in

Så färgar du ombre hemma

Färga håret ombre hemma
Bild: Lola Russian/Pexels

Visst är ombre fortfarande lika snyggt som det var när hårtrenden kom? Men hur färgar man ombre hemma och vilka olika typer av ombre finns det? Vi reder ut! Mer

koplankar 1024x37 1

Ombre är en trend som levt länge, och fortfarande är det lika snyggt som när trenden kom! Men vad är egentligen ombre? Vad är skillnaden mellan olika ombre-varianter? Och hur färgar man det hemma? Alla svaren hittar du här!

Vad är ombre?

Ombre är ett franskt ord och översätts till ”skugga” eller ”svepning”, vilket är precis vad ombre är. Kort sagt menas att man har en mörkare färg i botten av håret och en ljusare färg i topparna. Den ska finnas en tydlig skillnad mellan de tre färgerna som används. Oftast lägger man två nyanser mörkare än vad ens egna hårfärg är som bottenfärg. Man brukar jobba med tre färger som möts och det mörkaste partiet skall gå ner till kindbenen. En stor fördel med denna färgning är att utväxten inte blir så skarp och det ser mer naturligt ut, så det är en enkel trend att sköta.

Hur färgar man ombre hemma?

För bästa resultat så rekommenderar vi att färga sin ombre hos en kunnig frisör, men det går såklart att färga en snygg ombre hemma i badrummet!

Här visar Helen Torsgården hur man gör en snygg ombre hemma:

Vill du testa att färga ombre hemma? Här är våra bästa produkter!

Färga håret ombre hemma blekning

En intensiv blondering som från Loreal Paris. Läs mer och köp här.

Färga ljus ombre hemma

En mörkblond färg som ger håret glans från Schwarzkopf. Läs mer och köp här.

Blondera ombre hemma

En blondering utan ammoniak som ger ett vackert resultat med mycket glans från Schwarzkopf. Läs mer och köp här. Passar för ljusblont och mellanblont hår.

Vill du lära dig mer om vilken färg som du ska välja? Läs vår guide för hårfärger, färgdjup och färgriktning. Men kom ihåg att alla färger inte passar för alla hår, så ett tips är att rådfråga din frisör om vilka färger som just du ska använda.

Kan man ha ombre om man har ljust eller rött hår?

Kan man göra ombre om man har ljust eller rött hår? Ja, det går utmärkt! Och även om man har kort hår kan man göra en snygg ombre! Det som är viktigt är just skiftningen mellan den ljusa och mörka färgen. Det går även att göra en omvänd ombre, alltså att den ljusa färgen är upptill och den mörka är nertill.

Vad finns det för olika typer av ombre?

Ombretrenden började bli stor här i Sverige 2011. Nu finns flera varianter på ombre, och egentligen är det bara din fantasi som sätter gränser för hur just du vill färga ditt hår. Här är fem av de vanligaste ombre-varianterna.

1. Klassisk ombre

En klassisk ombre är kontrastrik. Du ser en ganska tydlig skillnad mellan till exempel ljust och mörkt eller koppar och rött.

2. Sombre – soft ombre

Precis som det låter är en sombre en mjukare ombre. Skillnaden mellan hårtonerna blir inte så skarp och övergången smälter ihop.

3. Bronde – brun ombre

En brun ombre passar brunhåriga och mörkblonda där håret närmast hårbotten är mörkbrunt som sen övergår till ljusare brunt eller mörkblont i topparna. Det går att göra en brun ombre både med en soft övergång eller tydligare övergång.

4. Balayage – målad ombre

I en balayage behålls den naturliga hårfärgen och så målas eller bleks ljusare slingor eller partier på håret för hand. Ger en solkysst look och passar alla hårfärger.

View this post on Instagram

Peanut Butter Cookie By @summerevansstudio

A post shared by Balayage + Business Training (@mastersofbalayage) on

5. Brombre – mörkbrun ombre

Den här färgningen passar mörka hår. I Hollywood kallas brombre för ”Hair-Contouring”. Ofta görs en brombre med tydliga övergånger från mörk bottenfärg till något ljusare mellanparti och ännu ljusare i topparna.

Vårda din ombre med en hårinpackning

Att ljusa upp och bleka håret kan skada håret, så kom ihåg att återfukta håret och ge det näring med en hårinpackning då och då, här är våra favoriter!

Ombre hårinpackning från Maria Nila

En skonsam hårinpackning för blont hår som minskar färgförlust, skyddar håret och ger det glans från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Hårinpackning ombre

En hårinpackning för blonderat hår som återfuktar det, avlägsnar varma toner och återuppbygger hårstråna från Kérastase. Läs mer och köp här.

Hårinpackning ombre från Björn Axen

En mjukgörande hårinpackning som återfuktar och ger glans från Björn Axén. Läs mer och köp här.

Av: Linnea Isaksson och Beatrice Lindfors