in

Guide: Vilken färg på ögonskuggan framhäver din ögonfärg bäst?

ögonskugga röd palett
Bild: zach lucero / Unsplash och Urban Decay

Funderar du på vilken ögonskugga som passar just din ögonfärg? Eller kanske vill du vet hur länge en ögonskugga håller? Här är all information du kan tänkas behöva! Mer

koplankar 1024x37 1

Hur lägger man ögonskugga?

Det finns en del regler att förhålla sig till när det kommer till applicering av ögonskugga. Var ska man börja? Vilken färg ska man välja? I videon nedan blir en del frågor besvarade, och plötsligt känns det hela mer begripligt till och med för oss rookies.

Hur länge håller ögonskugga?

En torr ögonskugga håller ungefär ett till två år. Undvik att peta med fingrarna i kakan och rengör dina sminkpenslar ofta så håller din ögonskugga länge.

Så framhäver du bruna ögon

Brun ögonfärg framhävs bäst med hjälp av kontrastfärger. Det som kan vara trixigt med brun ögonfärg är att den ofta innehåller inslag av andra färger som man måste ta hänsyn till. Gulbruna ögon (gulbrun färg eller gult närmast pupillen) passar jättebra till lila, eftersom lila framhäver den gula färgen. Orangebruna ögon passar bra till en blå ögonskugga, medan rödbruna ögon passar till grön ögonskugga. Överlag kan man säga att grön ögonskugga passar bra till en brun ögonfärg. En mörkbrun ögonfärg passar ofta bra till vita eller beigea toner. Vi har valt ut några ögonskuggor som passar bruna ögon!

Palett: Lila ögonskugga från NYX

lila ögonskugga palett från nyx

En riktig färgbomb med både lila och blåa nyanser från NYX. I paletten får du, förutom sex ögonskuggor, en highlighter och en rouge. Läs mer och köp här.

Olivgrön ögonskugga från Maria Åkerberg

grön ögonskugga palett från maria 1

Mörk olivgrön ögonskugga som håller länge från Maria Åkerberg. Läs mer och köp här.

Prisvärd beige ögonskugga från IsaDora

beige ögonskugga palett från isadora

Den här ögonskuggan i en beige nyans från IsaDora är prisvärd och håller länge utan primer. Läs mer och köp här.

Så framhäver du blåa ögon

Blå ögonfärg framhävs bäst med kontrastfärger i varma toner – så som orange, rosa, rött och rostfärgat. Satsa på gyllene färger som orange, orangebrun, koppar och guld. Har man en kall hudton ska man vara försiktig med att använda för varma (orangea) färger. En blå mascara eller en blå kajal kan framhäva din ögonfärg, men skippa en blå ögonskugga då den kan få din ögonfärg att synas mindre. Vi har valt ut några ögonskuggor som passar blåa ögon!

Palett: Orange ögonskugga från Urban Decay

röd ögonskugga palett från urban 1

Den här paletten från Urban Decay innehåller allt för dig som vill framhäva din blåa ögonfärg. Använd de ljusare nyanserna till att highlight:a ögonlocken, och de mörkare för att lägga grunden. Läs mer och köp här.

Matt orange ögonskugga från MAC

orange ögonskugga palett från mac

En matt orange ögonskugga framhäver blåa ögon riktigt bra. Den här från MAC är en stor favorit hos oss! Läs mer och köp här.

Skimrande ögonskugga från MAC

guld ögonskugga palett från mac

En riktigt guldig och skimrande ögonskugga från MAC. Är du ute efter en intensiv look är den här ögonskuggan för dig! Läs mer och köp här.

Så framhäver du gröna ögon

Grön ögonfärg blir extra lysande och framträdande med hjälp av en lila ögonskugga. Det beror på att gröna ögon oftast har lite gult i sig (lila och gult framhäver varandra). Men gröna ögon är också snygga ihop med rött. Vi har valt ut några ögonskuggor som passar gröna ögon!

Palett: Röd ögonskugga från Huda Beauty

röd ögonskugga palett

Huda Beautys palett med röda färger är perfekt för dig som vill framhäva din gröna ögonfärg. Här får du också bruna, guldiga och rosa inslag. Paletten innehåller nio skuggor och en spegel. Läs mer och köp här.

En lyxig lila ögonskugga från Laura Mercier

lila ögonskugga palett från laura

Den här ögonskuggan från Laura Mercier innehåller mycket pigment, vilket innebär att du behöver relativt lite ögonskugga för att den ska ge effekt. Läs mer och köp här.

Prisvärd lila ögonskugga från IsaDora

lila ögonskugga palett från isadora

Den här lila paletten från IsaDora är ett riktigt bra budget-alternativ. Använd de mörka nyanserna till att lägga en grund, och de ljusare till att highlight:a. Läs mer och köp här.

Artikel av: Linnea Isaksson och Frida Olheden