in

Vad är skillnaden mellan gel- och akrylnaglar? Och vilka ska du välja? Vi reder ut!

gellack och akrylnaglar
Bild: Sharon McCutcheon / Unsplash och Jakob Owens / Unsplash

Det är lätt att känna sig förvirrad i nagel-djungeln som bara verkar bli större hela tiden. Vi reder ut skillnaden mellan akrylnaglar och gelnaglar – och är det ens någon skillnad på gellack och shellac? Mer

koplankar 1024x37 1

Färgstarkt, naturligt, glitter, klassiskt, galet? Spetsiga, rundade, fyrkantiga eller ovala? Design man kan skapa med akrylnaglar och gelnaglar är oändliga, och det kan vara svårt att veta vad man vill ha rent utseendemässigt. Men något som också kan vara svårt när det kommer till konstnaglar är att veta vad det egentligen är för skillnad på materialen.

Gelnaglar

Precis som det låter är materialet i en gelform. Naglarna byggs i regel på i flera lager, där varje lager ska härda i en UV-lampa under en viss tid (ofta två minuter). Ljuset är UV-A ljus och är inte skadligt. Gelen är i stort sett doftfri och kan vara snällare mot de som är allergiska. Dock kan gelen orsaka allergi om det nuddar huden, så det är viktigt att den nagelterapeuten man går till är noggrann när hen lägger på materialet.

Gel är inte ett lika starkt material som akryl. Därmed inte sagt att det är ömtåligt, för det håller. Men gel är ett mer flexibelt material och följer den naturliga nageln, därför är det också viktigt att man verkligen låter gelen härda i UV-lampan den tid den ska. Man kan känna en brännande känsla i nageln när man har den i UV-lampan. Det beror på att blodkärlen under nagelplattan är känsliga för den värme som bildas när materialet härdar. Att det bränns kan bero på att din egna nagel är tunn, att man filat för mycket på nageln eller att man lagt på för mycket gel på samma gång som ska härda. Du kan antingen pressa fingret där det bränner nedåt eller ta ur handen ett litet tag ur UV-lampan. Då är det också extra viktigt att lägga på den tiden på härdningen.

Akrylnaglar

Akrylnaglar består av ett puder och en vätska som blandas i rätt mängd. Till skillnad från gel behöver inte akrylen något UV-ljus för att härdas utan härdas när materialet får kontakt med syre. Det tar ett till två dygn för att materialet ska härdas helt, men man kan börja fila på akrylen redan efter några minuter.

Akryl är som nämnt ett starkare material än gel och kan vara bra för dig som är sugen på riktigt långa naglar. Akryl doftar dock väldigt starkt och kan vara jobbigt för de som är doftkänsliga, det kan också framkalla allergi.

Vilket material ska jag välja – akryl eller gel?

Konstmaterialen fungerar olika för olika personer. Bara för att akryl är ett starkare material än gel innebär inte det att akrylnaglar håller bättre för alla. För vissa fungerar inte akryl alls, utan bara gel – och tvärtom. Och för vissa fungerar båda materialen lika bra. Det bästa är helt enkelt att testa sig fram samt att fråga sin nagelterapeut vad hen tror passar dig och din livsstil bäst! Och då allas naglar växer olika fort och man har olika livsstil varierar tiden för hur ofta man behöver gå på återbesök. Men var 3-5 vecka brukar vara normalt.

Vad är skillnaden mellan gellack och shellac?

Enkelt svar: det finns ingen! Shellac är nagelmärkets CNDs gellack.

Vad är ett gellack?

Det är, precis som det låter, en blandning mellan nagellack och gel. Precis som gel måste gellack härda i en UV-lampa. För gellack är generellt tiden för hur ofta man behöver gå på återbesök lite kortare än vad det är för materialen akryl och gel.

Gör gel- och akrylnaglar hemma

Har du inte lust att fixa naglarna på salong? Prova göra gelnaglar och akrylnaglar hemma med de här produkterna.

Gelnaglar kit från Le Mini Macaron

Ett lyxigt kit som innehåller allt från LED-lampa till gellack i två färger för att göra gelnaglar hemma, från Le Mini Macaron. Läs mer och köp här.

Gör gelnaglar hemma, kit från Depend

Ett budgetkit med det som du behöver för att fixa snygga gelnaglar hemma från Depend. Läs mer och köp här.

Nagellack för gelnaglar från Essie

Gel-manikyr som ger salongskänsla utan UV-lampa från Essie. Läs mer och köp här.

Kit akrylnaglar

Startkit för att göra akrylnaglar (nagellack följer dock inte med!) från Lacqua. Läs mer och köp här.

Nagellack for akrylnaglar

Ett akrylnagellack som finns i många snygga färger från Lacqua. Läs mer och köp här.Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!