in

Därför ska du rengöra din hårborste (vi lovar att du kommer vilja göra det direkt!)

Så enkelt rengör du din hårborste

Hur ofta tvättar och rengör du dina hårborstar? Oavsett om du använder en paddelborste, rundborste eller en kam till ditt hår behöver borstarna faktiskt göras rent eftersom de drar till sig smuts, fett och damm. Följ den här enkla rengörings-guiden så kommer dina borstar (och ditt hår!) att må mycket bättre. Mer

Handen på hjärtat nu, hur ofta rengör du dina hårborstar? Exakt, inte vi heller. Eller fine, det händer att vi tar bort gammalt hår från borsten och tänker att ”japp, nu är den ren, bra jobbat”. Men ICKE.

Hårborstar blir nämligen precis lika smutsiga som makeup-svampar. I din borste samlas, förutom en massa hår, även damm, döda hudceller, smuts, oljor, eventuellt mjäll och gamla hårprodukter. Det kan till och med utvecklas dammkvalster i din borste om du inte tvättar den.

tvätta dina hårborstar

Och vad som verkligen är äckligt (på riktigt) är att varje gång du borstar ditt hår med en smutsig borste så återinför du allt det där gamla fettet, dammet och de döda hudcellerna tillbaka till håret.

Om du till exempel upplever att ditt nytvättade hår blir fett snabbt, så kan det helt enkelt bero på att din borste behöver tvättas!

Så. Låt oss tvätta våra hårborstar, och få ett friskt, levande, starkt hår på köpet. Det är rekommenderat att tvätta sina hårborstar en gång i veckan, men en gång i månaden är mycket bättre än aldrig.

För att rengöra din hårborste behöver du:

  1. En penna eller den smala änden av en kam
  2. Sax
  3. Papperkorg
  4. En ren tandborste
  5. En tesked bakpulver
  6. En tesked schampo eller vegetabilisk tvål
  7. (Om du har träborstar) några droppar tea tree-olja

Så rengör du paddelborstar och rundborstar i metall eller plast

Såhär enkelt gör du rent dina hårborstar

Steg 1:

Börja med att använda en penna eller den smala delen av en kam och lossa håret från botten av borsten och arbeta dig upp till toppen. Gå ända ner vid kudden av borsten och försök ”gräva upp” allt hår och damm till toppen.

Därför är det viktigt att rengöra dina hårborstar

Steg 2:

Ta nu upp saxen och börja klippa loss håret. Det här kommer göra det mycket enklare att dra ut håret från borsten. Nu är det bara att greppa tag i några tussar och slänga det – i en papperskorg, inte ner i handfatet eftersom hår kan klogga igen rören.
Om du har en rundborste tar du en sida i taget, vrider sedan 180 grader och gör rent den andra sidan.

Bästa guiden till hur du rengör dina hårborstar!

Steg 3:

Nu är det dags att tvätta hårborstarna! De allra flesta hårborstar är inte gjorda för blötläggning, så istället gör vi ett eget skonsamt men effektivt rengöringsmedel:
Blanda 1 tesked schampoo och 1 tesked bakpulver i en kopp vatten tills det har lösts upp.
Doppa tandborsten i lösningen och börja skrubba hårborsten. Var försiktig men gör det ordentligt, rengör ytterkanterna av borsten och varje borststrå.

Bästa guiden till hur du rengör hårborstar i både metall och trä

Steg 4:

Sista steget, skölj borsten i kallt vatten och låt den sedan torka. Det här är bra för för plast- och metallborstar, rundborstar och kammar.

Så rengör du naturborstar samt hårborstar eller kammar i trä

Om du har en träborste eller träkam behöver du göra lite annorlunda, eftersom de inte får bli alltför våta. Gör steg 1 och 2 precis som ovan. Men i steg 3 kan du istället göra en rengöringslösning genom att blanda 5 droppar tea tree-olja i vatten som rengöringslösning. Och för steg 4 är det bättre att spraya vatten på själva borststråna och torka av med en trasa, istället för att skölja hela hårborsten.

Lycka till med rengörandet av dina hårborstar!

Psst! Vill du veta hur du får ditt hår att växa snabbare? (Jo, det går!) Spana in den här guiden.