in

Så väljer du rätt ögonskugga – och paletterna som är bäst i test

ögonskugga palett bäst i test
Bildkälla: Terricks Noah / Unsplash

Funderar du på vilken ögonskugga som passar just din ögonfärg? Eller kanske behöver du sminktips? Här är din optimala guide! Mer

koplankar 1024x37 1

Vilken ögonskugga framhäver din ögonfärg bäst?

Känner du dig lite lost bland sminkhyllorna? När det kommer till ögonskuggor finns det hur många som helst att välja mellan, så är det bara att plocka sin favoritfärg eller finns det regler att förhålla sig till? Svaret är såklart att du ska använda de nyanser som du själv tycker mest om. Men om du är ute efter att framhäva din ögonfärg gäller det att leta efter kontrastfärger, alltså färger som är varandras raka motsats och därmed förstärker varandra. Här kommer en mini-guide!

  • Brun ögonfärg: välj ögonskuggor i gröna, rosa, grå, beigea och blå toner.
  • Blå ögonfärg: välj ögonskuggor i varma toner i orangea, guldiga och bruna nyanser.
  • Grön ögonfärg: välj ögonskuggor i lila eller röda nyanser.
  • Grå ögonfärg: välj mörka nyanser av brunt och svart samt guldiga ögonskuggor.

Så framhäver du brun ögonfärg

Brun ögonfärg innehåller ofta nyanser av andra färger som man kan behöva ta hänsyn till i jakten på rätt ögonskugga. Gulbruna ögon passar bäst till lila, just eftersom lila framhäver den gula färgen. Orangebruna ögon passar bra till en blå ögonskugga, medan rödbruna ögon passar bäst till grön ögonskugga. Mörkbruna ögon passar perfekt med rosa, grå och beigea toner.

Så framhäver du blå ögonfärg

Blå ögonfärg framhävs bäst med kontrastfärger i varma toner så som orangea, röda och rostfärgade nyanser, men också bruna och guldiga färger. En blå mascara eller en blå kajal kan framhäva din ögonfärg, men skippa blå ögonskugga.

Så framhäver du grön ögonfärg

En grön ögonfärg blir lite extra framträdande med hjälp av en lila ögonskugga, vilket ofta beror på att gröna ögon innehåller gula nyanser (och gul är en kontrastfärg till lila). Även röda, blå och bruna nyanser kan hjälpa till att framhäva gröna ögon.

Så framhäver du grå ögonfärg

Grattis om du har grå ögonfärg och gillar svart, sotad ögonskugga! Detta är nämligen en perfekt kombination. Grå ögonfärg passar också bra ihop med mörkbruna nyanser. Ögonskuggor i guldiga toner är också ett bra köp för dig med grå ögonfärg.

Tips! Så lägger du ögonskugga

Nu över till det kritiska momentet! Om du är en rookie på ögonskugga kan det kännas lite klurigt när det kommer till själva appliceringen. I vilken ände börjar man egentligen? Tack och lov innehåller Youtube en massa tips och tricks! Här kommer lite do’s and don’ts.

Hur länge håller en ögonskugga?

En torr ögonskugga håller ungefär ett till två år. Undvik att peta med fingrarna i kakan och rengör dina sminkpenslar ofta så håller din ögonskugga längre. En krämig ögonskugga håller sig bra i ungefär två år. Här är våra favoriter bland paletter och krämiga ögonskuggor!

Bäst i test:

Palett med ögonskugga i färger och glitter

ögonskugga palett bäst i test

Stor palett från Makeup Revolution som innehåller många olika färger i både matta och skimrande nyanser. Läs mer och köp här.

Krämig ögonskugga med glitter

krämig ögonskugga glitter

En krämig ögonskugga som är lätt att applicera, från Mac. Läs mer och köp här.

Ögonskugga från Isadora

isadora

Palett med ögonskuggor i guldiga toner, från Isadora. Läs mer och köp här.

Penna med krämig ögonskugga

ögonskugga penna

En penna med krämig ögonskugga från Laura Mercier. Läs mer och köp här.

Artikel av: Linnea Isaksson och Frida Olheden