in

Bäst i test: 6 punktbehandlingar mot finnar och akne

cloud2
Bildkälla: Pressbild Common Clouds

Att punktbehandla finnar och akne är ett effektivt sätt att mota de röda, onda prickarna i grind. Men vilka är egentligen de bästa akne-produkterna? Vi har testat! Mer

koplankar 1024x37 1

När man vill behandla finnar och akne krävs tålamod och kontinuitet. Det kan nämligen ta ett tag innan man får se ett resultat, och det gäller att fortsätta använda samma produkter så att de får en chans att verka ordentligt. Det är också lätt att man börjar tvätta huden och hålla på med den för mycket, just för att man vill se ett resultat. Men kom ihåg att om du tvättar ansiktet mer än två gånger om dagen riskerar det att torka ut huden istället (dessutom har finnar och akne ingenting med oren hud att göra!).

Oavsett vilka produkter du väljer att använda för att behandla envisa finnar, finns det några enkla steg att följa i processen:

  1. Rengör huden! Välj en produkt som förebygger pormaskar och finnar, rengör huden på djupet och tar bort döda hudceller.
  2. Använd en mild toner för att återfukta huden efter tvätt.
  3. Återfukta! Alla hudtyper behöver återfuktning, så avsluta alltid tvätt med en kräm som ger din hud en fuktboost.
  4. Punktmarkera finnar! Det är ett effektivt sätt att få bort de röda prickarna.

Vi har valt ut några produkter för punktbehandling mot finnar och akne, där några verkar över natten medan andra kan användas under dagen. Här är våra favoriter!

1. Osynligt akneplåster från Common Clouds

Cloud Patch från Common Clouds är ett nästintill osynligt akneplåster som kan användas såväl på natten som under dagen. Förutom att lugna huden och dämpa rodnar, minskar plåster synligheten av mogna finnar.

Så tycker vi: Plåstret känns skonsamt för huden samtidigt som det verkar snabbt. De är gjorda av tunn hydrokolloid och syns eller känns knappt på huden. Som magi! Dessutom är det väldigt prisvärt.

Betyg: 5/5

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Common Clouds).

1 1

Klicka på bilden för att komma direkt till Cloud Patch (länk till Common Clouds).

2. Moon Patch när du vill behandla ett större område

Om du tycker att det där med akneplåster verkar smart men är ute efter ett lite större plåster är Moon Patch-modellen från Common Clouds något för dig! Plåstret är format som en halvmåne och verkar lugnande.

Så tycker vi: Moon Patch är perfekt om du vill behandla flera finnar i samma område, till exempel om du har många på käklinjen eller kinden samtidigt. Precis som Cloud Patch verkar plåstret snabbt och effektivt och är nästintill osynligt på huden. Ett extra plus för att de är lätta att applicera!

Betyg: 5/5

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Common Clouds).

moon

Klicka på bilden för att komma direkt till Moon Patch (länk till Common Clouds).

3. Bevisad effektiv: Basiron mot akne

Basiron är en bakteriedödande kräm som behandlar akne och motverkar tilltäppta talgkörtlar. Gelen ska appliceras på huden en gång per dag, på rengjord och återfuktad hud, exempelvis på kvällen innan du ska gå och lägga dig.

Så tycker vi: Vi kände direkt att det här är näst intill frätande. Gelens aktiva ämne är benzoylperoxid som bevisat är en av de absolut bästa ingredienserna mot akne. Akta hår och kläder eftersom benzoylperoxid bleker. För vissa kan den krämen vara lite för stark, men gelen är dryg, prisvärd och kommer i en stor praktisk tub.

Betyg: 4/5

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Apotek Hjärtat).

basiron

Klicka på bilden för att komma direkt till Basiron AC gel (länk till Apotek Hjärtat).

4. Blemish Control: praktisk tub och snabb verkan på finnar 

Blemish Control Clarifying Treatment från Murad är en punktbehandling för akne, som sägs minska utbrott på bara en vecka. Det är ett lugnande gelserum som innehåller salicylsyra som förhindrar utbrott, lysofosfatidsyra som minskar synlighet av pore och glykolsyra som exfolierar huden.

Så tycker vi: En praktisk liten tub som gör att det kommer ut en precis lagom mängd kräm. Doftar svagt och är fullpackad med salicylsyra, vilket är väldigt effektivt. Det går inte riktigt att se effekt direkt, men efter ett tag är finnen mindre röd och har minskat i storlek. Ett minus för priset!

Betyg: 3,5/5

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

akne2

Klicka på bilden för att komma direkt till Blemish Control (länk till Lyko).

5. Skonsam aknebehandling från Indy Beauty

SOS Spot Treatment från Indy Beauty är en punktbehandling som motverkar tilltäppta porer och lugnar finnar. Den innehåller bland annat niacinamide som drar ihop porerna och AHA-syra som exfolierar döda hudceller.

Så tycker vi: Indy beautys spotbehandling för finnar funkar bäst innan finnen blommat ut helt. För att krossa en riktigt stor krävs mer och fler aktiva ingredienser. En fördel är att den är enkel att applicera och kan baddas på på ett större område om du har flera finnar, utan att irritera huden för mycket. Stort plus för att produkten är helt vegansk!

Betyg: 3/5

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

akne3

Klicka på bilden för att komma direkt till SOS Spot Treatment (länk till Lyko).

6. Gelkräm som reducerar finnar och akneärr

En milt exfolierande gelkräm från Paula’s Choice som reducerar både finnar och akneärr. Krämen innehåller en blandning av azelainsyra, salicylsyra, adenosine och lugnande ingredienser. Den kan appliceras direkt på huden eller blandas med din dag/natt-kräm eller ditt serum.

Så tycker vi: Den här här produkten passar bäst att applicera precis innan ett utbrott, för då minskar risken att finnen bryter ut. Salicylsyran verkar effektivt, men gelkrämen är i det dyras laget vilket drar ner betyget något.

Betyg: 3/5

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

paula

Klicka på bilden för att komma direkt till gelkrämen (länk till Skincity).

4 myter om akne

Stämmer det att solljus kan minska akne? Och kan fet mat leda till fler akne-utbrott? I klippet nedan reder Sandra Lee, aka Dr. Pimple Popper, ut fyra vanliga myter om akne och berättar vad som egentligen stämmer.