in

Så här ska du använda parfym (och inte!!), + intressant fakta du inte visste!


Helen Torsgården ger dig den ultimata parfym-guiden. Mer

Spraya inte parfym på kläder – Den riktiga doften kommer fram när den når varm hy.

Gnugga inte in din parfym – Då förstörs doftkompostitionen.

Har man torr hy kan det vara svårt att få en doft att hålla, då är det bra att köpa en bodylotion i samma doft. För det är faktiskt så att en insmord hy är mer mottaglig för doft.

Solbränd och mörk hy behöver starkare doftar än en som är blek och ljus.

Vad är det egentligen för skillnad på parfym och t.ex eau de toilett?
Det finns olika typer av dofter. Du kanske har sett att det står eau de toilett på någon och eau de cologne på en annan. Skillnaden blir doftlängden. En som det står parfym på håller ca 7 timmar. Eau de parfum (edp) ca 5 timmar. Eau de toilett (edt) 3 timmar och Eau de cologne (edc) ca 2 timmar. En parfym är alltid dyrare än en cologne.

  • Parfym-extrakt: 20-40% doftingredienser
  • Eau de parfum (EDP): 10-30% doftingredienser
  • Eau de toilette (EDT): 5-20% doftingredienser
  • Eau de cologne (EDC): 2-5% doftingrediense

Bra ställen att applicera din parfym är bakom käken, armväcken, handlederna och även knävecken! Varje gång du rör på armar, huvud och ben kommer doften att sprida sig så att alla känner den. Det sägs att pulserande ställen är bäst att applicera doft. Man kan även spraya parfym i håret, men det kan bli lite fett. Köp då samma doft i ”Hårparfym”.
Avsluta med att spraya ett moln parfym uppåt i luften och gå igenom.

Hu får man en parfym att dofta hela dagen?
Spraya ett lager parfym på en insmord hy. Lägg lite puder/talk ovanpå eller yttligare lite kräm. Spraya sedan igen, då tränger doften fram i små puster under dagen.

Överdosera inte! Det är mycket behagligare för omgvningen att känna en hint att en doft. Även fast du inte känner av det så gör andra det. Sprayar man parfym i u-ringningen kan doften bli för stark för näsan och den ”stänger av”. Andra känner din doft, men inte du.

Visste du att:
Ordet parfym kommer av latinets per fumes = genom rök.
De äldsta bevarade parfymreceptet finns bevarat i bibeln.
En modern parfym innehåller som regel åtminstone 30 eller 50 doftämnen, men många parfymer innehåller flera hundra. Den vanligaste är ROS som finns i nästan alla damparfymer och hälften av herrparfymerna.

När man läser om en parfym beskrivs den i toppnot, mellannot och basnot, vad menas med det?

Toppnoten, eller huvudnoter  i en doft utsöndras omedelbart när du sprayar på din doft. Det är dessa som är viktiga i en försäljning av en parfym. Toppnoterna består av små, lätta molekyler som avdunstar fort men skapar de första intrycket.

Mellannoer, eller hjärtnoter uppträder precis innan toppnoterna försvinner.  Till deras karaktärer är de vanligen ”runda” och ”fylliga”. Lavendel, apelsinblommor,jasmin, mandel och ros är några beståndsdelar som kan förekomma bland mellannoterna. Dessa ska även dölja basnoterna som ibland kan vara ganska obehagliga.

Basnoten utgör tillsammans med mellannoterna parfymens huvudtema, dess djup och fasthet. Beståndsdelar i basnoterna är ofta fixativor som används för att behålla och förstärka de lättare topp- och mellannoterna. De består av stora, tunga molekyler som avdunstar långsamt, och framkommer först efter en halvtimme eller medan parfymen torkar in i huden. Några basnoter kan fortfarande kännas ett dygn efter parfymen applicerats, vilket särskilt gäller animaliska noter. Förutom animaliska basnoter som mysk, mossa, vanil, sandelträ, tonkabönor, rökelse och mossa typiska dofter bland basnoterna.

Det är därför man alltid ska testa en pafym och låta den verka länge innan du bestämmer dig för att köpa en parfym!

Av: Helen Torsgården