in

Enkla knepet som får din parfym att sitta längre (du kommer tacka oss!)

istock 000049802642 medium
bride applying perfume on her wrist

Älskar du också känslan och doften av parfym som just sprutats på huden, men känner att den känslan försvinner lite för snabbt? Du är inte ensam. Mer

Att betala dyrt för damparfym vars doft försvinner några timmar efter att du sprutat på den är irriterande, men det finns faktiskt ett knep som gör att parfymdoften håller längre. Genom att applicera vaselin på de ställen där du brukar ha parfym och därefter spruta på förlänger du tiden den luktar.

Parfym har nämligen svårare att fastna på torr hy, vilket gör att återfuktning i form av lite olja på huden innan applicering borde vara ett måste! Vaselin är väldigt fett och därmed perfekt för ändamålet.


Och när du ändå är i gång, här är några till saker som kan vara bra att tänka på när man applicerar parfym:

  • Ha parfymen på områden där du känner puls.Till exempel bakom öronen, halsen och handlederna, till exempel. Där pulsen slår är kroppen varmare, vilket gör att parfymdoften blir mer intensiv i doften.
  • Andra ställen som är bra att applicera parfym på er: naveln, armvecket och i knävecken. Dessa ställen är också varma och hjälper även till att sprida ut doften över kroppen.
  • Parfym sätter sig bättre på hår än ren hud, så spraya gärna parfym där du har fjun.
  • Du kan också spraya lite parfym på en hårborste och sedan kamma igenom håret, för en subtil och härlig doft.
  • Gnugga inte in parfymen efter att du har applicerat den. Många har för vana att applicera parfym på handlederna och sedan gnugga dem mot varandra. Men det kan förstöra partiklarna och förändra parfymens doft.

Hur ska man förvara sin parfym?

Det finns också en hel del saker du kan göra för att förlänga livslängden på din parfym. Precis som alla dofter tenderar ju även parfym att bli avslagen och tappa en del av sin karaktäristiska doft. Men genom att förvara den rätt kan du undvika det.

Många ställer sin parfym i badrummet, som ofta också är den platsen där man står och sprayar på sig parfym. Men där ska man inte ha den. Parfymer är väldigt ljuskänsliga och även känsliga för temperaturskillnader, vilket gör att badrum där vädring och varma duschar samsas inte är en bra plats. Dessutom är parfymer känsliga mot fukt, vilket absolut finns i badrum.

Ska man ha den i kylskåpet då? Nej, faktiskt inte. Det är en myt som många har gått på. Men precis samma sak gäller här: stora temperaturskillnader är inte bra för parfymen. Och att gå från ett kallt kylskåp till rumstemperatur dagligen är inget att rekommendera.

Ha hellre din parfym i ett linneskåp eller en garderob. Eller varför inte i en fin låda? Det viktiga är att parfymen står mörkt och inte för varmt.

Det finns även andra saker som gör att din parfym tappar lukten eller att doften förändras. Till exempel ska man undvika att utsätta parfymflaskor för onödig skakning. Så om du måste ha med dig den till jobbet, skolan eller när du reser, häll över lite av parfymen i en mindre förpackning. Det går att köpa sådana avsedda för parfymer, men det går också bra att använda en vanlig burk med sprayfunktion. Hellre offra en liten del av din favoritparfym än hela flaskan!

Våra favoritdofter från Hugo Boss

Hugo Boss, Boss Orange, Parfym Dam EdT 30ml

Hugo Boss, Boss Orange, Parfym Dam EdT 30ml

Topp: Äpple
Hjärta: Vita blommor, apelsinblomma och kanel
Bas: Vanilj och sandelträ
Läs mer och köp här


parfym damer boss woman hugo boss boss edp

Hugo Boss, Boss Woman, Parfym Dam EdP

Topp: Äpple
Hjärta: Vita blommor, apelsinblomma och kanel
Bas: Vanilj och sandelträ
Läs mer och köp här


parfym damer the scent intense for her hugo boss boss edp

Hugo Boss, The Scent Intense For Her, Parfym Dam EdP

Topp: Honungslen persika
Hjärta: Osmanthus absolute
Bas: Vanilj & kakaoböner
Läs mer och köp här