in

Concealer före eller efter foundation? Det här gäller!

concealer tips bäst i test
Bild: Andrea Piacquadio / Pexels

Ska man applicera concealer före eller efter foundation? Alla säger olika – för att alla gillar olika. Det finns för- och nackdelar med båda sätten! Här är våra bästa tips. Mer

Det finns egentligen inget ”rätt och fel” när det kommer till att applicera concealer under eller ovanpå din foundation. Båda är rätt beroende på vad du använder för produkter och vad du vill att din concealer ska göra.

Tips: När passar det att applicera concealer efter foundation?

Om du vill använda både concealer och foundation är det vanligaste att applicera foundation först. På så sätt ser du enklare vad som fortfarande syns igenom efter att du applicerat din foundation. En concealer kan också ljusa upp vissa områden och då kan det kännas som slöseri med produkt om du applicerar den innan din foundation. Detta för att concealern då inte syns lika mycket, och inte får den effekt du vill ha. Så huvudregeln när det kommer till concealer i kombination med foundation är att applicera concealern först, men det finns vissa undantag så fortsätt skrolla!

Tips: När passar det att applicera concealer före foundation?

Att applicera concealern först kan göra att den blandas in fint i din foundation. Är du ute efter en no makeup-look kan det vara en bra idé att sminka med concealern först. På så sätt ser du hur mycket foundation du faktiskt behöver när concealern redan är på plats, och riskerar inte att använda för mycket foundation (om du ens vill använda foundation!). Här kan du läsa mer om hur du får till en naturlig sminkbas.

Använder man en korrigerande concealer som döljer genom att neutralisera med färger så är det också bäst att applicera denna innan foundation. Applicerar du till exempel en grön concealer för att dämpa rött så kan det gröna synas om du applicerar den ovanpå din foundation. Applicera då under så att du först dämpar det röda (som röda kinder, röd näsa eller röda finnar). Därefter hjälper din foundation till att dämpa det gröna som kan synas.

Men att sminka på concealer först kan göra att den smetas ut och försvinner, så det gäller att du duttar på din foundation försiktigt efteråt. Ett minus med att applicera concealer innan foundation är också att man har en tendens att använda mer produkt än vad man behöver, kanske täcker din foundation ändå? Om din foundation täcker, så är det onödigt att använda concealer. Man ska alltid sträva efter att undvika tjocka lager och för mycket produkter.

Bäst i test: 5 concealers i butik 2020

Men hur ska man egentligen hitta rätt i concealer-djungeln? Vi har valt ut några favoriter i butikerna – och här är våra betyg!

Concealer från Maybelline

concealer tips bäst i test maybelline

Det är få concealers som slår Fit me från Maybelline. Speciellt om man ser till vad man får i förhållande till priset. Den här concealern är lagom krämig, sitter där den ska och håller länge. Ett litet minus för att det kan vara svårt att få ut det sista ur produkten när den börjar ta slut. Betyg 4,5/5. Läs mer och köp här.

Concealer från Loreal

concealer loreal tips bäst i test

Den här concealern från Loreal har en uppljusande effekt och fungerar bra för att dölja mörka ringar under ögonen. Om man inte vill använda händerna, är det lätt att sminka med applikatorn. Den försvinner lite under dagen, så här krävs att man fixerar med något slags puder. Dessutom skulle vi gärna se att den fanns i fler nyanser. Betyg 3/5. Läs mer och köp här.

Concealer från NYX (Obs! Billig!)

nyx concealer bäst i test tips 1

En gul, korrigerande concealer från NYX. Den gula används för att reducera mörka ringar under ögonen. Finns även i lavendelfärgad för dig med gulaktig hy, och grön för att reducera rodnad. Den fungerade helt okej, men kändes torr ganska snabbt. I förhållande till vad den kostar tycker vi dock att den är prisvärd. Betyg 3/5. Läs mer och köp här.

Concealer från YSL

ysl concealer bäst i test tips

Den här concealern från Yves Saint Laurent är täckande, samtidigt som den inte känns uttorkande. Den håller länge och känns väldigt len och krämig. Ett litet minus för priset, annars inget att anmärka på! Betyg 4/5. Läs mer och köp här.

Concealer från Tarte

tarte concealer bäst i test

Shape tape från Tarte är en heltäckande concealer som känns matt samtidigt som den ger lyster. Den har blivit väldigt hypead och det är lätt att förstå varför, men använder man för stor mängd concealer kan den kännas lite torr. Så tänk på att använda en liten mängd, och återfukta huden ordentligt innan (särskilt om du har torr hy från början). Då fungerar den perfekt! Den är ganska dyr vilket drar ner betyget lite. Betyg 3,5/5. Läs mer och köp här.

Artikel av: Linnea Isaksson och Frida Olheden