in

Så lyckas du med brun utan sol

brun9
Så lyckas du med brun utan sol

Glöm illaluktande kläder, fläckiga lakan och missfärgade fingrar. VeckoRevyn lär dig allt du behöver veta för att lyckas fejka årets första solbränna.

Mer

brun9

Miranda Kerr har har blivit spray-tannad inför en Victoria’s secret-visning.

Vad är brun utan sol och hur fungerar det?

SVAR: Brun utan sol, eller BUS, finns i både creme-, mousse-, och sprayform. Gemensamt ger de det yttersta lagret hudceller en brun nyans som liknar solbränna. Det är ämnet DHA, eller dihydroxyaceton, som ger huden den gyllene nyansen.

Hur länge håller färgen i sig?

SVAR: Det skiljer sig från produkt till produkt men ett lager brukar i regel hålla två-fem dagar. Peelar du kroppen innan fäster färgen bättre och håller i sig lite längre.

brun1

De flesta skönhetsmärkena erbjuder någon form av brun utan sol-produkt.

Vad ska man tänka på när man använder brun-utan-sol?

SVAR: Bäst resultat får du om du peelar kroppen ordentligt innan du applicerar brun-utan-sol. Torra och döda hudceller har en tendens att dra åt sig extra mycket färg och ge missfärgningar på huden. Det kan också vara en bra idé att smörja in torra armbågar, fötter och knän med en vanlig body lotion innan du använder brun-utan-sol. Tänk också på att brun-utan-sol inte är samma sak som solcreme. De innehåller med andra ord inte solskyddsfaktor.

brun2

Var noggrann när du använder brun utan sol, så att inte resultatet blir ojämnt.

Hur undviker man fläckar på kläderna?

SVAR: Vänta i tjugo minuter innan du klär på dig så får brun-utan-sol-cremen chans att torka in ordentligt. Använder du en spray, läs noga på förpackningen hur lång tid det tar innan den absorberas på huden. För säkerhets skull, klä dig i något oömt i två timmar efter att du applicerat produkten, så slipper du få favoritkläderna förstörda. Ska du på fest är det smartast att applicera brun-utan-sol kvällen innan och sova i oömma lakan.

brun3

Tänk på att brun utan sol-produkter börjar lukta först några timmar efter applicering.

Varför luktar brun-utan-sol så äckligt?

SVAR: Det är kemikalien dihydroxyaceton, som också ger den solbrända effekten, som tyvärr luktar lite illa. Sminkmärkena brukar försöka dölja doften med olika luktämnen, en del lyckas också bättre än andra. Din egna, unika doft kan också göra stanken bättre eller sämre. Tänk på att brun-utan-sol-produkten oftast brukar börja lukta först några timmar efter appliceringen.

brun7

Glöm inte att tvätta händerna efter att du smörjt in dig med brun utan sol.

Hjälp, jag har blivit fläckig på huden! Vad ska jag göra?

SVAR:
Prova att använda en peeling på fläckarna. En bomullstuss indräkt i citronjucie eller väteperoxid borde också kunna hjälpa till att bleka fläckarna, särskilt om de är relativt nya. Ta det försiktigt och akta huden!