in

Vad är sulfater och hur påverkar de ditt hår och din hud?

Sulfater - vad är det? är det farligt? därför bör man undvika de
Bild: Tore F/Unsplash

Sulfater är ett ämne som används i många skönhetsprodukter, som exempelvis schampon och tvålar. Men vad är det egentligen? Är det farligt? Och varför är det en bra idé att undvika? Här kommer svaren! Mer

koplankar 1024x37

Sulfater är fettlösande och används bland annat för att lösa upp fett i håret så att det blir rent. Det är just sulfater som får det att löddra. För visst gillar man schampon som löddrar? Håret känns ju liksom renare när det löddrar ordentligt? Nja, på sätt och vis. Sulfater kan faktiskt vara för effektiva för att håret ska må bra.

Vad är sulfater?

Sulfater är ett ämne som är väldigt effektivt för att avlägsna oljor och fett och är därför vanligt i bland annat schampo och tvålar för att avlägsna smuts. Problemet med sulfater är att de inte skiljer naturliga oljor från de fetter som man vill tvätta bort, vilket resulterar i att huden kan bli irriterad och torr. De tar alltså bort smuts och fett alldeles för bra, och gör att håret, hårbotten och huden kan hamna i obalans. I sin tur kan det göra att kroppen producerar ännu mer fett för att kompensera uttorkningen och håret känns då ännu smutsigare.

Var finns sulfater?

Sulfater finns i produkter som:

 • Schampo
 • Regöringsprodukter
 • Tvålar för ansiktet, kroppen och händerna
 • En del tandkräm och handkrämer

Är sulfater farligt?

Nej, man anser inte att sulfater är farligt! Men det varierar från person till person hur tålig man är för sulfaters uttorkande effekt. Dessutom innehåller vissa produkter mer eller mindre sulfater. Har produkten en låg sulfathalt kanske det inte alls torkar ut huden eller hårbotten i den grad att det blir ett problem.

Så här kan sulfater se ut på innehållsförteckningen

De flesta schampon innehåller sulfater men oftast en ganska liten mängd. Du kan själv kolla upp hur stor del av flaskan som innehåller sulfater genom att kolla på innehållsförteckningen. Ju högre upp sulfaterna står listade desto mer innehåller produkten det uttorkande ämnet.

 • Sodium Lauryl Sulfate
 • Sodium Laureth Sulfate
 • Sodium Lauryl Ether Sulfate
 • Ammonium Lauryl Sukfate
 • Ammonium Laurenth Sulfate
 • Natriumlaurylsulfat
 • Sodium Alkyl Sulfate
 • SLS
 • SLES

Vad är parabener?

Sulfatfritt och parabenfritt brukar gå hand i hand i många produkter. Men vad är egentligen parabener? Jo, det är ett konserveringsmedel som används inom hudvård och i smink för att förhindra mögel och bakterier.

Oftast betecknas parabener på innehållsförteckningar så här:

 • Methylparaben (E 218)
 • Ethylparaben (E 214)
 • Propylparaben (E 217)
 • Butylparaben

Vill du lära dig mer om parabener och om varför det finns parabenfria produkter? Läs här.

Varför ska man inte använda schampo med sulfater?

Om man har torrt och slitet hår så kan sulfater förvärra det då sulfaterna tränger in i hårets sprickor och torkar ut håret inifrån. Håravfall och hormonella störningar har kopplats ihop med sulfater.

Ett sulfatfritt schampo löddrar inte lika mycket som ett schampo med sulfater gör, vissa löddrar inte alls. Man får vara beredd på att behöva upprepa schamponeringen två gånger med ett sulfatfritt schampo till en början. Du behöver inte upprepa schamponeringen när håret vants sig vid det nya schampot.

Sulfatfria hårprodukter som vårdar håret

Här listar vi några favoriter för fint och välmående hår helt fritt från sulfater.

Sulfatfritt schampo från OGX

Ett schampo som reparerar och återfuktar torrt och skadat hår från OGXLäs mer och köp här.

Schampo utan sulfater och parabener från Maria Nila

Ett mjukgörande schampo som återfuktar håret och är fritt från parabener och sulfater från Maria Nila. Läs mer och köp här.

Balsam utan sulfater fran Pureology

Ett milt balsam som innehåller massor av fukt och som rengör håret effektivt från Pureology. Läs mer och köp här.

Balsam utan sulfater från Biolage R A W

Ett fuktgivande balsam som vårdar håret och gör det glansigt från Biolage RAW. Läs mer och köp här.

Stylingspray utan sulfater från Kevin Murphy

Kom ihåg, om du byter ut ditt vanliga schampo mot ett sulfatfritt så gäller det också att dina andra hårprodukter inte innehåller sulfater för att det ska bli så bra skillnad som möjligt. Här är ett stylingspray som inte tynger ner håret och som är fritt från både sulfater och parabener från Kevin Murphy. Läs mer och köp här.