av cederträ, cashmeran, benzoin och ambra. 

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

narsico

Klicka här för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Orientaliska dofter

Under den här kategorin hittar vi kryddiga, intensiva, söta och ganska tunga dofter. Parfymer som tillhör den här familjen innehåller ofta många ingredienser, och du kan känna igen dem på färgen som ofta är ganska varm och guldfärgad.

Alibi från Oscar de la Renta är en orientaliskt blommig doft med toppnoter av citrus och ingefära. I hjärtat finner vi vattniga noter av heliotrop, vanilj och orkidé. Parfymen avslutar med basnoter av pralin, mysk och amber.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

alibi

Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen (länk till Lyko).

Fougère och aromatiska dofter

Fougère är ett franskt ord som betyder ormbunke, men parfymer som tillhör den här kategorin doftar såklart mer än bara det. Vad som kännetecknar dessa parfymer är att toppnoten (alltså den doft man känner först) är ganska söt, för att sedan övergå till en mer besk doft. Det gör att dessa parfymer upplevs som ganska naturliga. Ofta innehåller fougère-parfymer ingredienser som lavendel, rosmarin och salvia, men också dofter från gräs, skog och mossa.

Acqua di Gioia från Armani är en klassisk aromatisk parfym. Toppnoten doftar krossad mynta sammanflätad med italiensk citron. I hjärtnoten finner vi vattenjasmin. Parfymen avslutas med cederträ, brunt socker och fransk labdanum.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Sephora).

aquadigiogia

Klicka här för att komma direkt till parfymen (länk till Sephora).

Läderdofter

Parfymer som tillhör denna kategori har en doft som påminner lite om läder och känns ganska skarp samtidigt som den är bitter. Vanliga ingredienser är mysk och rökelse, men också tjära och frukter som päron och bergamott. Läderfamiljen är ganska liten, och det är vanligare att olika läderdofter kompletterar andra dofter i parfymer, snarare än dominerar. Men när de dominerar kan man säga att de tillhör den här kategorin.

Källor: Parfymguiden, The perfume society