in

Guide: Se vilken färg på ögonskuggan som framhäver din ögonfärg bäst!


Brukar du safea med beige eller möjligtvis lite brunt på ögonlocken? Jag med. Därför tog jag hjälp av vår beutybloggare Helen för att redan ut vilken färg på ögonskuggan som faktiskt framhäver olika ögonfärger på bästa sätt. Spana in och testa själv! 🙂 Mer


Så framöver du blåa ögon

Blåa ögon framhävs bäst med kontrastfärger i varma toner – såsom orange, rosa, rött och rostfärgat. När det gäller blåa ögon så är Helens tips att undvika blå ögonskugga. En blå ögonskugga kommer nämligen att att få dina ögon att tappa sin färg då skuggan kommer ta över. (Se bilden längst ner. Dock kan du använda en blå kajal på vattenlinjen/blå mascara, de kommer få dina ögon att se blåare ut).

Satsa på: Gyllene färger som orange, orangebrunt, koppar, guld och i vissa fall kan svaga rosa färger framhäva det ljusblåa. Har man en kall hudton så ska man vara försiktig med att använda för varma (orangea) färger. Brun ögonskugga får även din ögonfärg att sticka ut lite extra (gärna en orangebrun).

bla_orange
Knalliga orange toner får blåa ögon att poppa.

Här är tre ögonskuggor som passar dig med blåa ögon:

Så framhäver du gröna ögon

Gröna ögon blir extra lysande och framträdande med hjälp av en lila ögonskugga. Det beror på att gröna ögon oftast har lite gult i sig (lila och gult framhäver varandra). Men gröna ögon är också snygga ihop med rött. Dock kanske inte rött är en färg som man vill använda som ögonskugga, men röda läppar är ju lättare att bära upp!

gron_lila
Trots att Helen har blåa ögon ser man tydligt hur den lila ögonskugga plockar upp det gröna i dem. Gröna ögon med lila skugga är alltså en hit!

Här är tre ögonskuggor som passar dig med gröna ögon:


[adSpace placement=”manual”]

Så framhäver du bruna ögon

Bruna ögon är de som faktiskt framhävs mest med hjälp av kontrastfärger. Det som kan vara trixigt är att bruna ögon alltid har olika inslag av olika färger som man måste ta hänsyn till.

Gulbruna ögon (gulbrun färg eller gult närmast pupillen) passar jättebra till lila. Det beror på att det gula i den bruna färgen framhävs av den lila.

Orangebruna ögon är en vanlig brun ögonfärg och bruna ögon upplevs faktiskt ofta som orange i färgen, något man inte tänker på. Därför är det riktigt snyggt att använda blå ögonskugga till just orangebruna ögon.

Rödbruna ögon. Om dina bruna ögon har lite rött i sig är det snyggt att ha en grön ögonskugga. Faktum är att grön ögonskugga faktiskt passar väldigt bra till alla bruna ögon.

bruna_gron
Alla bruna ögon framhävs supersnyggt med grön skugga.

Här är tre ögonskuggor som passar dig med bruna ögon:

Så framhäver du mörka/svarta ögon

Om man har så pass mörka ögon att de nästan ser svarta ut så kan man med fördel använda alla ljusa färger såsom vit eller beige. Det går aldrig att framhäva svart med någon annan färg.

Här är tre ögonskuggor som passar dig med mörka ögon:

Så framhäver du blandade ögon

Har man flera färger i ögonen så har man lyxen att bestämma vilken av färgerna man vill framhäva. Har du tex blågröna ögon så kan du välja att antingen framhäva det blåa eller det gröna!

bla_bruna
Här visar Helen hur blåa ögon bleknar samtidigt som orangebruna ögon framhävs av en blå/blålila ögonskugga.

Här är tre paletter som passar dig med blandad ögonfärg (välj och vraka!):

Den här artikeln innehåller köplänkar.

linnea_isaksson_byline_2