in

Så hittar du rätt bland parfymer och eau de toilette (och de bästa dofterna just nu!)

skillnad på parfym och eua de toilette
Photo by Siora Photography on Unsplash

Vad är skillnaden på parfym och eau de toilette, hur länge håller parfym och vilka dofter är bäst just nu? Vi har svaren! Mer

koplankar 1024x37

Att hitta sin signaturdoft, veta skillnaden på parfym, eua de toilette och eau de cologne eller vad en basnot är kan kännas som en hel djungel. Därför har vi skrivit den kompletta guiden för att du ska hitta rätt!

Vad är det egentligen för skillnad på parfym och eau de toilette?

Alla tre produkter finns till för att berika vårt doftsinne, men det som skiljer parfym, eau de parfum, eau de toilette och eau de cologne åt är mängden av parfymolja, vatten och alkohol. Alla fyra är parfymer, men doften är olika intensiv och håller olika länge.

Doftlängd:

 • Parfym på håller ca 7 timmar.
 • Eau de parfum (edp) ca 5 timmar.
 • Eau de toilette (edt) 3 timmar
 • Eau de cologne (edc) ca 2 timmar.

Skillnad på ingredienser:

 • Parfym-extrakt: 20-40% doftingredienser
 • Eau de parfum (EDP): 10-30% doftingredienser
 • Eau de toilette (EDT): 5-20% doftingredienser
 • Eau de cologne (EDC): 2-5% doftingrediense

5 parfymer vi gillar extra mycket just nu

Flower by Kenzo

parfym kenzo flower

En blommig doft med inslag av vanilj och vit mysk. Läs mer och köp här.

Idole by Lancôme

parfym lancome idole

Gillar du jasmin, ros och chypre? Då är Idole en doft för dig. När den är slut kan du dessutom fylla på den tomma flaskan med ny parfym, vilket både blir billigare och bättre för miljön! Läs mer och köp här.

La Tulipe by Byredo

Parfym från byredo

En frisk och vårig doft för dig som älskar tulipaner. Läs mer och köp här.

Si by Gerogio Armani

passar si armani doften mig

En stark feminin doft med inslag av svartvinbärsnektar, chypre och vit mysk med trätoner. Dessutom en hint av majrosor – så underbart! Läs mer och köp här.

Walk in a park by Masison Margiela

springtime in a park parfym 1 1

Med hjälp av dofter som päron, jasmin och vanilj får den här parfymen oss att tänka på den första riktiga vårpromenaden i en park. Läs mer och köpt här.

Så länge håller parfym

Parfymer har egentligen inget bäst före-datum. Tack vare att de innehåller mycket alkohol och förpackningen som inte släpper in smuts, så kan parfymer hålla i många år. Men för att doften ska bevaras är det bra att förvara parfymerna svalt, torrt och mörkt. Trots att många flaskor kan fungera utmärkt som inredningsdetaljer är det alltså bäst att hålla parfymerna borta från öppna ytor.

Så applicerar du parfym och eau de toilette för att den ska dofta länge:

Bra ställen att applicera din parfym eller eau de toilette är bakom käken, armväcken, handlederna och även knävecken! Varje gång du rör på armar, huvud och ben kommer doften att sprida sig genom luften. Det sägs att ställen där pulsen är ytlig är bäst att applicera doft. Man kan även spraya parfym i håret, men risken är att det kan bli lite fett. Köp då istället samma doft som ”hårparfym”. Avsluta med att spraya en puff parfym uppåt i luften och gå igenom det sakta fallande molnet av väldoft.

så länge håller parfym

Vanliga misstag:

Spraya inte parfym på kläder – Den riktiga doften kommer fram när den når varm hy.

Gnugga inte in din parfym. Då förstörs doftkompostitionen.

Har man torr hy kan det vara svårt att få en doft att hålla, då är det bra att köpa en bodylotion i samma doft. En insmord hud är mer mottaglig för doft.

Solbränd och mörk hy behöver starkare doft än en som är blek och ljus.

Förvara inte parfym på platser i rummet där solen värmer – låt den stå svalt och mörkt så håller den bättre. Ett tips är att förvara den i orginalförpackningen som är skapad för att bevara parfymen.

Så får du parfym att dofta hela dagen:

 • Spraya ett lager parfym på en insmord hy. Lägg lite puder/talk ovanpå eller yttligare lite kräm. Spraya sedan igen, då tränger doften fram i små puster under dagen.
 • Låt parfymen orört torka in på platsen du sprayat.
 • MEN – överdosera inte! Det är mycket behagligare för omgvningen att känna en hint att en doft. Även fast du inte känner av det så gör andra det. Sprayar man parfym i u-ringningen kan doften bli för stark för näsan och den ”stänger av”. Andra känner din doft, men inte du.

Visste du att:

 • Ordet parfym kommer av latinets per fumes = genom rök.
 • De äldsta bevarade parfymreceptet finns bevarat i bibeln.
 • En modern parfym innehåller som regel åtminstone 30 eller 50 doftämnen, men många parfymer innehåller flera hundra. Den vanligaste är ros som finns i nästan alla damparfymer och hälften av herrparfymerna.
vad är skillnaden mellan parfym och eau de toilette?
Bild: Ruslan Zh / Unsplash

Vad innebär toppnot, mellannot och basnot?

Toppnoten, eller huvudnoter,  i en doft utsöndras omedelbart när du sprayar på din doft. Det är dessa som är viktiga i försäljning av en parfym. Toppnoterna består av små, lätta molekyler som avdunstar fort men skapar de första intrycket.

Mellannoter, eller hjärtnoter, uppträder precis innan toppnoterna försvinner.  Till deras karaktärer är de vanligen ”runda” och ”fylliga”. Lavendel, apelsinblommor,jasmin, mandel och ros är några beståndsdelar som kan förekomma bland mellannoterna. Dessa ska även dölja basnoterna som ibland kan vara ganska obehagliga.

Basnoten utgör tillsammans med mellannoterna parfymens huvudtema, dess djup och fasthet. Beståndsdelar i basnoterna är ofta fixativor som används för att behålla och förstärka de lättare topp- och mellannoterna. De består av stora, tunga molekyler som avdunstar långsamt, och framkommer först efter en halvtimme eller medan parfymen torkar in i huden. Några basnoter kan fortfarande kännas ett dygn efter parfymen applicerats, vilket särskilt gäller animaliska noter. Förutom animaliska basnoter som mysk, mossa, vanil, sandelträ, tonkabönor, rökelse och mossa typiska dofter bland basnoterna.

Det är därför man alltid ska testa en parfym och låta den verka länge innan du bestämmer dig för att köpa!

Nyfiken på att se hur det går till bakom kulisserna när parfym tillverkas?

Av: Helen Torsgården